No to pozostaje Ci tylko ręcznie zmieniać te piąte zera na jedynki, jak dojdziesz do 19999 to na dwójki, itd. Albo wprowadź swój system masowej jzmiany nazw plików. Ja długo z tym walczyłem, mając kilka różnych aparatów różnych firm, i zdjęcia of znajomych i przyjaciół ze wspólnych wyjazdów, robione różnymi aparatami. Panował chaos, nie dawało się ułożyć zdjęç chronologicznie, itp. W końcu wymyśliłem system, a wykorzystuję do tego narzèdzie wielokrotnej zmiany nazwy przeglądarki IrfanView. Potrafi ono do zmiany nazw plików pobrać rozmaite informacje z danych Exif. Wymyśliłem sobie taką nazwę pliku: RRRR-MM-DD_HH-MM-SS_OryginalnaNazwaPliku_ModelAparatu. Plik taki po zmianie nazwy nazywa się np. 2015-08-15_17-49-59_DSC_4842_NIKON D5100.JPG itd. Oryginalna nazwa pliku nie ma większego znaczenia, pomaga tylko uszeregować zdjęcia seryjne, po przy np. 5 kl/s aż 5 kolejnych zdjęć może mieć dokładnie ten sam czas co do sekundy. Patent ten kupiło już ode mnie kilka osób, tskże na forum. Jedyne co ważne, to trzeba pilnować ustawienia zegara w różnych aparatach, także znajomych...![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami