Szukaj
Miało być z takimi zniekształceniami? Na zasadzie luz-dowcip?
Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3
Przydało by się usunąć plamy na tle..
D800/Sigma 50mm 1,4 / Nikkor 35 1,8 /Tokina 11-16 2,8 / Tami 90 2,8/ Ciamciang 8mm / Sb900/ Tamron 24-70
Luz - dowcip, tak.
Otwórz mi oczy na te zniekształcenia.
Chciałem ciasno, może faktycznie trochę za bardzo.
Z bliska i z dołu. Kolega mnie poprawił: lepsze jest słowo przerysowania (ze zbyt bliskiej odległości).
Ja to myślę tak: w wielu obszarach fotografi obowiązuje (nie zżymajcie się "ahtyści") zasada można powiedzieć komercyjna "osoba ma ładnie wyglądać". Dla mnie tu zwrot "komercyjna" w zupełnie dobrym sensie. Mają byc ładni i już. Nawet "im się to należy". Jak Pani Młoda z nadwagą albo ktoś ma "łeb jak donica" nie fotografuje się z dołu, jak anorektyczny trójkącik głowy, nie fotografuje się z góry. Nikogo nie fotografuje się z bliska. Lepsi ode mnie portreciści wytłumaczą to kiedyś szerzej.
Plus technika ma ku temu środki łącznie z PS.
W innych nie mają być ładni. Reportaż, street, margines, starcy, choroba, wojna, często kontrowersyjne obszary.
Oraz już poztywnie, żart fotograficzny - za wspólną intencją fotografa i portetowanego.
I bardzo dla mnie ważne, żeby granica była wyraźna. Są tu rewelacyjne serie ciążowe, zamawiający chcieli to przeżyć z humorem, żartem i dystansem do siebie - a fotograf wszedł w ten klimat. Jak podział jest niewyraźny, kiszka - nie wiadomo czy miało być ładnie, tylko fotograf cienki itd. Czasem mam ochotę bronić fotografowanych, wielu ludzi nie jest na tyle przygotowanych (czy wychowanych na zdjęciach z FB) aby obronić osobiście swój "interes estetyczny".
MSZ tu jest nijak, za mało śmieszne na żart, a za mało "śliczne" na tradycyjne zdjęcia.
Kadrowo jakoś nijako, w środek i bez pomysłu. Elektronika dobrze dała ekspozycję.
Ostatnio edytowane przez JacekCz ; 24-05-2012 o 11:06
Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3
Dziękuję za komentarze.
Rozumiem Jacek, ja dopiero "poszukuję" siebie![]()
Dumny dziadek
Te zdjecia przypominaja mi stare teledyski Aphex Twin ...
Skontaktuj się z nami