Close

Strona 144 z 193 PierwszyPierwszy ... 4494134142143144145146154 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 431 do 1 440 z 1929

Domyślnie

No to pozostaje Ci tylko ręcznie zmieniać te piąte zera na jedynki, jak dojdziesz do 19999 to na dwójki, itd. Albo wprowadź swój system masowej jzmiany nazw plików. Ja długo z tym walczyłem, mając kilka różnych aparatów różnych firm, i zdjęcia of znajomych i przyjaciół ze wspólnych wyjazdów, robione różnymi aparatami. Panował chaos, nie dawało się ułożyć zdjęç chronologicznie, itp. W końcu wymyśliłem system, a wykorzystuję do tego narzèdzie wielokrotnej zmiany nazwy przeglądarki IrfanView. Potrafi ono do zmiany nazw plików pobrać rozmaite informacje z danych Exif. Wymyśliłem sobie taką nazwę pliku: RRRR-MM-DD_HH-MM-SS_OryginalnaNazwaPliku_ModelAparatu. Plik taki po zmianie nazwy nazywa się np. 2015-08-15_17-49-59_DSC_4842_NIKON D5100.JPG itd. Oryginalna nazwa pliku nie ma większego znaczenia, pomaga tylko uszeregować zdjęcia seryjne, po przy np. 5 kl/s aż 5 kolejnych zdjęć może mieć dokładnie ten sam czas co do sekundy. Patent ten kupiło już ode mnie kilka osób, tskże na forum. Jedyne co ważne, to trzeba pilnować ustawienia zegara w różnych aparatach, także znajomych...
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Zastanawiam się właśnie, czy mi przeszkadza, że zdjęcia będą miały powtarzalne nazwy. Jedynym plusem unikalności byłoby łatwe wyszukiwanie zdjęcia po nazwie.

Mógłbym rzeczywiście zastosować twój patent. Albo trochę go zmodyfikować i np. zmieniać początek nazwy - "DSC0" - na odpowiedni, np. teraz na "DSC01", za jakieś pół roku/rok na "DSC02" itd...
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

To już jest dowolne. Jeśli chcesz użyć do tego Irfana, on ma wielkie możliwości masowej zmiany nazw, na podane przez użytkownika czy pobrane z exif, czy łączone w dowolny sposób. Mój system generuje dość długie nazwy, ale dzięki temu swobodnie sortuję zdjęcia chronologocznie, z różnych aparatów własnych i cudzych.

Domyślnie

Na razie zmieniłem nazwy na RX01xxxx (rx od rx100 ), przy uzyciu klona Total Commandera - zaznaczam zdjęcia, naciskam Ctrl-m, wybieram zachowany profil i klikam Zmień.

Na razie mam jeden aparat, ale jakbym miał ich kilka i zdjęcia z tego samego okresu miały by być przemieszane, to twoje rozwiązanie byłoby lepsze. Zastanowie się, czy go jednak nie zacząć stosować. Może w jakiejś uproszczonej formie, np 20150927_233417.JPG. Tylko tak jak piszesz będzie problem ze zdjęciami seryjnymi, trzeba by jakiś program napisać żeby to dobrze obsługiwał...

Chyba, że ten Infran może coś takiego zrobić? Tzn. dodać licznik jesli jest ten sam czas?
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Zainstaluj Irfan View (bezpłatna przeglądarka zdjęć z możliwościami edycji), zainstaluj do niego wtyczki "firmowe", a potem "eksploruj go" - wejdź w help do masowej zmiany nazw plików; możliwości są ogromne.

Domyślnie

Czyli nie wiesz Ale i tak dziękuję

Domyślnie

Nie, nie wiem, bo nie pamiętam wszystkich możliwości - jest ich ogromnie dużo, o ile pamiętam, program może np. stosować automatyczny licznik (dodawać do kolejnych zdjęć 1), itd. - musisz sam to zbadać, bo możliwości jest ogrom.
    Daję Ci wędkę; rybę złów sam! Własnoręcznie złowiona ryba smakuje lepiej!

Domyślnie

PiKa - nie marudź, bo masz za darmo.

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Patent ten kupiło już ode mnie kilka osób, tskże na forum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jo44 Zobacz posta
    Modelki też niczego sobie...
    Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    Na drugim zdjęciu to można by wręcz pomysleć, że przyszły zrobić selfie na urwisku
    Modelki pierwsza klasa ale balem się, że zaraz z główki przywali w samochód bo podchodziła i podchodziła ...

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta
    Wracam do tematu filtrów.

Wygląda na to, że są dostępne 3 produkty:

1. oryginalny Sony VFA-49R1 49mm. Z minusów - winietuje na szerokim końcu, więc nie biorę go pod uwagę

2. Lensmate 52mm. Nie winietuje, natomiast część na stałe przylepiana do obiektywu dodaje 3mm.

http://www.lensmateonline.com/store/sonyRX100.php
    https://www.youtube.com/watch?v=iL-YZn8GcdI

3. Carry Speed MagFilter Threaded Adapter 52mm. Rozwiązanie z magnesem, dodaj tylko 0.5mm ! Nie winietuje, ale ktoś na Amazonie napisał, że na szerokim końcu widać cień gdy używa się flasha. No i nadaje się do filtrów, ale nie adapeterów (magnes może nie utrzymać).

http://www.amazon.com/Photography-Ci.../dp/B00B0OVGPI
    https://www.youtube.com/watch?v=FeH0kYyUVVU

No i nie wiem co wybrać, Lensmate czy MagFiltera. Cenowo chyba podobnie wychodzą (Lensmate ~35$ z przesyłką z USA - o ile cła nie naliczą; MagFilter ~43$ z przesyłką z Chin).
    Co myślicie?
    Kolego ja kupiłem taki adapter tutaj http://www.foto-abc.de/Lieferant--JJ...-462e1c80bc43/ przesyłka szla 3dni robocze ! chciałem właśnie taki adapter między innymi jako ochronę obiektywu i spisało się doskonale, co prawda aparat trochę się powiększył ale mi pasuje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta
    Czyli nie wiesz Ale i tak dziękuję
    Jeśli chodzi o Irfana to możliwości zmiany nazwy masz takie:

Strona 144 z 193 PierwszyPierwszy ... 4494134142143144145146154 ... OstatniOstatni