Close

Strona 69 z 189 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179119169 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 681 do 690 z 1929

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ShoRtie Zobacz posta
    Był tu gdzieś test do porównania RX100 II vs NEX6 i nie szło do pewnego pułapu ISO odróżnić jaka fotka jest z jakiego aparatu. Dla tego w normalnym użytkowaniu po za GO nie odczujemy różnic jeśli chodzi o jakość.
    Tak tylko zapytalam, bo w zasadzie "ucze sie" przestawac zwracac uwage na aparat, ciezko jest, no ale niektorzy tak maja.. teraz jak biore aparat, to w zasadzie bez roznicy ktory, popasc w "fanatyzm" jest bardzo latwo, ale wyjsc z tego to troche ciezko..
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Trochę nie wiem gdzie wrzucać foty, tu czy do "Mały ale figlarz". Tu wrzucę na złość tym, co chwalą moją "obróbkę" i każą mi myć szyby

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

Czy przestrzeń barw powinna być ustawiona na sRGB? Tak ma chyba większość osób ustawione. A w ogóle jakie ma znaczenie dla zdjęcia ta przestrzeń barw?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tama Zobacz posta
    Czy przestrzeń barw powinna być ustawiona na sRGB? Tak ma chyba większość osób ustawione. A w ogóle jakie ma znaczenie dla zdjęcia ta przestrzeń barw?
    Ma dla jpeg. Poza dość wyrafinowymi zastosowaniami (jpeg idzie do dalszego przetwarzania na urządzeniu pracującym w przestrzeni Adobe), powinno się używać sRGB.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Funkcja "Szukaj" nic nie pokazała, więc zaryzykuję pytanie:

Czym wywołujecie pliki .ARW ?

Ściągnąłem z netu Image Data Connerter, ale ergonomia mi nie pasuje, a wyniki też nie zachwycają.

Od razu piszę, że PS'a i podobnych dużych i drogich programów nie posiadam.

Do tej pory, tzn. póki używałem sprzętu Nikona, korzystałem z Capture NX.
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Domyślnie

Ja używam LR. Moim zdaniem jest to w kategorii jakość/cena program niemalże darmowy, szczególnie w porównaniu z cenami zabawek, które produkują do niego wejście. Kolega na Macu używa Aperture - równie świetny i jeszcze tańszy.

Możesz użyć jakiegoś programu typu właśnie Image Data Converter czy dcraw (który zresztą jest chyba dla tego pierwszego bazą), wypluć wynik do 16-bitowego TIFF i obrobić dalej w czymkolwiek. Ale moim zdaniem to zawracanie gitary.

Domyślnie

Ściągnąłem wersję demo LR5.2, ale na razie tylko klnę. Nic mi nie wychodzi, za to muli na całego.

Muszę poszukać tutorial'i.
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Domyślnie

Po pewnym czasie to jest najprostszy program świata. Od importu, przez edycję po drukowanie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekm Zobacz posta
    Ściągnąłem wersję demo LR5.2, ale na razie tylko klnę. Nic mi nie wychodzi, za to muli na całego.
    Na jakim sprzęcie muli? Bo obecnie używam LR4.4 na i3 1,33GHz z 4GB ram - i jest OK, a zastanawiam się nad upgrade do LR5, bo zanabyłem E-P5 i LR4 nie łyka jego ORF i muszę posiłkować się konwersją do DNG.

Cytat Zamieszczone przez marekm Zobacz posta
    Muszę poszukać tutorial'i.
    No co Ty, LR jest tak intuicyjny jak żaden inny program do konwersji RAW, a przy tym tak "wyposażony", że zrezygnowałem całkowicie z PSa. Ładujesz sobie profile i jednym przyciśnięciem masz to co chcesz.

Domyślnie

Z darmowych programów do RAW najlepszy jest zdecydowanie http://rawtherapee.com/
    Z nikona za jego pomocą uzyskiwałem łatwo świetne rezultaty, ale w przypadku nikona lepszym programem jest nowe View NX.
    Za to jak próbowałem tego programu z ARW pół roku temu, to domyślne ustawienia kolorów były bardzo słabe, ale może na dzisiaj się to poprawiło.

Strona 69 z 189 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179119169 ... OstatniOstatni