Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Filtr UV

Domyślnie

Abstrahując od kwestii używać/nie używać polecam filtry uv Samyanga - jakość/cena bezkonkurencyjna. Na optycznych jest test filtrów uv - Samyang wypada w nim bardzo dobrze, przepuszcza najszersze spektrum światła. Robione są na dobrym, niemieckim szkle Shott. Ceny to 45 zł za 55/58mm, 59zł za 67mm.

Domyślnie

Taki super? A podsumowanie jednoznacznie mowi: "Powierzchnia filtra sprawiała problemy przy czyszczeniu, a pierścień jest luźny (szkło lekko przesuwa się w nim), co wskazuje na to, że Samyang musi jeszcze popracować nad kontrolą jakości."

Co to za filtr ochronny jak nie da sie go doczyscic albo moze wypasc z oprawki.

Dajmy sobie spokoj z wydawaniem 50 zl na filterek do szkla, ktorego nikt nie chce kupic za 300zl na Allegro. Lepiej wydac na oslone p. sloneczna, bo przyjamniej bedzie oslaniac od bocznego swiatla, ktore moze powodowac spadek kontrastu. Przy filtrach oslona staje sie wrecz niezbedna.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    Taki super? A podsumowanie jednoznacznie mowi: "Powierzchnia filtra sprawiała problemy przy czyszczeniu, a pierścień jest luźny (szkło lekko przesuwa się w nim), co wskazuje na to, że Samyang musi jeszcze popracować nad kontrolą jakości." [...]
    Mam Samyang'i na tańszych szkłach (50 i 35mm), mogę polecić jako tani i dobry UV na tańsze szkła ( inne średnice niż typowe 77mm ), w których przypadku Heliopan byłby mezaliansem
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Taki super? A podsumowanie jednoznacznie mowi: "Powierzchnia filtra sprawiała problemy przy czyszczeniu, a pierścień jest luźny (szkło lekko przesuwa się w nim), co wskazuje na to, że Samyang musi jeszcze popracować nad kontrolą jakości."

Co to za filtr ochronny jak nie da sie go doczyscic albo moze wypasc z oprawki.

Dajmy sobie spokoj z wydawaniem 50 zl na filterek do szkla, ktorego nikt nie chce kupic za 300zl na Allegro. Lepiej wydac na oslone p. sloneczna, bo przyjamniej bedzie oslaniac od bocznego swiatla, ktore moze powodowac spadek kontrastu. Przy filtrach oslona staje sie wrecz niezbedna.
    Chciałem tylko podać alternatywę do tych, które podawał pytający - w swoim poście. A nie były to Heliopany czy BW tylko tania, podstawowa Hoya czy Kenko - źaden wypas. Mam samyangi, mam hoye i nic mi się nie rusza, nic mi nie wypadło, a czyści się tak samo. I jeszcze raz mówię - abstrahuję tu od zasadności używania filtrów UV (jest szkoła falenicka i szkoła otwocka).

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dzierżoniów/Dolny Śląsk

Domyślnie

A propos filtrów był jeszcze jeden problem, którego doświadczyłem bez filtra, a mianowicie dekielek nie trzymał się obiektywu bez niego (zużył się pierścień?). Dwukrotnie nieomal zgubiłem go, a wydawać pieniędzy na nowy nie mam ochoty, więc kupiłem filtr, który jest najbardziej zbliżony do neutralnego, a który jednocześnie przyda się przy nowym obiektywie (35/1,. Dekielek trzyma się bez porównania lepiej.

Domyślnie

Nie wiem czemu ludzie w ogóle zaprzątają sobie głowę filtrami UV. Przecież to tylko dodatkowe szkiełko które niby chroni przed mechanicznymi zniszczeniami/porysowaniami obiektyw, ale ogranicza światło wpadajace do obiektywu.
    Sama mam dwie uvki, ale już nie używam. Jeden polar w zupełnosci wystarczy. Polecam Hoyę HMC Super

Domyślnie

Przy filtrach oslona staje sie wrecz niezbedna.
    Przy filtrach polaryzacyjnych nie widze roznicy z oslona lub bez.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esdwa Zobacz posta
    Przy filtrach polaryzacyjnych nie widze roznicy z oslona lub bez.

Bo nie próbowałeś robić zdjęć z niebem i pod różnym ustawieniem obiektywu do słońca - kręcąc filtrem polaryzacyjnym kołowym.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Owszem najczesciej fotografuje krajobrazy z niebem krecac filtrem bo przeciez po to jest, ale slonce zawsze mam poza kadrem o co najmniej dodatkowe 45 stopni. Pozdr

Domyślnie

a powiedzcie mi proszę, czy można naprawić albo naprostować te linie, szyny obiektywu na które wkręca się filtr? przy ostatnim awaryjnym ściąganiu filtra kleszczami, gdyż się zaciął, pozostały spore ślady, przetarcia i nie wiem, czy jest sens kupować nowy filtr, którego potem nie wkręcę na obiektyw.
    z góry dzięki

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów