Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: problem z D300

Domyślnie

Też obstawiam kartę, kiedyś miałem takie kwiatki z SanDiskiem Ultra ale wymienili na gwarancji. Nie pomagało formatowanie, sprawdzanie. Takie zdjęcie pojawiało się dopiero po otworzeniu na komputerze (na wyświetlaczu w body było ok) i zdarzało się 4-5 razy na całej karcie.

Domyślnie

Panowie odgrzeję trochę kotleta, bo nowego wątku zakładać nie ma co a temat jest poważny.
    Otóż delikwent D300 + Sandisk 8GB Ultra
    Na 300 rawów 5-6 zapisał w ten sposób.

Próbowałem z karty przerzucać na komputer 2 czytnikami i bezpośrednio z aparatu, wadliwe pliki zawsze wyglądają tak samo podgląd/miniaturka OK po otworzeniu w LR kaszanka
    Przeczytałem trochę, poszperałem i wyszło, że to prawdopodobnie wina karty.
    Że karta nowa (kupiona na początku listopada) napisałem do sprzedawcy ten bez mrugnięcia okiem jest w trakcie wysłania drugiej na wymianę.
    Ale w między czasie zdjęcia robić trzeba dalej i powróciłem do kompletu Sandisków Ultra 4GB
    Uprzedzając pytania zawsze formatuję katy przed użyciem w body.
    I otóż jakie wielkie było moje zdziwienie kiedy na ostatnich zdjęciach w komplecie 300szt pojawił się jeden krzak, znowu ten sam efekt zdjęcie zapisane w ten sam sposób.
    Szok. Nie chce mi się wierzyć, że padła kolejna karta. Myślę sobie, że to może wina softu w body, wina matrycy ? Sam nie wiem. Ale teraz najlepsze. Po ostatnim razie, czyli tych zdjęciach zapisanych na 4GB sandisku przerzuciłem to jedno felerne zdjęcie jeszcze raz oddzielnie samo w pojedynkę. I co ? I jakież było moje zdziwienie, zdjęcie jest w pełni sprawne wszystko w porządku. No to teraz to już zgłupiałem, bo nie wiem czy nie było podobnego efektu przy poprzedniej karcie i tych zdjęciach, które były na 8GB. Macie jakiś pomysł co może być grane tu ?
    Ostatnio edytowane przez manquer ; 13-12-2012 o 19:39 Powód: kolor czcionki

Domyślnie

Błąd w zapisie - problemem może być, jak i aparat, ale obstawiam raczej kartę, choć już się potkałem, że działo się coś takiego tylko przy zdjęciach seryjnych i wyglądało na uszkodzenie pamięci bufora aparatu.

Jak miniatury są poprawne, to błąd występuje tylko po stronie pamięci (bufor/karta)
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Kurcze ale jak wytłumaczyć to, że tak skaszanione zdjęcie jak powyżej udało mi się przerzucić ponownie tyle że w 100% poprawnie i wywołać na normalny jpg?

Domyślnie

albo zły zapis, albo coś 'siada' poszukaj był już podobny problem na forum, tak chyba skończyło się na serwisie...
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

Kiedyś miałem taką sytuację, winę ponosił czytnik kart w PC, który niszczył bezpowrotnie pliki zapisane na karcie SD i CF
    Wojtek: Trochę sprzętu jest, ale mało czasu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wojteksw Zobacz posta
    Kiedyś miałem taką sytuację, winę ponosił czytnik kart w PC, który niszczył bezpowrotnie pliki zapisane na karcie SD i CF
    To było by "najmniejsze" zło całej sytuacji, muszę wypróbować inny czytnik.

Domyślnie

Miałem podobnie, na zdjęciach były pojedyncze paski, ok. 5 takich zdjęć na całą kartę, najpierw myślałem, że to aparat ale na innym body jest dokładnie tak samo więc to na 100% karta według mnie, muszę odesłać swoją na gwarancję

Domyślnie

Skoro masz tak na dwóch kartach to najtańszym i najszybszym sposobem będzie jak wyżej - spróbuj innego czytnika.

Bo jeżeli byłby to problem z body / matrycą to mz ta fotka nie dałaby się w prawidłowy sposób skopiować na kompa.

A jest jakaś reguła które zdjęcie jest skaszanione ? Zawsze ostatnie na karcie ?
    D90 + MB D-80 + N 17-55 2.8 + N 35 1.8 + S 70-300 + SB-700 + chęci.......

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mavcio Zobacz posta
    A jest jakaś reguła które zdjęcie jest skaszanione ? Zawsze ostatnie na karcie ?
    Nie ma reguły, kolejność zupełnie przypadkowa.
    Już zaopatrzyłem się w zupełnie nowy czytnik canyon, dwa poprzednie na których przerzucałem
    to bardzo stare "no name", i to być może mój błąd. Zobaczymy.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów