Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Domyślnie sb800 - manualne wyzwolenie - jak?

Witam,

Mam pytanko do uzytkownikow forum, czy jest mozliwe reczne wyzwolenie sb 800, a dokladniej przez podlaczenie specjalnego kabla? Wiem ze jest przycisk na obudowie ale mi zalezy na podlaczeniu 2-ch kabelkow i wywolaniu blysku przez ich zwarcie. Spece z Nikona powiedzieli ze nie ma takiej opcji :/ Ciekaw jestem co Wy o tym sadzicie...

Domyślnie

pewnie się da, ale jak to zrobić żeby spalić to nie wiem. A po co ci ta funkcja? Robisz błyskawice kręconc film czy jak?
    Nie jest trudno zrobić takie zdjęcie, trudniej jest znaleźć takie miejsce
    D700 | D70s | Canon G9 | Nikkor 24-70mm 2.8 | Nikkor 16mm 2.8| Sigma 18-50 f2.8 | Sigma 70-300 f4-5.6 | SB800 | Manfrotto|

Domyślnie

blyskawice to raczej bez flasha. chce podlaczyc sb-800 do ukladu elektronicznego, ktory bedzie ja wyzwalal. na obudowie jest przycisk do wyzowlenia, wystarczy rozebrac lampe i podlaczyc 2 kabelki, ale wolalbym nie ingerowac w bebechy. jest kilka gniazd na obudowie i zlacze goracej stopki, wiec mozna by cos tutaj zadzialac. Jesli ktos potrafi pomoc to bede wdzieczny.

Domyślnie

a w czym problem? wystarczy zewrzeć styk środkowy - największy i tą blaszkę z boku która dotyka sanek aparatu.
    kup kostkę hama czy podobną z wyprowadzonym kabelkiem - ułatwisz sobie konstrukcję.

oczywiście nie masz wtedy w lampie żadnego TTL. tylko manual z podziałem mocy lub tryb A.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

thx,

Uprawnienia umieszczania postów