Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: drzewo

Domyślnie drzewo

Z majówkowego wypadu
    Zapraszam

1. W dzień

2. W nocy
    (łączny czas ekspozycji 2h 31min, całość oświetlona przez księżyc)
    D800 | D750 | N14-24 | N50 1.8G | N85 1.8G | 70-200 2.8G VR II | TC-20E III | MANFROTTO 055XPROB & MH055M0-RC4 | NiSi

Domyślnie

jedynka bardzo ladna. Drugie bym troche przyciemnil, jezeli nie cale to miejscami, drzewo sie swieci i nie wyglada to najlepiej. Ponad to na 2 gwiazdy gina na horyzoncie. Kadrowo ladnie, lubie czyste sterylne kadry.
    Ostatnio edytowane przez Psychotrop ; 07-05-2012 o 00:26

Domyślnie

Ta dwójka troszkę kontrowersyjna =)))
    Jak na nocne to troszkę zbyt jasna (no i masz, człowiek wymarzł w nocy i się starał a tu za jasno!!!), łysy musiał bardzo mocno przypalać. Ząbkowanie przesuwających się gwiazd to efekt Startrails, czy późniejszej obróbki?

Pozdrawiam! =]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adam Majchrzak Zobacz posta
    Ta dwójka troszkę kontrowersyjna =)))
    Jak na nocne to troszkę zbyt jasna (no i masz, człowiek wymarzł w nocy i się starał a tu za jasno!!!), łysy musiał bardzo mocno przypalać. Ząbkowanie przesuwających się gwiazd to efekt Startrails, czy późniejszej obróbki?

Pozdrawiam! =]
    Tak jak już zauważyłeś w innym wątku lubię takie jasne
    Łysy dał popalić, chociaż pewnie mógłbym dłużej naświetlać i byłoby pewnie jaśniej.
    Do do ząbkowanych gwiazd to efekt Startrails a głównym prowodyrem jest interwałometr, który najmniejszą wartość pomiędzy klatkami ustawia na 1s i stąd te minimalne przerwy
    D800 | D750 | N14-24 | N50 1.8G | N85 1.8G | 70-200 2.8G VR II | TC-20E III | MANFROTTO 055XPROB & MH055M0-RC4 | NiSi

Domyślnie

Ząbkowanie to nie efekt startrails. Interwałometr powoduje że na zdjęciu są widoczne jedno sekundowe przerwy. Ząbki na śladach gwiazd to specyfikacja plików cyfrowych. O ile w oryginale są praktycznie nie widoczne to po zmniejszeniu widać je doskonale. Każda linia prosta, skośna w kadrze będzie widoczna jako schodki. Można sprawdzić rysując taką linię w paintcie.
    Też lubię jasne, dobrze naświetlone nocne kadry. Jednak ten jest trochę prześwietlony. A samo drzewko przeurocze.

Domyślnie

Podszedłem do drugiego zdjęcia jeszcze raz, jest znacznie lepiej

Domyślnie

Po pierwsze cały bajer zdjęć nocnych polega na tym, że widać, że są nocne. Oczywiście da się zrobić zdjęcie w nocy, tak, żeby wyglądało jak w dzień, ale wtedy traci się cały urok. Dlatego mnie takie zdjęcia nie podchodzą, a tym bardziej, że światło księżyca ma zupełnie inną temperaturę niż światło słoneczne, czyli w nocy wszystko wygląda inaczej - tzn. ma inne m.in. kolory.

Drugie zdjęcie wygląda tak samo jak pierwsze, z tym ze ktoś postawił szybę przed obiektywem i namalował na niej linie. Nie ma całego uroku zdjęć nocnych. Być może jest interesujące poznawczo, można poćwiczyć łączenie ekspozycji, i inne sprawy techniczne, ale jako efekt finalny, zdjęcie na wystawę - to mi nie odpowiada.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Po pierwsze cały bajer zdjęć nocnych polega na tym, że widać, że są nocne. Oczywiście da się zrobić zdjęcie w nocy, tak, żeby wyglądało jak w dzień, ale wtedy traci się cały urok. Dlatego mnie takie zdjęcia nie podchodzą, a tym bardziej, że światło księżyca ma zupełnie inną temperaturę niż światło słoneczne, czyli w nocy wszystko wygląda inaczej - tzn. ma inne m.in. kolory.

Drugie zdjęcie wygląda tak samo jak pierwsze, z tym ze ktoś postawił szybę przed obiektywem i namalował na niej linie. Nie ma całego uroku zdjęć nocnych. Być może jest interesujące poznawczo, można poćwiczyć łączenie ekspozycji, i inne sprawy techniczne, ale jako efekt finalny, zdjęcie na wystawę - to mi nie odpowiada.
    Tylko, że taki efekt był zamierzony... Zdjęcia są tak naświetlone, że przypominają zdjęcia zrobione w dzień ale drobne elementy takie jak pozorny ruch gwiazd sprawiają, że zdjęcie staje się wyjątkowe (przynajmniej dla mnie). Dla mnie zdjęcia bardziej doświetlone (nocne) są bardziej wyraziste.

Ale jak widzisz w nocy można zrobić podobne zdjęcia jak w dzień, z tym, że w nocy jesteś uzależniony od różnych źródeł światła a przede wszystkim od księżyca a kolory często gęsto są bardziej "widowiskowe" jak w ciągu dnia.

Rozumiem, że taka forma zdjęć nocnych może Ci się nie podobać, masz do tego całkowite prawo
    Pozdrawiam i dzięki za poświęconą chwilę na napisanie kilku słów

Domyślnie

Fajne, fajne . Ale jak dla mnie też zdecydowanie zbyt jasno.
    Rozumiem, że taka była wizja Autora, ale moim skromnym zdaniem bardziej "nocnie" prezentuje się dużo ciekawiej .

Domyślnie

Wedle życzenia

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów