Szukaj
Ostatnio edytowane przez pitbul60 ; 08-05-2012 o 01:52
Zdjęcia numerujemy
1,2 nie najgorsze ale na 3 jakieś takie dziwne te światło jak dla mnie ale ja się nie znam...
No kadrowanie na 1 trochę ciasne jak dla mnie ale to tylko moje odczucia.
Jedynka najlepsza z setu, dwójka też ładna, z tym, e że może drugi plan nie najtrafniejszy. Natomiast trójka na nie - kadr moim zdaniem za ciasny, kolorystyka za żółta, mimo że wygląda na naturalne światło wieczornego słońca, a najbardziej przeszkadza mi skóra. Do takich zbliżeń przydałby się dobry makijaż zakrywający pory, ewentualnie trochę gładzenia po.
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 08-05-2012 o 23:28 Powód: orto. ("makijaś")
D750, N50/1.8G, N35/2.0D, N70-200 VRII, SB-900 /.................... Sony A7II, S28/2.0, Zeiss 55/1.8, Helios 44 ....................... / EIZO CS240.
http://www.warszawa-fotograf.pl/
Faktycznie troche moglem skore wygladzic , mialo byc naturalnie,moj blad .
staralem sie troche poprawic.
w każdym leży kadr.
kolor skóry na jedynce zdecydowanie na nie.
na trójce skrzywdziłeś kobietę zdjęciem. okropnie to wyszło. takich rzeczy się nie wstawia.
zwierciadlanki: D800 D750 D3 D300 F65
nikkory: 14-24/2.8 20/2.8 28/2.8 50/1.8 70-200/2.8 VR
manual: zenitar 16/2.8 fish, helios 44/2
SB900 frotto cokin lowepro epson L800
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 08-05-2012 o 23:24 Powód: orto! ("kontem")
D750, N50/1.8G, N35/2.0D, N70-200 VRII, SB-900 /.................... Sony A7II, S28/2.0, Zeiss 55/1.8, Helios 44 ....................... / EIZO CS240.
http://www.warszawa-fotograf.pl/
No cóż, początki nie są proste. Szczególnie z kadrowaniem i obróbką widać problemy. Ale też warto pamiętać, żeby dokładnie selekcjonować to, co chcesz pokazać. To już zależy wyłącznie od ciebie. Tak samo jak obróbka. Zatem ćwicz i oglądaj. Nie ma innej rady. Warto pokusić się o szukanie delikatności. Im jaśniejsza będzie skóra na zdjęciu, tym mniej problemów z cerą. Kierunek światła ma duży wpływ - światło boczne mocno podkreśla pory. Świeżość, makijaż także ma znaczenie spore. Wyostrzanie oczu w stosunku do pozostałej obróbki zbyt mocne momentami. Kontrast na zdjęciu duży - nie wygląda to dobrze w portrecie kobiecym zazwyczaj. Warto się dokładnie przyjrzeć suwaczkom w edytorze odpowiedzialnym za regulację każdej składowej jasności, czy krzywej decydującej o kontraście. Bez tego ani rusz w poważniejszym portrecie. Kadry luzźniejsze jako tako. Ciaśniejsze zdecydowanie nie tak. Popatrz jak to robią lepsi i porównuj. W końcu kadr nie jest jakąś magią i głowę można ciąć na w miarę skonczoną ilość sposobów (w praktyce, bo w teorii na nieskokończoną).
Skontaktuj się z nami