Szukaj
Teraz działaBardzo zacny ten RX 100 !
Panerai vel Eliot Capone
To tylko część materiału
W zeszłym roku zrobiłem podobne porównanie tyle że pierwszego RX100 z NEXem 7 i ....
...na urlop pojechałem tylko z RX100
Malutki zestaw sprawdził się super:
http://wylegala.blogspot.com/2012/06...ed-chwili.html
Rafał - wiadomo, że Sony to twoja "działka". Na necie sugerowana cena RX 100 II wynosi tyle samo co obecna RX 100. Możesz udzielić info kiedy RX 100 II będzie w sprzedaży w Polszy, czy znana jest cena ? Nie ukrywam, że Ricoh GR V i Sony RX 100 II są w moich zainteresowaniach. Dziękuję.
Panerai vel Eliot Capone
Ceny jeszcze nie znam, na pewno RX100m2 będzie nieco droższy od referencyjnej ceny RX100.
W comiesięcznym biuletynie jeszcze nie została ogłoszona więc na razie sklepy zgadują![]()
Rafał: wraca jak bumerang, po obejrzeniu sampli... jaki jest Twój stosunek do tezy, że mała lustrzanka, a nawet bezlustro z ciemnym kitem nie ma racji bytu w czasach RX100 (II)? Jeżeli oczywiście możesz - wal jak najmniej dyplomatycznie![]()
Mariusz - chyba zadałeś niekomfortowe pytanie koledze z Foto Team Sony
http://bankier.tv/rafal-wylegala-o-s...fvf-12872.html
Chyba nie chcesz żeby chłop przez swoją wypowiedź szukał roboty w TESCO ?!
Panerai vel Eliot Capone
MariuszJ, pytanie jest dobre, sam je sobie zadaje.
Myślę że odpowiedź zależy od wielu czynników.
Nie da się prosto w forumowym stylu na nie odpowiedzieć.
RX100 to był pierwszy kompakt który momentami był moim głównym aparatem.
Wiedziałem że na jakości zdjęć się nie zawiodę, drukowałem odbitki 60x90 z jakością że mucha nie siada.
Wiele zalezy od podejścia do fotografii.
- czy bardziej zależy komuś na sprzęcie, wizerunku, na tym całym fotograficznym entourage
- czy po prostu interesuje Cię "to co fotagrafujesz" znacznie bardziej niż "czym"
Oczywiście większość natychmiast odpowie że dotyczy ich zdecydowanie punkt pierwszy...
Wydaje mi się jednak że do punktu drugiego zwyczajnie trzeba dojrzeć...
RX100 ma fajny obiektyw od F/1.8, dobrą jakość, idealną do wielu zastosowań głębię ostrości...
Mając w torbie jeszcze RX1 wiem że mała głębia ostrości jest dla mnie często przeszkodą.
Na przykład masz mało światła, potrzebujesz sensownej głębi ostrości... to obiektyw 35mm w aparacie FF do 11... ISO w góre i tak dalej... W RX100 wystarczy 1.8 i relatywnie niskie ISO.
RX100m2 dostał funkcje których mi brakowało w pierwszej wersji (szczególnie możliwość stosowania wężyka spustowego) w tej chwili jest dla mnie jednym z najbardziej odpowiednich narzędzi.
Moim zdaniem RX100 / RX100m2 w większości sytuacji może zastąpić amatorskie lustro z kitem.
Tylko nie każdemu odpowiada tak niepoważnie wyglądający aparat![]()
Skontaktuj się z nami