Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Komunia - jak się przygotować.

Witajcie,

że tak powiem dostałem lekkie "zlecenie" od miłej sąsiadki na pstryknięcie kilka amatorskich zdjęć jej syna na komuni. Chciałbym to zrobić w formie reportażu, jedyny problem to taki że zdjęcia w kościele są zakazane, więc apart zostanie w plecaku (najwyraźniej z miejsca w którym siedze.) Po wyjściu , bedę miał kilka sekund na sfotografowanie księdza z chłopczykiem, grupowe i tak dalej. Potem powrót do domu i najwyżej kilka zdjęć w środku.

Tak więc moje pytania padają na - Jak wykonać zdjęcia grupowe? Jak ustawić AF, na jaką przesłone (min.) celować żeby wszystko pozostało w ostrości i na kim focusować, na niskim dzieciaku czy na wysokim księdzu?

Ze sprzętu który mam - D5000, 70-200, 50mm 1.8 , 18-55. Planuje tylko wziąść 50mm, czy to dobry wybór? Czy 70-200 się przyda, bez chodzenia po kościele?

Ze względu na to że to będą moje piewsze zdjęcia grupowe, troche sie stresuje (nawet ze względu na to że za dużo ludzi będzie w kadru a 50 będzie za wąska.)

Domyślnie

No niestety tylko na szerokim.

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borysek01 Zobacz posta

Tak więc moje pytania padają na - Jak wykonać zdjęcia grupowe? Jak ustawić AF, na jaką przesłone (min.) celować żeby wszystko pozostało w ostrości i na kim focusować, na niskim dzieciaku czy na wysokim księdzu?
    Ustaw dzieciaki przed ołtarzem i ciach. Potem same dziewczynki i ciach potem same chłopaki i ciach. Af ustaw noo normalnie chyba, że na ciągłe śledzenie wtedy wg mnie będzie nienormalnie. Jak chcesz ostro to od 8 w górę jak ci światła starczy. Focusuj na środek całej bandy a kadruj nie za nisko ani nie za wysoko ani też nie za blisko ani nie za daleko wg mnie tak w sam raz aby było. Postaw niskiego dzieciaka obok wysokiego księdza i focusuj tak na połowę.

Domyślnie

Jak wykonać zdjęcia grupowe? - ustawianie masz z głowy bo zrobi to ktoś z firmy fotografującej tę uroczystość, wybranej przez rodziców.

Jak ustawić AF,- jak już napisano - normalny AF-S

na jaką przesłone (min.) - na taką jaka ci wyjdzie z pomiaru światła przy wybranym ISO i czasie który potrzebujesz. w ciemnym wnętrzu kościoła będzie inaczej, na dworze inaczej

celować żeby wszystko pozostało w ostrości i na kim focusować, na niskim dzieciaku czy na wysokim księdzu? - przy matrycy DX od przysłony 5,6 ew. 6,3 głębia ostrości powinna objąć całą fotografowaną grupę. Nie focusuj, ostrość ustaw na osobę w środku kadru

Ze sprzętu który mam - D5000, 70-200, 50mm 1.8 , 18-55. Planuje tylko wziąść 50mm, czy to dobry wybór? Czy 70-200 się przyda, bez chodzenia po kościele?
    - Przy tej obfitości sprzętu weź wszystko co masz. Gdybym musiał wybrać wziąłbym tylko 18-55

Ze względu na to że to będą moje piewsze zdjęcia grupowe, troche sie stresuje (nawet ze względu na to że za dużo ludzi będzie w kadru a 50 będzie za wąska.) -
    to dlaczego chcesz wziąć tylko 50?
    myślę co piszę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borysek01 Zobacz posta
    Witajcie,

AF manual, celować na niskim dzieciaku, przesłona 1,4 czas 1/8000 iso 3600 i będzie miodzio.

Gaduła Awatar manfred
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Husky_ Zobacz posta
    czas 1/8000 .
    Za szybko na komunii dzieci stoją w miejscu a nie bawią sie w gospel 1/2000 aż nadto wystarczy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Husky_ Zobacz posta
    AF manual, celować na niskim dzieciaku, przesłona 1,4 czas 1/8000 iso 3600 i będzie miodzio.
    Noooo na 1.4 to faktycznie będzie miodzio
    D700,Samsung NX1/NX300,30/2,20/2,8,16/2,4,Samyang12/2,N.35-70/2.8D,N.70-200/4G VRIII,Samyang 85/1,4,SB800

Domyślnie

Nie będę cytował bo nie lubię. Autorzy postów 5 i 6 po prostu wstyd mi za was. Początkujący chyba amator prosi o rady bo chce dobrze wypaść a wy sobie kpicie z niego. Może lepiej doradzajcie ślubniakom drżącym przed debiutem Justyny S. Polemiki nie podejmę.

Gaduła Awatar manfred
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vifoto Zobacz posta
    Nie będę cytował bo nie lubię. Autorzy postów 5 i 6 po prostu wstyd mi za was. Początkujący chyba amator prosi o rady bo chce dobrze wypaść a wy sobie kpicie z niego. Może lepiej doradzajcie ślubniakom drżącym przed debiutem Justyny S. Polemiki nie podejmę.
    A szkoda bo jestem ciekaw co innego jeszcze można wymyślić niż w mojej radzie z 3 postu a i z 4 tys.
    Ostatnio edytowane przez manfred ; 11-05-2012 o 14:28

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vifoto Zobacz posta
    Zamiast prosić o rady należy przeczytać instrukcję obsługi aparatu.
    Wstyd mi za pytającego, że nie wie jak ustawić AF i przesłonę.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów