Stoje przed wyborem lustrzanki cyfrowej.
Prosba, ktora tym tematem kieruje do was oznacza, ze po prostu waham sie.

Analizuje oferte Canona (bardzo powaznie) z modeli Nikona stac mnie najwyzej na D80.
Wymagania:

a) Potrzebuje aparatu polprofesjonalnego, lub zblizonego do tej grupy sprzetu.
b) 10Mpix
c) ze znosna optyka firmowa(przynajmniej srednia na starcie)
d) Do planowanego korpusu chce tez dorzucic jak najszybciej Tamrona 17-50 2,8.
e) liczy sie jakosc, w tym ostrosc i mozliwie jak najmniejsze szumy przy wysokich ISO
f) jak najwiekszy zakres barw i poprawne ich odwzorowanie (prosze nie piszcie o Fuji>> to samo co przy d200,przekracza to moj budzet)

Dlaczego biore pod uwage Canona: do tej pory mam G5 i zewnetrzna lampe Canona.
Jakosc fotek: CMOS wydaje sie lepiej radzic sobie z szumami, nie ma dwoch zdan.
Gdyby ergonomia byla znosna i gdyby nie usunieto ekraniku LCD prawdopodobnie bez wahania kupilbym 400d i dobre szkla... ale Nikon kusi lepszymi bazowymi szklami, solidnoscia i ergonomia wykonania. Bardzo podobaja mi sie kolory rejestrowane przez Nikona. Canon przewala (zwlaszcza cieple barwy).

Co odstrasza od D80.
1. szumy
2. do tej pory nie widzialem zdjecia-zylety. Np. na dpreview nie ma ani jednego ostrego zdjecia z D80 nawet porownujac do 400D(jakies linki do lepszych sampli wielkosci 100%?)
3. nosnik danych
4. parametry mijajace sie troche z tymi, ktore podaje producent. Np. szybkostrzelnosc: D80 nie wyrabia 3f/s.
5. przejscie na inny system ...po prostu pzyzwyczajenie

Nie zwracam uwagi na kwestie szkiel. Wyniki osiagane na nowych seriach Tamrona zupelnie mi odpowiadaja.

Jestem otwarty na sugestie. Mam prawdziwy dylemat, dlatego prosze nie zamieszczajcie "dowcipnych odpowiedzi".
Co do nowinek NIKON D40X nie interesuje mnie kompletnie.
---------------------------------------------------------------
I ostatnie pytanie. Z tych dwoch kompletow, ktory jest bardziej interesujacy jezeli chodzi o kitowy obiektyw

D80 + 18-133 mm f/3,5 -f/5,6
D80 + 18-70 mm f/3,5 - f/4,5