Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie Komunijnie - pamiątkowo

Witam serdecznie. Chciałbym się dowiedzieć czy taka obróbka pasuje do zdjęcia komunijnego i jakie macie do niego uwagi. Z góry dziękuję i pozdrawiam, Mateusz.

ps. z góry przepraszam za to logo strony hostingującej zdjęcie.

D60 | N35 1.8 AF-S | N18-55 AF-S VR

Domyślnie

Według mnie,to trochę przedobrzyłeś z ostrością.
    D700,Samsung NX1/NX300,30/2,20/2,8,16/2,4,Samyang12/2,N.35-70/2.8D,N.70-200/4G VRIII,Samyang 85/1,4,SB800

Domyślnie

Dziadek w tle odwraca uwagę. Zresztą podobnie jak auto. Ostre słońce oślepiło dziewczynkę, przez co zamknęła oczy. Do poprawki.
    D700+Grip
    N28 1,8G | N50/1,8D | N85/1,8D | SB 700

D5200+18-55

Oszczędny w słowach Awatar ShreQ
    Miasto
    Krosno/Kraków

Domyślnie

hmmm... jakieś przejarane ... zero koloru ... jak wyżej --> do poprawki

Domyślnie

A co powiecie o takiej obróbce?

Oszczędny w słowach Awatar ShreQ
    Miasto
    Krosno/Kraków

Domyślnie

tutaj według mnie za duza winieta Alba jest tak przejarana, że razi w oczy Wybrałeś też złe miejsce do robienia zdjęć grupowych. Mocne światło spowodowało, że wszyscy mają zamknięte oczy...

Domyślnie

Było samo południe i żadnego zacienionego miejsca. Rodzice dziewczynki chcieli tylko takie pamiątkowe zdjęcia. Widocznie sobie nie poradziłem przy takiej pogodzie...

Domyślnie

Powinieneś zejść do wysokości oczu portretowanych, a byłoby lepiej.

Domyślnie

"Było samo południe i żadnego zacienionego miejsca" wystarczyło obrócić ludzi plecami do słońca i ew. użyć lampy błyskowej. Trzeba wówczas odpowiednio zmierzyć światło zastane i dobrać moc błysku. Jak? Weź np. dużą dziecięcą lalkę, owiń w białą tkaninę ustaw pod słońce i naucz się.
    Rodzice dziewczynki chcieli tylko takie pamiątkowe zdjęcia. Tak nigdy nie tłumacz efektów pracy. W tego typu fotografii Ty jesteś odpowiedzialny za końcowy efekt, ewentualne dostosowanie zastanej sytuacji zdjęciowej do swoich potrzeb, możliwości sprzętu.
    Zadajesz pytania o obróbkę, która jest na końcu procesu powstawania zdjęcia. Wcześniej popełniłeś tyle błędów, że obróbką taką czy inną tego nie poprawisz i nie zamaskujesz. Ucz się najpierw jak świat wygląda przez obiektyw.
    myślę co piszę

Domyślnie

Chcąc obrócić gości tyłem do słońca robiłbym zdjęcia w szczerym polu, że tak powiem. Dopiero zaczynam z taką fotografią, ale widzę, że długa droga przede mną. W każdym razie rodzicom dziewczynki zdjęcia się podobają. Dziękuję za wszystkie komentarze i opinie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów