Szukaj
OK, rozumiem że czasem bez delikatnej obróbki się nie obejdzie, ale uważam że powinna byc ona taka, by nie rzucała się w oczy. Nie wiem, możliwe że kiedyś sam dojde do tego, że bez PS-a nie da się zrobić dobrego zdjęcia, ale w chwili obecnej uważam że robienie zdjęc nie powinno opierac się w większości na PS-ie a jedynie powinnien być używany do lekkiej korekty. Kiedys ludzie nawet nie wiedzili o istnieniu PS-a, ba.. on nawet nie istniał i jakoś dawali sobie rade
Wojtku ja wiem ze idąc do fotografa, nie obejdzie się bez obróbki, nie dawno własnie musiałem zrobić;D Tylko w tym przypadku jest troszke inaczej, wtedy fotograf chce zniwelować wszystkiego niedoskonałości, jakie są na twarzy, Ty idąc w plener też masz taki zamiar, idziesz po to by pstryknąć fotkę bo później i tak ją w PS-ie obrobisz? czy jednak zalerzy Ci na tym, żeby zrobić jak najlepsze zdjecie, które później oczywiscie nie trzeba poddawać obróbce.
Ps. Przepraszam Cię, że to akurat w Twoim wątku, ale moje zdanie tyczy się wszystkich zdjęc, które są w ten sposob traktowane. Wile zdjęć na forum przez użytkowników amatorów jest nazywane "Zwykłymi Pstryczkami" to w takim razie jak powinniśmy mówić na zdjęcia które przeszły zmiany w PS-ie?"PhotoShopstryczki"?
Pozdrawiam i wybaczie![]()
No właśnie - oczy. Popatrz na swój palec z odległości 25cm, co widzisz w tle? Okazuje się, że wszystko jest podwójne. Pytanie: czy do kitu są oczy, które za cholerę nie chcą serwować czegoś takiego jak bokeh, czy raczej aparat to porażka bo nie widzi jak po pijaku?
Aparat nie zapisuje rzeczywistości i to niezależnie od marki i "wypasienia", zapisuje materiał do obróbki (korekty). Powiem więcej, bardzo trudno jest obrobić fotę by stwierdzenie "tak tam było" pokrywało się z rzeczywistością. Aparat to bardzo niedoskonała maszynka zapodająca wykoślawione obrazy w bardzo wąskiej rozpiętości tonalnej. Same wady. Obróbka jest właśnie po to by je zwalczyć.
Przepraszam Wojtku za ten nic nie wnoszący do oceny Twego świetnego zdjęcia tekst.![]()
LED ZEPPELIN
Bo ogromne znaczenie ma materiał wyjściowy. Co innego można wycisnąć obróbką ze zdjęcia zrobionego małpką czy telefonem, a co innego lustrzanką z dobrym obiektywem.Zamieszczone przez bajcy1
Oczywiście mam na myśli normalną obróbkę, a nie efekty specjalne/artystyczne jak w tym wątku.![]()
Ostatnio edytowane przez Duder ; 18-05-2012 o 23:13
A new shit has come to light...
Niepotrzebnie drążysz temat odpowiedż już dostałeś od
[QUOTE=[COLOR="DarkOrange"]ART69[/COLOR];2822213]Kiedy ja zaczynałem przygodę z fotografią i poznałem to forum, też miałem takie wątpliwości co Ty i byłem rozczarowanyale uwierz mi, każdy prędzej czy później dochodzi do wniosku, że obróbka zdjęcia to nieodzowny element fotografii
jeżeli używa się formatu RAW to trzeba poprawić kontrast, nasycenie, a czasami WB. Obróbka może być równie pasjonująca co wyjście w plener
[/QUOTE]
Aparatów fotograficznych używają nie tylko fotografowie ale również "szopograficy" i musisz się z tym pogodzić.
[QUOTE=żeglarz;2822400]Niepotrzebnie drążysz temat odpowiedż już dostałeś od
a że tak zapytam, to forum jest o fotografii czy o szopografikach?Zamieszczone przez [COLOR="DarkOrange"
![]()
Skontaktuj się z nami