Szukaj
Zamówiłem RX'a i zastanawiam się na pokrowcem na niego.
Jest pokrowiec Pokrowiec LCJ-RXA i zdziwiło mnie jaka jest rozpiętość cenowa tego pokrowca (od 49zł do 350zł). Mam rozumieć że te tanie to są podróby.
Tylko w sklepach przy tym tanim nie pisze że to zamiennik albo że jest to pokrowiec innej firmy stworzony pod Sony RX100.
Czy wie ktoś może jaka jest różnica?
Na stronach sklepów foto gdzie jest ten pokrowiec zawsze widnieje ten sam opis i te same zdjęcia produktu nie ważne czy kosztuje on 50zł czy 150zł czy 350zł.
Cena tego pokrowca ostatnio bardzo spadła i nie sądze, że te tańsze to podróby choć trzeba uważać.
Posiadam taki pokrowiec do mojego RX-a, dostałem w komplecie z aparatem - ogólnie fajny i dobrze spasowany, dolna część pozwala na pewne trzymanie aparatu, górna część jest szybko zdejmowalna i pozwala na szybki dostęp do aparatu, ale jednocześnie po jej odpięciu trzeba gdzieś ją schować i to już jest problem.
Ja planuję dokupić jakiś futeralik jednoczęściowy, najlepiej jakiś w miarę szczelny bo LCJ-RXA taki nie jest - wpadły mi w oko 2 typy firmy Case Logic (dbc301 lub dbc302), muszę tylko iść do sklepu sprawdzić czy będą pasowały.
MISTER
------------------------------------
Swoją drogą cena RX100 zaczęła spadać, więc może i pokrowiec już nie jest taki drogi, tym bardziej, że dorzucają go często gratis do aparatu. Ja zamiast tego pokrowca zainwestowałbym w grip Franieca i trzymanie będzie na pewno lepsze.
Ja od dzisiaj się nim bawię. Miałem już kilka kompaktów po drodze, ostatni to x10, ale wreszcie podoba mi się "kompaktowy" obrazek. Pewnie dokupię mocowanie filtrów i grip, bo jednak brakuje pewności chwytania i wykorzystania możliwości aparatu przy nadmiarze światła. Brakuje mi jeszcze jakiegoś ficzera do zewnętrznej lampy studyjnej, który będzie ignorował ten pierwszy przedbłysk pomiarowy w rx100. No i dla mnie ten aparat jest towarzyszem do analogowego średniaka i 4x5, dlatego nie chciałem luster ani żadnego m43.
Gratuluję zakupu
Ja też planuję zakup mocowania filtrów (głownie chodzi o polara i ND) - jest taka firma co się nazywa CarrySpeed i mają fajny adapter do filtrów na magnes, cena nie zabija (30$), a jest to fajne rozwiązanie bo filtr można szybko zamontować/zdjąć.
Co do lampy to pozostaje chyba tylko fotocela - albo MIF albo coś z Allegro (jakieś 100 PLN)
Ja ostatnio eksperymentowałem z odchylaniem fabrycznej lampy i efekty są fajne pod warunkiem niezbyt wysokiego pomieszczenia.
MISTER
------------------------------------
Dostałem właśnie pokrowiec, oryginał kupiony za 74 zł z przesyłką. Dziwne, że w sieci są oferty, na których ten sam futerał kosztuje grubo ponad 200 zł.
być może tańsze pochodzą z rozkompletowanych zestawów, a droższe to sprzedawane oddzielnie.
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
Coraz bardziej lubię ten aparat. Jest bardzo uniwersalny i nie mam odruchów wymiotnych oglądając jakość zdjęć, które produkuje.
Jak w tym aparacie rozwiązane jest "naświetlanie" z długimi czasami B ?
Skontaktuj się z nami