Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Architektura

Domyślnie Architektura

Witam!

Może jest to nietypowy temat, ale czy jest jakiś architekt na forum? Kończę gimnazjum, ale myślę już co mógłbym robić w przyszłości. Ten temat(architektura) mnie raczej interesuje. Za co się wziąć, co robić, a może czego nie robić , by studiować na najlepszej uczelni? No właśnie, gdzie? Czy ma to, aż takie znaczenie?

Jeżeli jest na forum ktoś, kto zna temat i może przeczyta ten wątek, to prosiłbym o wypowiedzenie się

pozdrawiam!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NiKtos Zobacz posta
    Witam!

Może jest to nietypowy temat, ale czy jest jakiś architekt na forum? Kończę gimnazjum, ale myślę już co mógłbym robić w przyszłości. Ten temat(architektura) mnie raczej interesuje. Za co się wziąć, co robić, a może czego nie robić , by studiować na najlepszej uczelni? No właśnie, gdzie? Czy ma to, aż takie znaczenie?

Jeżeli jest na forum ktoś, kto zna temat i może przeczyta ten wątek, to prosiłbym o wypowiedzenie się

pozdrawiam!
    podstawa, aby dostać się na architekturę - to rysunek odręczny i to - koniecznie ukierunkowany na uczelnie na która masz zamiar zdawać. Inaczej należy się przygotować zdając egzamin do Warszawy, inaczej np do Krakowa.
    Generalnie - wymaga to kursu prowadzonego przez mających już jakieś "sukcesy" egzaminacyjne - czyli udokumentowane, że osoby po tym kursie dostały sie na architekturę tu czy tam. W innym wypadku - szkoda kasy. A bez tego - nawet wielki talent polegnie, nie znając zasad oceny rysunku czy przebiegu egzaminu w danej uczelni. Reszta właściwie nie istotna - aczkolwiek bioąc pod uwagę ze bywa i 30 osób na jedno miejsce - punkty z matury mają znaczenie. No i dość trudny i wymagający kierunek. I kosztowny - sporo prac, makiet, druków, wydruków itp itd... Mowa oczywiście o stacjonarnych, dziennych na liczącej sie uczelni.
    Generalnie - wypada mieć talent i predyspozycje, to nie stomatologia ze nauczysz się i już jest

Domyślnie

Dziękuję. Talent plastyczny podobno mam, czyli teraz tylko 3 lata kursy rysunkowe + min. 95 % z matury z matmy i fizyki, i może się dostanę? No właśnie, gdzie na studia? Może nie ze względu na uczelnie, ale też na miasto? Brat studiuje/ował w Warszawie, ale bardziej ciągnęło go do Krakowa, choć poziom w stolicy jest niby wyższy. A może lepszy byłby Wrocław? Co prawda jeszcze 3 lat, lecz znając życie minie to tak szybko, że pod koniec 3 klasy nie będę wiedział co i jak. A, jeszcze jedno pytanie. Czy architekt to fajny i dobrze płatny zawód? W internecie przeczytałem, że nie, lecz nie mam pewności, czy nie piszą tego studenci kończący studia wieczorowe w Koziej Wólce.

pozdrawiam,

Kuba

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NiKtos Zobacz posta
    Brat studiuje/ował w Warszawie, ale bardziej ciągnęło go do Krakowa, choć poziom w stolicy jest niby wyższy.
    Jeśli tylko planujesz jakieś wyjścia, nie siedzieć non stop z nosem w książkach (a raczej ołówkiem w łapce) -- mogę poręczyć, że takiego klimatu jak ma Kraków, nie ma żadne inne miasto. Zwłaszcza nocą.

Ale nie wiem jak z poziomem nauczania krakowskich kierunków architektury…
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Krakowska Politechnika i wydział Architektury sa ok, tu generalnie nie jest aż tak ważna uczelnia co zaplecze. A krakowski klimat studenckiego zycia - bezcenny.
    Niestety architektem nie zostaje sie z dniem opuszczenia murów uczelni. I bywa, ze te "lata pracy przymusowej" nieco studzą zapał do wielkiej kariery.
    To zawód artystyczny jednak - ile masz szans na zrobienie kariery ? ile buduje sie oper, stadionów centrów biznesu ? Musisz byc jednostką wybitną, czyli albo milioner albo zwykły gryzi-ołówek na pensji. Wielu spotykasz w życiu architektów ? a ilu stomatologów, chirurgów naczyniowych czy prawników ? . No... to zostań lepiej dobrym prawnikiem

Domyślnie

Mój brat będzie prawnikiem. Nie sztuka być słabym. Dopóki twierdzę, że będę dobry to będę do tego dążył. Dlatego pytam co robić, aby godnie zarabiać w zawodzie architekta Nie wiem

Domyślnie

A jak już zostaniesz architektem, to przyjdzie Ci się użerać z biurem projektowym (ludźmi od liczenia projektu), którzy usilnie będą próbowali Ci wmówić (prawdę albo nie), że poniosła Cię fantazja przy projektowaniu.

Ja dla odmiany studiuję budownictwo i każdy architekt mówi nam jak bardzo nienawidzi inżynierów budownictwa, że to tłuki i jak czegoś nie potrafią policzyć, to zwalają na architektów; za to inżynierzy budownictwa mówią nam jak bardzo żyją z architektami jak pies z kotem, bo architekci wymyślają coraz to dziwniejsze budynki.
    Takie tam moje luźne spostrzeżenie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    Jeśli tylko planujesz jakieś wyjścia, nie siedzieć non stop z nosem w książkach (a raczej ołówkiem w łapce) -- mogę poręczyć, że takiego klimatu jak ma Kraków, nie ma żadne inne miasto. Zwłaszcza nocą.

Ale nie wiem jak z poziomem nauczania krakowskich kierunków architektury…
    Taki maly offtop ale nie moge sie powstrzymac. Uwazaj, bo gdzies po tych Krakowskich uliczkach noca grasuje napalony fotograf- erudyta. Tworzac swoje niepowatazalne kompozycje. Zowie sie uBoot

Domyślnie

Robiłem przedbiegi do architektury ale poległem na rysunku; studiuje inspekcje budowlana i planowanie.
    Architekt to nie budowlaniec ma mieć nowatorskie pomysły a inżynierowie są od tego żeby tłumaczyć: paaanie tego nie da się zrobić albo sprowadza na ziemie z powodu kosztów.
    Nie wiem jak jest w Polsce ale w uk inżynier zarabia średnio 2 albo 3 razy tyle co architekt weź to pod uwagę wybierając kierunek studiów.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów