Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: macro

Domyślnie macro

//EDIT
    BRAK NIEKTÓRYCH ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

A za 5 lat, kolejny rozgrzewający internety film od jacka foto o tym czy warto kupić a73 w 2030 [/QUOTE]

Witam
    Jestem nowy na forum ale starym juz nikoniarzem. Do tej pory fociłem na auto moja rodzinę. Od niedawna odwarzyłem sie przestawić pokrętło na M i A Co więcej okazało się że format RAW nie jest taki groźny! Większość pokazuje swoje zdjęcia po jakimś czasie, niewiele jest tu zdjęć ludzi uczących się. Moje to naprawdę gnioty i dlatego też proszę o proadę co i jak. Prawdą jest że wybrałem najlepsze jakie do tąd pstryknąłem ale do tych co można na forum zobaczyć nawet się nie umywają. Bądźcie delikatni. Poradźcie co zmienić.
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 16-04-2025 o 10:32 Powód: brak zdjęć, wygasł hosting

Domyślnie

Fotki są jak dla mnie ładne. Szczególnie że jak piszesz jesteś początkujący w makro. Ostrość łapana gdzioe trzeba, duże powiększenie. Troszeczke bym tylko uspokoił kolory, bo nasycenie przykładowo na biedronkach jest nieco przesadzone. No i dał więcej przestrzeni wokół owadów. Kontrast gdzieniegdzie jest także za mocny.

Reasumując kadry OK, trochę gorzej z obróbką.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

Bardzo podobają mi się te fotki, szczególnie 3,6,13. Jakim sprzętem robisz makro ?
    D60 + D610 + Nissin Di622 + SB 700
    Tamron 24-70 2.8, N 35mm f/1.8G, Samyang 12mm f/2.8

Wink

Witam!
    Mam D90 w połączeniu z tamronem 90 f2.8 i pierścieniami. Światło odbijam/rozpraszam mlecznym plastikiem zawieszonym na obiektywie tuż nad modelem.
    Większość zdjęć niestety to były JPEG dopiero 9,10,11,12,13 to NEF. Dopiero się uczę obrabiania. JPEG było ustawione w body na rzywe no i takie wychodziły przemalowane i ze zbyt dużym kontrastem.
    Teraz będę testował lampę pierścieniową NISSIN zobaczymy co mi z tego wyjdzie Wspaniała przygoda z makro, dopiero teraz mam prawdziwą radość z fotografowania. Co najważniejsze chyba to dopiero makro zmusiło mnie do nauki a to chyba pozytywne

Domyślnie

swiatlo na wszystkich jest do bani, zdecydowanie za ostre. ginie szczegol, pojawiaja sie smoliste placki. piszesz ze odbijasz swiatlo od jakiegos jasnego materialu - slabo to wyszlo, modele sa niedoswietlone, zrodlo swiatla odbitego poszlo chyba nie w te strone co trzeba. poza tym fotografie makro w swietle prazacym po calosci bez osloniecia czyms modela przed tym swiatlem sa z gory skazane na porazke. taka prawda.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MichalR Zobacz posta
    swiatlo na wszystkich jest do bani, zdecydowanie za ostre. ginie szczegol, pojawiaja sie smoliste placki. piszesz ze odbijasz swiatlo od jakiegos jasnego materialu - slabo to wyszlo, modele sa niedoswietlone, zrodlo swiatla odbitego poszlo chyba nie w te strone co trzeba. poza tym fotografie makro w swietle prazacym po calosci bez osloniecia czyms modela przed tym swiatlem sa z gory skazane na porazke. taka prawda.
    Zgadzam się z tobą, postaram się zasłaniać modela czymś co zatrzyma bezpośrednie światło. Poza tym nie mogę poradzić sobie z ustawieniami przetwarzania obrazu. Chyba tu jest problem. Masz jakiś pomył? Mam ustawione na żywe i +1 kontrast i +2 wyostrzanie.
    To upolowałem dzisiaj ale niestety z obrabianiem mam ciągły kłopot bo pewnie te ustawienia z aparatu chrzanią wszystko.
    14
    15
    16
    Pozdrawiam, Waldek
    D90 / T90f2.8 / N18-105VR / N70-300VR / N50f1.8 / SB-900 z DIY dyfuzorem

Domyślnie

nie znam sie niestety na Nikonie, bo sam robie Pentaxem, ale w swoim nie ustawiam nic procz WB, robie zawsze w RAWach i sam pozniej decyduje podczas wolania jak zdjecie bedzie finalnie wygladalo. na poziomie obrobki RAW'a bawie sie kontrastem i ostroscia, jak jest malo to pozniej jeszcze cos tam w PSie.

Domyślnie

Jak robisz w nefach, to ustawienia aparatu nie mają żadnego znaczenia, bo i tak możesz później wszystko zmienić. Wyciągnąłbym też nieco z cieni na kilku skakunowych zdjęciach.

Domyślnie

Ja dopiero początkuje z VievNX2 i NX2. Mówiąc szczerze nie jest to takie proste np redukować szumy jednocześnie zachowując ostrość czy nie podnosząc kontrastu. Powoli skłaniam się do PS tyle że nie mam własnego puki co. Nie wszystko na raz. Nie mniej kolaga pokazywał mi jego możliwości wyostrzania .... rewelacja
    Pozdrawiam, Waldek
    D90 / T90f2.8 / N18-105VR / N70-300VR / N50f1.8 / SB-900 z DIY dyfuzorem

Domyślnie

Zrób sobie dyfuzor i wysokie iso nie będzie tak bardzo potrzebne.

http://makropasja.pl/viewtopic.php?f=18&t=19
    http://makropasja.pl/viewtopic.php?f=18&t=19&start=80
    Ostatnio edytowane przez Umbra ; 30-05-2012 o 14:18

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów