Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: W Azji

Domyślnie W Azji

Szanowni forumowicze,
    To pierwszy raz kiedy chciałbym podzielić się z Wami swoimi zdjęciami.
    Minionej zimy miałem nieopisaną przyjemność podróżować dłuższy czas po różnych rejonach Azji. Podróż zaowocowała gigabajtami zdjęć i zmianą mojego podejścia do fotografii jako takiej. Zamieszczam poniższe zdjęcia z nadzieją na rzeczowe i krytyczne opinie, które pomogą mi w przejściu z etapu „wakacyjnego pstrykania” w kierunku bardziej świadomego i kreatywnego fotografowania.
    Zapraszam do krytycznego i konstruktywnego komentowania.

Łukasz

Ostatnio edytowane przez childintime ; 22-05-2012 o 09:55 Powód: podpis

Domyślnie

Niestety nie ma tu żadnej opowieści.
    Kadrowo i kompozycyjnie też słabiutko.
    Kłania się praca u podstaw.
    Ponadto mało tej Azji w Twoich kadrach.
    Proponuję zapronumerować bezpłatny miesięcznik http://www.fotogea.com/ i pooglądać ich reportaże.

Domyślnie

niestety w dalszym ciagu to wakacyjne pstrykanie. mało Azji w Azji, kadry nieprzemyślane, przypadkowe i w dużej mierze nieciekawe. Cwicz dalej, nic innego nie pozostaje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stock Zobacz posta
    niestety w dalszym ciagu to wakacyjne pstrykanie. mało Azji w Azji, kadry nieprzemyślane, przypadkowe i w dużej mierze nieciekawe. Cwicz dalej, nic innego nie pozostaje.
    dzięki, ale czy mógłbyś doprecyzować co masz na myśli pisząc "nieprzemyślane" ?
    bo, starając się pozostać obiektywnym wobec własnych zdjęć, nie jak nie mogę się zgodzić ze stwierdzeniem, że nie przemyślałem któregoś z nich.

Domyślnie

tzn że bez szerszego kontekstu. Ne 2 tej pani to cos miało z głowy wyrastac? Gdybys to przemyslał stanąłbys meetr w prawo lub lewo. Podobnie z 3 - dziewczynka się patrzy do góry - cyknięte na szybko, pewnie na centralnym punkcie bo tak najprościej. Az się prosi o jakiś szerszy kontekst - na co patrzy, dlaczego itp itd. I tak można do końca

Domyślnie

Ja widzę same świetne fotki i każda zawiera duże opowiadanie.
    Temat widzę- krótki reportaż z pobytu w Azii.
    Zdjęcie 2. To że wyrasta architektura Azji z głowy mieszkanki Azji to jednym się podoba innym nie. A przesunięcie się o metr szukanie odpowiedniego kadru, zburzyłoby całą scenę, co w fotografii ulicznej ma duże znaczenie, złapanie konkretnego momentu.
    3,6,10 to dla mnie najlepsze zdjęcia. 10 Wygrywa.
    Niedawno przeglądałem zwykłe wakacyjne pstrykanie z Azji, i Twoje zdjęcia do takich bym nie zaliczył. Rób dalej fotki, bo nieźle ci to wychodzi.
    Pokaż więcej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hofman Zobacz posta
    A przesunięcie się o metr szukanie odpowiedniego kadru, zburzyłoby całą scenę, co w fotografii ulicznej ma duże znaczenie, złapanie konkretnego momentu.
    .
    Kurczę - chyba się napiję by Cię zrozumieć. Jaka to fotografia uliczna z średnio licząc 150mm ogniskowej. To podglądactwo zasadniczo. Niestety do street foto to jeszcze daleko i przy takich podglądanych na szybko łapanych kadrach pokusiłbym się o porządne przemyślenie kadru przed nacisnięciem "pstryk"

Domyślnie

Dzięki,
    reportażem to akurat tego zestawu do końca bym nie nazwał, a już w ogóle nie fotografią uliczną
    Żadna inna kategoria nie wydawała mi się jednak lepiej pasować - portret to to nie jest przecież.

Łukasz

Cytat Zamieszczone przez hofman Zobacz posta
    Ja widzę same świetne fotki i każda zawiera duże opowiadanie.
    Temat widzę- krótki reportaż z pobytu w Azii.
    Zdjęcie 2. To że wyrasta architektura Azji z głowy mieszkanki Azji to jednym się podoba innym nie. A przesunięcie się o metr szukanie odpowiedniego kadru, zburzyłoby całą scenę, co w fotografii ulicznej ma duże znaczenie, złapanie konkretnego momentu.
    Niedawno przeglądałem zwykłe wakacyjne pstrykanie z Azji, i Twoje zdjęcia do takich bym nie zaliczył. Rób dalej fotki, bo nieźle ci to wychodzi.
    Pokaż więcej.

Uprawnienia umieszczania postów