Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Tryb LANDSCAPE

Domyślnie Tryb LANDSCAPE

Robiłem ostatnio sobie porównanie: kilka tych tych samych zdjęć, ale robionych na przemian przy optymalizacji NORMAL i LANDSCAPE. Wydaje mi się, że o ile zieleń jest wyraźnie bardziej nasycona, to błękit ledwie zauważalnie Czy inni mają podobne odczucia i czy tak powinno być?
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

To zupelnie zrozumiale zwazywszy ze programy tematyczne zmieniaja m.in. nastawy koloru i saturacji. Zmieniaja sie one w pewnych zakresach tonalnych rejestrowanych matryca mniej, w innych bardziej. Pamietaj ze aparat widzi jedynie kolor szary

Domyślnie

Pamietaj ze aparat widzi jedynie kolor szary
    Akurat nie prawda, szczegolnie przy D70, D70s, D50, D2, F5, F6 ... matryca pomiarowa jest typu RGB wiec rozroznia kolory, problem jest inny jak silne sa to wagi.

Domyślnie

Prościej mówiąc - to, czy przejście na sRGB IIIa ma wpływ na wygląd nieba, zależy od danej sceny?
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

gALL, pisalem o wzorcu do ktorego sprowadza sie pomiar

Przejscie na sRGB IIIa czy inny wprowadza zmiany w calej charakterystyce, jednak w pewnych zakresach wieksze w innych mniejsze.

Domyślnie

A tak nawiazujac do tematu - ma ktos moze dostep do spisanych ustawien wytepujacych w trybach tematycznych? W instrukcji jest to opisane?
    ...

Domyślnie

gALL, pisalem o wzorcu do ktorego sprowadza sie pomiar
    No i tu problem, bo D70 juz nie sprowadza do golej szarosci 13 czy 18% a do bazy zdjec lacznie z analiza kolorow.

Domyślnie

Wiec nie wiem czy sie cieszyc czy martwic tym problemem Klaudiuszu

Domyślnie

Piotrze ... OLAC! cienkim siurem ))

Domyślnie

Jestem za!

Uprawnienia umieszczania postów