Close

Strona 63 z 364 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573113163 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 3638

Wątek: co pijecie?

Domyślnie

Leffe Blonde - 0.75 oraz Peroni Nastro Azzuri 0.66. Tak dla delikatnego relaksu po ciezkim tygoniu pracy i przed weekendem

Domyślnie

a ja przytargałem sobie Danzka citron - dziś oficjalne rozpoczecie termosu

Domyślnie

Tak się jakoś przypadkiem złożyło... warka nr 13, warzona 13.07 (piątek)

Brown Porter

Czymtasem... pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

chyba kupię ten zestaw do browarzenia i jakiś browarkit na początek, przeraża mnie tylko gotowanie w tych wielkich garach ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chaos Zobacz posta
    chyba kupię ten zestaw do browarzenia i jakiś browarkit na początek, przeraża mnie tylko gotowanie w tych wielkich garach ...
    Do brewkita wystarczy ci garnek 5l + 2 fermentatory (jeden z kranikiem, drugi bez), rurka z zaworkiem grawitacyjnym, 2m wężyka i porządną kapslownice

Domyślnie

Bez dorabiania specjalnych teorii łoję dziś Grantsa z colą.
    Pursue happiness with diligence

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Al Koholik Zobacz posta
    Do brewkita wystarczy ci garnek 5l + 2 fermentatory (jeden z kranikiem, drugi bez), rurka z zaworkiem grawitacyjnym, 2m wężyka i porządną kapslownice
    po co dwa ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Boryszuk Zobacz posta
    Bez dorabiania specjalnych teorii łoję dziś Grantsa z colą.
    łój

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chaos Zobacz posta
    po co dwa ?
    W jednym, tym bez kranika fermentuje ci piwko. Drugi służy do butelkowania. Żeby nagazować piwo musisz przeprowadzić refermentację. Dzieje się to już w zakapslowanych butelkach. Ale żeby refermentacja zaszła musisz dostarczyć świeżej ilości cukru. Metody są różne. Są tabletki, które wrzuca się do butelek, można wsypywać cukier bezpośrednio do butelek. Znacznie lepiej, prościej i efektywniej jest rozpuścić odpowiednią ilość cukru/glukozy w niewielkiej ilości wody i wlać to do drugiego fermentatora (tego z kranikiem). Do tego przelać wężykiem piwko z drugiego fermentatora i porządnie acz delikatnie wymieszać. Później to wiadro wędruje gdzieś wysoko pod sufit i butelkujemy. Ja mam takie wysokie krzesło barowe. Stawiam je na stole, na krzesło stawiam wiadro. Podpinam węża i rurkę z zaworkiem i gotowe. Grawitacja robi swoje. W kilka minut masz napełnione butelki.

U mnie drugi fermentator służy do dezynfekcji pierwszego. Żeby zdezynfekować fermentator jakąś chemią w płynie musisz przygotować blisko 30l roztworu. A że masz dwa musi to być już 60l. Co w sumie mało już nie jest, a po 10 warkach robi się z tego cysterna z marnowanej wody i chemii. Jak planuje rozlew piwa, przygotowuje jakieś 10l roztworu, wlewam do fermentatora wkładam do tego drugi pełny fermentaror. Zazwyczaj mam jakieś bulkające piwo. Zazwyczaj jest to to , które zaraz będę rozlewał. A jak nie mam to dociążam wiadro czymkolwiek. Ciężkie wiadro wypiera płyn i dezynfekuje ci całe wiadro.

A jak już cię najdzie ochota na zacieranie to dwa, trzy wiadra to postawa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Al Koholik Zobacz posta
    W jednym, tym bez kranika fermentuje ci piwko. Drugi służy do butelkowania. Żeby nagazować piwo musisz przeprowadzić refermentację. Dzieje się to już w zakapslowanych butelkach. Ale żeby refermentacja zaszła musisz dostarczyć świeżej ilości cukru. Metody są różne. Są tabletki, które wrzuca się do butelek, można wsypywać cukier bezpośrednio do butelek. Znacznie lepiej, prościej i efektywniej jest rozpuścić odpowiednią ilość cukru/glukozy w niewielkiej ilości wody i wlać to do drugiego fermentatora (tego z kranikiem). Do tego przelać wężykiem piwko z drugiego fermentatora i porządnie acz delikatnie wymieszać. Później to wiadro wędruje gdzieś wysoko pod sufit i butelkujemy. Ja mam takie wysokie krzesło barowe. Stawiam je na stole, na krzesło stawiam wiadro. Podpinam węża i rurkę z zaworkiem i gotowe. Grawitacja robi swoje. W kilka minut masz napełnione butelki.

U mnie drugi fermentator służy do dezynfekcji pierwszego. Żeby zdezynfekować fermentator jakąś chemią w płynie musisz przygotować blisko 30l roztworu. A że masz dwa musi to być już 60l. Co w sumie mało już nie jest, a po 10 warkach robi się z tego cysterna z marnowanej wody i chemii. Jak planuje rozlew piwa, przygotowuje jakieś 10l roztworu, wlewam do fermentatora wkładam do tego drugi pełny fermentaror. Zazwyczaj mam jakieś bulkające piwo. Zazwyczaj jest to to , które zaraz będę rozlewał. A jak nie mam to dociążam wiadro czymkolwiek. Ciężkie wiadro wypiera płyn i dezynfekuje ci całe wiadro.

A jak już cię najdzie ochota na zacieranie to dwa, trzy wiadra to postawa.
    A po co taka ilość roztworu? Jakbym miał użyć taką ilość to nie wyrobiłbym na środek do dezynfekcji.
    Ja używam pirosiarczynu sodu i wystarczy, że 60g rozpuszczę w 3l wody i tym roztworem opłukuję wiadra.
    Do zacierania przydają się dwa wiadra. Na upartego można dać sobie radę z jednym (w tym przypadku przydaje się gar w którym zacieraliśmy).
    Mi osobiście potrzebne są trzy wiadra (jak dorobię do jeszcze jednego kranik to wystarczą dwa) ze względu na to, że mogę wtedy warzyć dwie warki w małym odstępie czasu bez czekania aż zleje młode piwo do butelek.

Strona 63 z 364 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573113163 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów