Close

Strona 161 z 193 PierwszyPierwszy ... 61111151159160161162163171 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 601 do 1 610 z 1929

Domyślnie

Poszedłem sobie wczoraj na spacer z A6k i RX III, żeby porównać fotki w tych samych mniej więcej warunkach. Pogoda słoneczna. No i tak: W RX plastyka mniejsza i to zdecydowanie, ale tego się akurat spodziewałem ze względu na wielkość matrycy. Rozdzielczość, ostrość i kontrast zdecydowanie na plus dla zeissa 16-70. No tu się spodziewałem mniejszych różnic. Jeśli chodzi o stabilizację, szybkość i celność AF, balans bieli to jest wszystko bardzo porównywalne. RX dawał radę, ale była słoneczna pogoda to i nic dziwnego. Ergonomia, a właściwie jej brak w RX bardzo przeszkadza i na pewno potrzebny jest jakiś zewnętrzny grip. Trochę wkurzający jest sposób otwierania wizjera, ale miałem kupić RX bez wizjera, więc uważam w sumie wizjer za plus, że w ogóle jest i przydał się wczoraj w pełnym słońcu.
    Tak na szybko: RX100 III nie specjalnie nadaje się do jakichś wielkich wyzwań, ale jest małym poręcznym do noszenia aparatem, który ze względu na swoje parametry w zupełności zadowoli tych, którym zależy na jakości fotek, a którzy z tych czy innych względów nie chcą lub nie mogą ze sobą zabierać nic większego. Do fotografii rodzinnej i turystycznej jest wręcz idealny i jako taki zostaje u mnie na stałe, a A6k idzie do ludzi
    zdjęcia to zatrzymany czas i nasza historia

Domyślnie

Dzięki za porównanie, a masz może jakieś zdjęcia tych samych scen z obu aparatów żeby można było zobaczyć porównanie?
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Do porównania nie mam, bo wyczyściłem kartę w A6k i zapakowałem go do wysyłki przez Ebay. Ale ewentualnie jutro lub w niedzielę mógłbym zrobić kilka prostych fotek i Ci wysłać. A6k i zeissa mam dużo zdjęć ale bez porównania z RX. A jak mi się nie będzie nigdzie chciało iść to zrobię jakieś fotki w ogródku
    Ostatnio edytowane przez sssmok ; 01-07-2016 o 18:11

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sssmok Zobacz posta
    Poszedłem sobie wczoraj na spacer z A6k i RX III, żeby porównać fotki w tych samych mniej więcej warunkach. Pogoda słoneczna. No i tak: W RX plastyka mniejsza i to zdecydowanie, ale tego się akurat spodziewałem ze względu na wielkość matrycy. Rozdzielczość, ostrość i kontrast zdecydowanie na plus dla zeissa 16-70. No tu się spodziewałem mniejszych różnic. Jeśli chodzi o stabilizację, szybkość i celność AF, balans bieli to jest wszystko bardzo porównywalne. RX dawał radę, ale była słoneczna pogoda to i nic dziwnego. Ergonomia, a właściwie jej brak w RX bardzo przeszkadza i na pewno potrzebny jest jakiś zewnętrzny grip. Trochę wkurzający jest sposób otwierania wizjera, ale miałem kupić RX bez wizjera, więc uważam w sumie wizjer za plus, że w ogóle jest i przydał się wczoraj w pełnym słońcu.
    Tak na szybko: RX100 III nie specjalnie nadaje się do jakichś wielkich wyzwań, ale jest małym poręcznym do noszenia aparatem, który ze względu na swoje parametry w zupełności zadowoli tych, którym zależy na jakości fotek, a którzy z tych czy innych względów nie chcą lub nie mogą ze sobą zabierać nic większego. Do fotografii rodzinnej i turystycznej jest wręcz idealny i jako taki zostaje u mnie na stałe, a A6k idzie do ludzi
    Ja bym zostawił oba, oczywiście jeśli kwestie finansowe nie są za bardzo istotne. Jeśli pozbędziesz się A6000 i doskonałego Zeissa 16-70, to po pewnym czasie będziesz żałował i tęsknił za nimi.
    Ja to już przerabiałem, a i mój kolega Leszek także.
    Bezlusterkowiec Sony i kilka słoików

Domyślnie

Witam Wszystkich!

Przeczytalem caly watek i wiem ze rx100 jest super wyborem ale chcialbym sie jeszcze cos zapytac.

Zona swego czasu miala aparat panasonic lx3 - jasny obiektyw i ladne zdjecia ...lecz sie zepsul i chce go zastapic.

Zona chce tego rx100m2 ja sie zastanawiam nad rx100m3 no chyba ze jest cos lepszego w tej cenie z jasnym obiektywem?

Dzeiki koledzy
    D5100, S17-50 f2.8, N70-200 f4, SB-700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2marekm Zobacz posta
    Ja bym zostawił oba, oczywiście jeśli kwestie finansowe nie są za bardzo istotne. Jeśli pozbędziesz się A6000 i doskonałego Zeissa 16-70, to po pewnym czasie będziesz żałował i tęsknił za nimi.
    Ja to już przerabiałem, a i mój kolega Leszek także.
    Masz rację. Wirtualnie już tęsknię. Ale zostawiając sobie oba aparaty zastanawiam się, jakby wyglądał ich procentowy udział w zdjęciach. Bywały czasy, że miałem więcej niż jeden aparat, zdarzało się, że nawet cztery. Wtedy zawsze jeden był ten lepszy lub bardziej mi pasujący a reszta leżała i sobie czekała na..... no właśnie, na co.... W końcu się ich pozbywałem, lub wymieniałem na inne i cała zabawa powtarzała się od nowa. Po tych kilkudziesięciu latach fotografowania już mi przeszły artystyczne ciągoty, a aparatu używam właściwie tylko do tworzenia kroniki życia rodzinnego. A czasami coś ciekawego zwróci moją uwagę w otoczeniu i wtedy żałuje, że nie mam przy sobie puszki. A nie mam bo A6k jak dla mnie jest za duży, żeby wszędzie go ze sobą zabierać, tak jak to robię z komórką. Ten mały RX robi na tyle dobre fotki, że nie ma się czego wstydzić. Miałem coś podobnego trzy lata temu. Miałem mały i duży samochód. Ten duży był w dalekie trasy, a małym jeździłem na co dzień. Ale tras robiłem coraz mniej, a auto stało i się niszczyło oraz traciło na wartości, więc się go pozbyłem. Tak samo przewiduję, że byłoby u mnie z dwoma aparatami. Czasami po prostu trzeba być rozsądnym pomimo, że serce podpowiada inaczej

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez mkris Zobacz posta
    Witam Wszystkich!

Przeczytalem caly watek i wiem ze rx100 jest super wyborem ale chcialbym sie jeszcze cos zapytac.

Zona swego czasu miala aparat panasonic lx3 - jasny obiektyw i ladne zdjecia ...lecz sie zepsul i chce go zastapic.

Zona chce tego rx100m2 ja sie zastanawiam nad rx100m3 no chyba ze jest cos lepszego w tej cenie z jasnym obiektywem?

Dzeiki koledzy
    RX100 III mam od kilku dni i go testuję, a właściwie już jestem po testach. Też chciałem kupić z początku dwójkę, ale przez przypadek kupiłem trójkę. I dobrze zrobiłem, bo przy pierwszych testach w słoneczny dzień na wyświetlaczu prawie nic nie było widać i przydał się wizjer. Poza tym ma jaśniejszy obiektyw od poprzednika. Myślę, że w tej cenie znalazłoby się coś ciekawszego, np jakiś bezlusterkowiec z większą matrycą. W RX100 III wysoka cena według mnie jest spowodowana przede wszystkim miniaturyzacją i wyśmienitą, jak na tę wielkość jakością fotek oraz możliwościami ustawiania najrozmaitszych parametrów, co w innych kompaktach bywa często dość problematyczne. Jeśli jednak nie zależy Ci na wielkości mógłbyś jeszcze popytać i poszukać na tym lub na innym forum. W każdym razie według mnie za tę cenę RX100 III jest bardzo dobrym aparatem.

Domyślnie

Alternatywy to panasonic? lx100 oraz canon g7x?
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkris Zobacz posta
    Witam Wszystkich!

Dzeiki koledzy
    Witam !

Mialem RX 100 II a teraz mam RX 100 III.

Co do istotnych różnic:

RX 100 II 28-€“100 mm o jasności f/1.8-4.9 jest stopka, brak wizjera
    RX 100 III 24-€“70 mm o jasności f/1.8–2.8 brak stopki, jest wizjer

Do krajobrazów zdecydowanie lepszym rozwiazaniem jest zakres 24-70 + wizjer, ktory
    daje bardzo duzo w duzym naslonecznieniu.

Filmowanie:
    RX 100 III filmuje cala powierzchnia matrycy a pozniej w locie przeskalowuje na 1920x1080
    dodatkowo redukujac powstale szumy w materiale.
    Dzieki temu filmowanie w gorszych warunkach oswietleniowych da przewage w jakosci obrazu dla RX 100 III.

Filmowalem RX 100 III w srednio jasnym pokoju w przedszkolu i jakosc obrazu super bez zadnych zaszumien.
    Wazne jest takze, ze dzieki szerszego zakresu zooma od dolu wiecej sie lapie podczas filmowania w szczegolnosci jak sa male i ciasne pomieszczenia.

RX 100 III podczas filmowania bardziej sledzi ruchome cele, natomiast II bazuje bardziej na mocniejszym przyslanianiu obiektywu (uzyskiwanie
    wiekszej GO )

Co do obrabiania materialu foto to najwieksze mozliwosci uzyskasz z RAW-ow.
    Po zdjeciu programowego odszumiania i odpowiedniej obrobki jakosc materialu powala a na papierze wyglada jak z dobrej lustrzanki.
    Robilem powiekszenia na sciane i efekt koncowy - rewelka !

Pozdrawiam

- - - - kolejny post - - - - - -

Tak na szybko: RX100 III nie specjalnie nadaje się do jakichś wielkich wyzwań

Witam !

Moim zdaniem nadaje sie o ile potrafisz wykorzystac jego potencjal (fotografowanie + filmowanie).

Bardzo czesto ludzie niedoceniaja mozliwosci malego kompaktu stad latwiej jest poruszac sie niby (z byle czym)
    fotografowi bez zwracania na siebie zbytniej uwagi.

W wielu przypadkach wykonalem RX100 III wiele bardzo fajnych fot i nakrecilem wiele filmow glownie dlatego, ze
    mialem go przy sobie.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez darekw1967r ; 03-07-2016 o 08:52
    X-T10, XF 16-55/2.8, XF 35 f/1.4, XF 55-200, 5D MKII , EF 24-105 mm f/4L IS USM, EF 85mm f/1.8 USM, A6000 SEL18-105/4

Domyślnie

Każdy może mieć własne zdanie i dla każdego wielkie wyzwania mogą być inne, jak to w życiu

Domyślnie

Każdy może mieć własne zdanie i dla każdego wielkie wyzwania mogą być inne, jak to w życiu
    Witaj !

Widzialem wiele swietnych fot z prostych aparatow i wiele beznadziejnych z super puszek z super szklami

Pozdrawiam
    X-T10, XF 16-55/2.8, XF 35 f/1.4, XF 55-200, 5D MKII , EF 24-105 mm f/4L IS USM, EF 85mm f/1.8 USM, A6000 SEL18-105/4

Strona 161 z 193 PierwszyPierwszy ... 61111151159160161162163171 ... OstatniOstatni