Szukaj
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Czy przestrzeń barw powinna być ustawiona na sRGB? Tak ma chyba większość osób ustawione. A w ogóle jakie ma znaczenie dla zdjęcia ta przestrzeń barw?![]()
Funkcja "Szukaj" nic nie pokazała, więc zaryzykuję pytanie:
Czym wywołujecie pliki .ARW ?
Ściągnąłem z netu Image Data Connerter, ale ergonomia mi nie pasuje, a wyniki też nie zachwycają.
Od razu piszę, że PS'a i podobnych dużych i drogich programów nie posiadam.
Do tej pory, tzn. póki używałem sprzętu Nikona, korzystałem z Capture NX.
X-T10, XF35, XF18-55, MK320
Ja używam LR. Moim zdaniem jest to w kategorii jakość/cena program niemalże darmowy, szczególnie w porównaniu z cenami zabawek, które produkują do niego wejście. Kolega na Macu używa Aperture - równie świetny i jeszcze tańszy.
Możesz użyć jakiegoś programu typu właśnie Image Data Converter czy dcraw (który zresztą jest chyba dla tego pierwszego bazą), wypluć wynik do 16-bitowego TIFF i obrobić dalej w czymkolwiek. Ale moim zdaniem to zawracanie gitary.
Ściągnąłem wersję demo LR5.2, ale na razie tylko klnę. Nic mi nie wychodzi, za to muli na całego.
Muszę poszukać tutorial'i.![]()
X-T10, XF35, XF18-55, MK320
Po pewnym czasie to jest najprostszy program świata. Od importu, przez edycję po drukowanie.
Na jakim sprzęcie muli? Bo obecnie używam LR4.4 na i3 1,33GHz z 4GB ram - i jest OK, a zastanawiam się nad upgrade do LR5, bo zanabyłem E-P5 i LR4 nie łyka jego ORF i muszę posiłkować się konwersją do DNG.
No co Ty, LR jest tak intuicyjny jak żaden inny program do konwersji RAW, a przy tym tak "wyposażony", że zrezygnowałem całkowicie z PSa. Ładujesz sobie profile i jednym przyciśnięciem masz to co chcesz.
Z darmowych programów do RAW najlepszy jest zdecydowanie http://rawtherapee.com/
Z nikona za jego pomocą uzyskiwałem łatwo świetne rezultaty, ale w przypadku nikona lepszym programem jest nowe View NX.
Za to jak próbowałem tego programu z ARW pół roku temu, to domyślne ustawienia kolorów były bardzo słabe, ale może na dzisiaj się to poprawiło.
Skontaktuj się z nami