Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 34 z 34

Wątek: Problem z NEF

Domyślnie

Zrobiłem jak zaleciłeś tylko nie bardzo wiedziałem jak "zdeletować " przy drugiej próbie pojawił się komunikat ;
    "The cached thumbails for this folder will be deleted. The labels and rating for sone files may be lost. Are you sure want to continue??"
    Ściągnąłem i zainstalowałem ponownie Camera Raw, tym razem dedykowaną do D200 wersję 3,3 (poprzednio 3,7) i też nic. Zdjęcia w Bridge są małe i bez Exifu. Dotyczy to wszystkich folderów ze zdjęciami z NIkona, z Minolty działa bezproblemowo.

bombel
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mont Zobacz posta
    Zrobiłem jak zaleciłeś tylko nie bardzo wiedziałem jak "zdeletować "

"purge [pə:dʒ] oczyszczać (kogoś z czegoś) (coś), przeprowadzać czystkę, przeczyszczać; czystka, oczyszczanie"

Właśnie tak, jak napisałem; poleceniem Tools > Cache > Purge cache for this folder (czyli oczyść cache dla tego folderu). To polecenie kasuje cały kasz dla tego folderu.

Problem polega na tym, że czasem z cachu browsera siedzą jakieś śmieci lub ustawienia, które mówią mu, żeby wyświatlał tak, a nie inaczej (czyli akurat w tym wypadku tak, jak Ci się nie podoba). Ten biedny browser myśli sobie, że tak mu kazałeś.

Procedura ze zniszczeniem/oczyszczeniem cachu polega na tym, żeby mu to wybić z głowy. Razem ze zniszczeniem/oczyszczeniem cache te idiotyczne ustawienia pójdą w diabły; niestety wszystkie inne też. Jeśli miałeś tam jakieś swoje uzgodnienia (przyznawane rankingi gwiazdek i inne takie) - te ustawienia też szlag trafi.

Jest nadzieja, że jak usuniesz/oczyścisz cache, a zaraz potem klikniesz F5 (czyli odśwież), to teraz wszystko przebiegnie po Twojej myśli - tym razem browser zczyta wszyskie ikonki według ustawien, nie bacząc na te stare, które go myliły. Samo odświeżenie bez zniszczenia cache nie działa, bo browser zczytuje stary cache, a z niego śmieci.

[edit]

Przypomniałem sobie, że przy upgradzie CameraRaw Adobe radzi usunąć pliki - w tej chwili już sobiew nie przypominam skąd,ale piszą o tym w instrukcji (w dołączonym read me chyba). W każdym razie nie miałem z tym cienia problemów: usunąłem jak kazali, zainstalowałem jeszcze raz i działa.
    Ostatnio edytowane przez bombel ; 24-03-2007 o 16:02

Domyślnie

Dziękuję, poczyniłem jak zaleciłeś, bez rezultatu jak znajdę czas zainstaluję go ponownie. Na razie będziemusiał wystarczyć RAWShoter.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Po kolei:
    -- sciagnij najnowsza wersje Adobe Camera RAW,
    -- podmien nia plik "Camera Raw.8bi" lezacy w "c:\Program Files\Common Files\Adobe\Plug-Ins\CS2\File Formats\"
    -- jesli nie uzywasz, odinstaluj z systemu caly soft Nikona (Picture Project, Nikon View, czy co tam jeszcze masz),
    -- jesli nie chcesz usuwac (i/lub dla pewnosci powyzszego co napisalem), wejdz do "c:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS2\Plug-Ins\" i znajdz cos, co ma w nazwie "nikon". Nastepnie usun to lub zmien rozszerzenie.
    Musi zadzialac.
    Bomba
    Dzięki bo tego szukałem, sporo obróbki przede mną a tu PS odmawia obsługi NEFów, myślałem, że się wścieknę a jednak znalazłem odpowiedź.
    Hehe, google prawdę Ci powie
    Proces twórczy:
    KTO PYTA WIELBŁĄDZI

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów