Próbowałeś zmniejszyć czułość fotoceli, żeby nie reagowała na przedbłysk?
Szukaj
Próbowałeś zmniejszyć czułość fotoceli, żeby nie reagowała na przedbłysk?
Myślałem, że używasz zewnętrznej. Nie mam pojęcia, czy można regulować wbudowaną, być może da się ją wyłączyć i wtedy podpiąć zewnętrzną.
- - - - kolejny post - - - - - -
Albo inaczej - do eksperymentów z błyskaniem używam SB28 w trybie A podpiętej pod zwykłą, zewnętrzną fotocelę lekko przysłoniętą. Lampa pracuje z dowolnym aparatem i ignoruje jego przedbłyski.
Tyle, że w Twoim przypadku byłoby trochę bez sensu inwestować w starego rupcia, jeśli już dysponujesz SB910.
Nie wiem czy pomogę (bo też używam g7x oraz lustra canona), ale... Metz 58 w trybie servo (fotocela) z g7x w trybie auto lampy wbudowanej działa idealnie - pomija przedbłyski. Zwykła fotocela nie działa. W trybie Manual lampy wbudowanej - Metz nie działa, ale zwykła fotocela działa. Dodam tylko że Metz też pod Canona, więc może "dedykowana" komunikacja jest kluczem?
PS. No i bez redukcji czerwonych oczu oczywiście, ale to pewnie wiesz...
Ostatnio edytowane przez goranick ; 08-05-2017 o 23:09
Znalezlem na portalu aukc.i nie tylko tam, fotocele o ktorej pisałem, na drugi, trzeci, czwarty blysk.
Fotocela do lamp reporterskich DCS-2
Pozdrawiam, Jurek.
Dzięki, wygląda na to, że to jest to czego szukałem![]()
Pozdrawiam
AS
Z6 Z24-70/2.8S | Z24-70/4S | Z14-30S | D4 | AFS24-70/2.8 | S24-105/4 ART | AFS70-200/4 | AFS16-35/4 | SB910 | SB900
Czy oprócz fotoceli jest jeszcze jakiś inny sposób, żeby za pomocą rx100 mk i wyzwolic lampe zewnetrzna? Czasem w pomieszczeniach lamoa wbudowana przy odbiciu błysku od sufitu jest trochę za słaba i pomyślałem np o jakimś yongnuo yn 560. Chociaż ta lampa posiada chyba fotocele, więc mógłbym ją wyzwolić błyskiem lampy wbudowanej?
Moje poszukiwania na wszelkiego rodzaju forach fotograficznych wskazują, że nie ma innego sposobu![]()
Pozdrawiam
AS
Z6 Z24-70/2.8S | Z24-70/4S | Z14-30S | D4 | AFS24-70/2.8 | S24-105/4 ART | AFS70-200/4 | AFS16-35/4 | SB910 | SB900
czy ktoś z Was robił III lub IV zdjęcia dzieci - czyli takich małych szybko się ruszających, nigdy nie stojących w miejscu, nie pozujących obiektów prawie latających?
zastanawiam się czy warto dopłacać do V do tych superduperwypasonych fokusów i afów i wodotrysków.
Skontaktuj się z nami