Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Problem z NEF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szalony Naukowiec Zobacz posta
    Stig Jesteś pewny że ACR wersja 2.4? bo tam nie pisze że do D-50 canony i minolty. a nie 3.2? tam pisze że do d50
    Z tego co pamietam -- wersja 2.4 miala juz eksperymentalna obsluge D50 i D70s. I dzialalo to pod CS -- i to byla ostatnia wersja dzialajaca w tej wersji PhotoShopa. Wyzsze wersje nic Ci nie dadza, bo po prostu nie rusza pod CS.

A może ten plugin trzeba jakoś w specjalnie zainstalować? jak?
    Znajdz w katalogu z pluginami plik nazywajacy sie "Camera Raw.8bi" i podmien go tym, sciagnietym ze strony Adobe. To wszystko. Nie podam Ci dokladnej sciezki bo mam CS2, a tam lokalizacja tego plugina jest inna.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Stig
    Ale ja też mam CS2, pomyłka z tąd że ktoś tutaj pytał też o CS, co w przypadku CS2? bo w tym mi właśnie nie otwiera , także przy pomocy Camera Raw choć udało mi się otworzyć przez Nikon View jak ktoś radził i z tym do photoshopa, ale wydaje mi się że to powinno być inaczej, jakoś prościej, że samo przeciągnięcie myszą folderu nef do CS2 powinno go otqierać, CS powinien sobie z tym radzić a nie jakieś pośrednie programy, to było by o wiele prostsze

Domyślnie

co w przypadku CS2? bo w tym mi właśnie nie otwiera , także przy pomocy Camera Raw
    Po kolei:
    -- sciagnij najnowsza wersje Adobe Camera RAW,
    -- podmien nia plik "Camera Raw.8bi" lezacy w "c:\Program Files\Common Files\Adobe\Plug-Ins\CS2\File Formats\"
    -- jesli nie uzywasz, odinstaluj z systemu caly soft Nikona (Picture Project, Nikon View, czy co tam jeszcze masz),
    -- jesli nie chcesz usuwac (i/lub dla pewnosci powyzszego co napisalem), wejdz do "c:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS2\Plug-Ins\" i znajdz cos, co ma w nazwie "nikon". Nastepnie usun to lub zmien rozszerzenie.
    Musi zadzialac.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Niestety u mnie 2_4 nie działa.
    Najpierw otworzyłem automatycznie, potem podmieniłem ręcznie.
    Nadal nie moge otworzyć Nefów.

Jeszcze pokombinuję, najwyżej oddam kumplowi CS i zainstaluję elements.
    Ostatnio edytowane przez Karrlos ; 08-03-2007 o 21:28
    Co po sprzęcie jak talentu brak.
    D70S T 17-75 N 50, 80-200 Af-s, błyska po oczach 800 , SS300AW, jakieś filtry, cokiny, cudaki

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Po kolei:
    -- sciagnij najnowsza wersje Adobe Camera RAW,
    -- podmien nia plik "Camera Raw.8bi" lezacy w "c:\Program Files\Common Files\Adobe\Plug-Ins\CS2\File Formats\"
    -- jesli nie uzywasz, odinstaluj z systemu caly soft Nikona (Picture Project, Nikon View, czy co tam jeszcze masz),
    -- jesli nie chcesz usuwac (i/lub dla pewnosci powyzszego co napisalem), wejdz do "c:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS2\Plug-Ins\" i znajdz cos, co ma w nazwie "nikon". Nastepnie usun to lub zmien rozszerzenie.
    Musi zadzialac.
    Jeśli jest polska wersja, to plik camera raw.8bi powinien być skopiowany (ręcznie) do folderu plug-iny (przy instalacji automatycznie "wchodzi" do plug-ins i aplikacja go nie widzi)
    D80 + 18-200 VR + SB-800

Domyślnie

Słuchajcie Dzięki Wielkie nawet nie wiecie jak żeście mi pomogli

Domyślnie

Instalacja Camera Raw umożliwiła mi obróbkę NEFów w PS, korzystając z Adobe Bridge ten nie wyświetla mi jednak wszytskich NEF'ów jako zdjęć Kilka ma formę plików..
    W dodatku Exif wyświetlany jest tylko dla jpg'ów. Czy wiecie jak to rozgryźć ??

Domyślnie

rozumiem, że nie wiecie.....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mont Zobacz posta
    Instalacja Camera Raw umożliwiła mi obróbkę NEFów w PS, korzystając z Adobe Bridge ten nie wyświetla mi jednak wszytskich NEF'ów jako zdjęć Kilka ma formę plików..
    W dodatku Exif wyświetlany jest tylko dla jpg'ów. Czy wiecie jak to rozgryźć ??
    nie chcę zakładać nowego wątku,może jednak ktoś podsunie jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem ??

bombel
    Gość

Domyślnie

Spróbuj odświeżyć (View > Refresh) lub zdeletuj i odbuduj cache: Tools > Cache > Purge cache for this folder a potem F5 (tzn. Refresh).

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów