Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: D90 i AF

Domyślnie

Ciąg dalszy mojej przygody...

Aparat wrocił do mnie z serwisu z adnotacja ze zadna usterka nie zostala wyrkyta ale mimo to zresetowano wszystkie funkcje itd.

Aparat nadal wykazuje front focus, zastanawiam sie co robic dalej z tym fantem. Obdzwonilem serwisy w Poznaniu Bydgoszczy Toruniu i Warszawie ale poza jednym w Poznaniu nie chcą sie podjąc kalibracji ponieważ nie posiadaj odpowiedniego sprzętu. Chce sie was poradzić co dalej robić, słać po raz 4 do serwisu na kalibracje mimo tego ze odpisali mi ze wszystko ok. Czy może sprobować kalibrować za pomocą srub w komorze lustra. Wydaje mi sie ze w nikonie nie potrafia tego ustawić ponieważ po pierwszej kalibracji sam postanowilem pogrzebać i dlatego system luster jest zle ustawiony.

Dzieki za odpowiedzi
    Ostatnio edytowane przez BialyBST ; 13-06-2012 o 23:34

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Powiem Ci jak serwis Nikona kalibrował mój korpus D5000.
    Przed wysyłką był minimalny BF, korpus nigdy nie kalibrowany, żadne śruby nie ruszane, kupiłem jako nowy.
    Po powrocie z serwisu front fokus, wysłałem do ponownej kalibracji opisując dokładnie problem, oraz aby przesunęli punkt ostrzenia w kierunku BF.
    Po kilku dniach zadzwonili do mnie z serwisu, twierdząc że po testach komputerowych u nich występuje minimalny BF.
    Dla mnie to było dziwne, u mnie na wszystkich szkłach był front fokus, kazałem przesunąć punkt ostrości w kierunku BF, co serwis uczynił, w opisie naprawy napisali (na prośbę klienta przesunięcie punktu AF o 10 jednostek w stronę back focus).
    Po powrocie z serwisu aparat wykazywał nadal front fokus, nie zauważyłem różnicy po drugiej kalibracji.
    Obecnie w D90 nie robię żadnych testów, na wykonanych zdjęciach nie widzę problemu, współpraca N35 z tym korpusem nie zawsze jest dobra, pozostałe szkła nie wykazują większych problemów.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BialyBST Zobacz posta
    ... Chce sie was poradzić co dalej robić, słać po raz 4 do serwisu na kalibracje mimo tego ze odpisali mi ze wszystko ok. Czy może sprobować kalibrować za pomocą srub w komorze lustra. Wydaje mi sie ze w nikonie nie potrafia tego ustawić ponieważ po pierwszej kalibracji sam postanowilem pogrzebać i dlatego system luster jest zle ustawiony.

Dzieki za odpowiedzi

Ja bym pokręcił którąkolwiek śrubą imbusową tak, żeby aparat źle ustawiał ostrość z obiektywem N50/1.8 - i wysłałbym do serwisu.

Wydaje mi się, że serwis miałby dwie funkcje do regulacj: mechaniczne ustawienie luster i komputerowe ustawienie AF. Dodatkowo poprosiłbym o sprawdzenie AF z przysłanym obiektywem. Może takie postępowanie wreszcie pomoże ?

A może serwis Fixation ?

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Tylko ze chodzi o to ze ja ostatnio reklamowalem usługe i boje sie ze strace "gwarancje" jezeli zaczne kombinować ze śrubami. Fixation odpada bo potrzebuje aparat na poczatku lipca

Domyślnie

Masz ten sam problem co ja
    Poszedłem do fotojokera aby przetestować 50 1.4 D i niestety był bf a na 1.4 straszne mydło u kupla testowałem 1.8 D było trochę lepiej i nieznaczny bf D90 ma problem z tymi stalkami było kilka postów na ten temat i myślę ze twój ma podobnie jak moje body dlatego zdecydowałem się na zakup 35 mm 1.8 g mam nadzieje ze będzie git
    D300s, Nikkor 85 1.8 G, Phottix Mitros

Domyślnie

U mnie sprawa wyglada troche inaczej bo na bliskie odleglosci jest ok a juz powyzej 3 m lipa. Poza tym szkiełko ktore mam to 50 1.8 D, sprawdzalem puche rowniez na 50 1.8 G 50 1,4 35 1.8 i 18 1.8D

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów