Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie Czechy - roaming danych / navi / android

Witam. jak trwoga to do... forum . Ale tu zawsze jest ktoś, co wie .

Przez kilka będę błądzić po Czech - NaviExpert odpada, mam coś w samochodzie, ale ubiegłoroczne dane - no powiedzmy zadziała pewnie jakoś, ale pozostaje jeszcze android na Samsungu oraz Nokia i Nokia Maps.

Pytanie - macie jakieś doświadczenia z transmisją danych ? Pakiet romingowy 50MB kosztuje 66 zł. Nie mało i czy to starcza na tygodniowy pobyt w sieci ? To powiedzmy można pomagać sobie nawigacją Google - pytanie czy to jest w miarę dobre ? A jak nie - to co proponujecie ? Jaka navi najlepiej po polsku z mapami w telefonie na androida na Czechy ? A, telefon nie jest rootowany, więc jakieś dziwne crackowane aplikacje niekoniecznie zadziałają...

Dzięki za sugestie...

Domyślnie

myśmy w Indiach łapali w kafejkach lub knajpach wi-fi --> przeglądali mape miesta i okolicy na google maps. I potem to wykorzystywaliśmy juz offline. Nam się to sprawdziło. Nie wiem czy Tobie to pomoże.

Domyślnie

Ja używam MotionX GPS i jest genialny, bo można sobie zawczasu ściągnąć mapy drogowe, terenowe i zdjęcia satelitarne oraz ma z tysiąc innych funkcji. Musisz tylko sprawdzić, czy jest wersja na androida

Domyślnie

Nokia maps może działć w trybie offline więc nie ma problemu z transferem danych, Wystarczy ściągnąć mapę na telefon i jazda. Mapy Nokii są bardzo przyzwoite.

Domyślnie

Ostatnio byłem tydzień w Niemcach i generalnie roaming danych miałem wyłączony. Kilka razy potrzebowałem zerknąć na mapę googlową, jak łaziłem po mieście, wtedy włączałem na moment transmisję danych. Ale to było dosłownie kilka razy, może z pięć. Pobierałem sobie mapę + widok satelitarny i wyłączałem transmisję. Wczoraj przyszedł billing i widzę, że za cały roaming zabuliłem grubo ponad stówę. Gdybym wiedział, to bym sobie wziął jakiś pakiet danych roamingowych. Tak orientacyjnie, odebrałem koło 20 MB, wysłałem z 5 MB. Za samą transmisję danych wyszło koło 9 dych mimo, że się ograniczałem. A T-Mobile ma za 90 PLN pakiet roamingowy na 200 MB chyba. Pieniądze te same, a nie musiałbym się szczypać. Może ta informacja w czymś pomoże.
    Ostatnio edytowane przez Majek ; 08-05-2012 o 10:36

Domyślnie

Niedawno jeździłem po Czechach z N8 i mapami Nokii. Mam ustawione, że zanim telefon połaczy się z internetem MUSI się zapytac o moją zgode. Przez pierwsze minuty od przejechania granicy, pytał co chwilę, potem dał spokój. Mapa Nokii jest zaskakująco dobra. Nie trzeba jej aktualizować na bieżąco.
    Dostępność darmowego Wi-Fi w Czechach jest podobna do tego, co w Polsce. Zawsze gdzieś sie znajdzie hot spota, albo niezabezpieczony router. Wykupywanie pakietów transmisji danych uważam za zbędny luksus.

Domyślnie

Jest jeszcze jedna opcja, na Androida możesz sobie sciągnąć aplikacje obsługujacą Open street map http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Android a następnie ściągnąć mapę Czech i wgrac do telefonu. Open street map są super dokładnymi mapami i są za darmo. Sądzę jednak że Nokia maps Ci wystarczy.

Domyślnie

Z OSM korzystam już od dawna, tylko ładuje je do turystycznego Garmina. Przetestowałem je już w kilku krajach Europy i zawsze byłem zadowolony.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

A jak w Lokalizacji odłączysz korzystanie z WiFi/sieci komórkowej i pozostawisz tylko GPS to nie będą mapy działały? Ja mam Sygica i tam pobierasz mapy do telefonu na stałe, więc możesz pobrać przed wyjazdem po WiFi, a potem korzystać za darmo. Jedynie fix dłużej trwa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    .... Musisz tylko sprawdzić, czy jest wersja na androida
    wydaje się, że nie pytałem o istniejące na świecie nawigacje, tylko te właśnie sprawdzone pod androida no to tyle w tym temacie

a co do rad waszych i nawigacji -

google maps są niezłe ale transfer o czym wiedziałem już wczesniej, jest masakrujący kieszeń, kilkanascie razy większy niz np. naviekspert, więc odpada w romingu

nokia maps działa oczywiście z map wgranych w telefon (N i jest chyba niezła, ale bawiłem się tylko chwilę, bo jednak ekran SGS2 jest większy , a...

a na SGS2 idealnie sprawdziła sie nawigacja SYGIC. Jest 7 dni za free więc testuję , mapy załadowane do telefonu, transmisja danych zablokowana, wszystko działa bardzo sprawnie. Jestem pod wrażeniem - bardzo ładna grafika, proste czytelne komunikaty z nazwami ulic, numerami dróg itp, jak dotychczas trafia w punkt, a nie jestem w Pradze tylko w małych górskich miejscowościach.

Dzięki za sugestie i podpowiedzi.
    Ostatnio edytowane przez krzysztof jot ; 10-05-2012 o 23:48

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów