Close

Strona 285 z 364 PierwszyPierwszy ... 185235275283284285286287295335 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 841 do 2 850 z 3638

Wątek: co pijecie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    Z papryczkami jest dokładnie tak samo jak z goryczką w piwie. W pewnym momencie po prostu pali tak, że to już nie ma znaczna jaką zawartość kapsaicyn ma papryka. Jedyna różnicą mogą być później tylko dolegliwości żołądkowe po jej spożyciu
    Żołądkowe? Eee... nie wiem jak inni ale ja nigdy nie miałem takich sensacji.
    Przy problemach żołądkowo-dwunastnicowych ukojenie dawały mi kanapki obficie posmarowane pastą wasabi.
    Duża zawartość kapsaicyny jest wyczuwalna do pewnego stopnia to fakt, później następuje odrętwienie narządu smaku. Dodatkowo te o dużej zawartości kapsaicyny działają dwutorowo - znaczy jak konsumujesz i jak wydalasz

Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    A to, że piwo o IBU 40 może być bardziej gorzkie od tego z IBU 90 to tylko kwestia dodatkowych smaków, którymi możemy stłumić goryczkę. Nie zmienia to faktu, że zwiększanie IBU powyżej 100 nie ma już żadnego znaczenia poza marketingowym.
    Fakt, tym bardziej że po prostu max co da się rozpuścić to jak pamiętam około 120-130IBU ? Więcej to już tylko pokazują na butelkach, wartości typu 1000IBU według wyliczeń kalkulatorów nachmielenia - a w piwie jest tego i tak znacznie mniej.
    Zbalansowanie gra tu pierwsze skrzypce. Piwo wytrawne z 50IBU skrzywi niejednego a taka sama wartość IBU w piwie zacieranym na słodko da jedynie cień wyczuwalnej goryczki.
    Ale i tak nie ma co się rozwodzić nad tym. Poziom wyczuwania IBU jest bardzo indywidualną sprawą.

Domyślnie

@ Borat1979 "A to, że piwo o IBU 40 może być bardziej gorzkie od tego z IBU 90 to tylko kwestia dodatkowych smaków, którymi możemy stłumić goryczkę"

Działa to trochę na odwrót, to chmiel ma łagodzić nadmierną słodycz brzeczki. W czasach gdy chmielu jeszcze nie "znano" stosowano w tym celu łopian, jarzębinę bądź inne gorzkie ziele. Więc im wyższy ekstrak początkowy i zacieranie słodu w wyższej temperaturze ("na słodko" jak napisał roofman) tym więcej chmielu (i dłuższego warzenia) potrzeba dla złagodzenia tej słodyczy.
    I o ile do delikatnego pilsa dam 30g chmielu o tyle do ris-a dam 130g chmielu na to samo wybicie a piwo będzie i tak słodsze niż pils.

Domyślnie

Akurat na wieczór mam winchestera z Faktorii o IBU 150 podobno najlepsze piwo targów w Warszawie.
    .
    | D700 + MB-D10 | + | Samyang 85/1.4 + Tamron 24-70VC | + | Nissin Di866 II | + | 3x YN-RF603 |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Żołądkowe? Eee... nie wiem jak inni ale ja nigdy nie miałem takich sensacji.
    Przy problemach żołądkowo-dwunastnicowych ukojenie dawały mi kanapki obficie posmarowane pastą wasabi.
    Duża zawartość kapsaicyny jest wyczuwalna do pewnego stopnia to fakt, później następuje odrętwienie narządu smaku. Dodatkowo te o dużej zawartości kapsaicyny działają dwutorowo - znaczy jak konsumujesz i jak wydalasz
    przyslowie mowi ze dobre chili pali dwa razy. a bardzo dobre nawet trzy
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Tez zrobiłem małe zakupy

Aperitivo
    Lambrusco
    Bordeaux, wytrawne
    old house no 1 scotch whisky

Domyślnie

u mnie dzisiaj trzy browarki

Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Glen Scotia 1992 od Samaroli
    Butelkowana 2014
    Beczka Fresh Fill Sherry

Domyślnie

U mnie Halloween, czyli Naked Mummy vs Dyniamit
    * Ten post sponsorują literki N i S oraz liczba 40 *

Domyślnie

Ja niestety nie zdarzylem juz kupic mumii i musialem zadowolic sie dyniamitem. winchestera mam na jutro :P

.
    | D700 + MB-D10 | + | Samyang 85/1.4 + Tamron 24-70VC | + | Nissin Di866 II | + | 3x YN-RF603 |

Domyślnie

Dzisiaj najbardziej do daty pasowałby Hades ale niestety nie było w sklepie wiec jest bogini Eris

Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Strona 285 z 364 PierwszyPierwszy ... 185235275283284285286287295335 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów