Szukaj
Narzekanie na brak goryczki w pilsie jest jak stwierdzenie że slodka papryka jest za mało pikantna.
.
| D700 + MB-D10 | + | Samyang 85/1.4 + Tamron 24-70VC | + | Nissin Di866 II | + | 3x YN-RF603 |
No akurat w typowym pilsie goryczka powinna być wyczuwalna. Browary nas niestety przyzwyczaiły do pilsów o smaku eurolagera.
Zgadza się bo polskie pilsy w ogóle nie mają goryczki, ale np. dobre czeskie to zupełnie inna bajka.
Akurat w w obu pilsach z gosciszewa goryczka jest wyczuwalna.
.
| D700 + MB-D10 | + | Samyang 85/1.4 + Tamron 24-70VC | + | Nissin Di866 II | + | 3x YN-RF603 |
To widocznie ja już mam tak zryte kubki ze jej nie czuje![]()
za duzo ipa sie pilo :P
.
U mnie goryczka zaczyna się od jakiś 50 IBU, czyli około 1/2 Kopyra![]()
A tak na marginaesie to modny aktualnie "fetysz IBU" nie zawsze a wręcz rzadko jest rozuminany poprawnie. Na topie są piwa których głównym celem jest chwalenie się "wysokim IBU" jako wyznacznikiem goryczki a największe laury zdobywają piwa niekoniecznie smaczne ale koniecznie powodujące szczękościsk od gorzkiego smaku (mającego najczęściej za zadanie ukryć wady samej brzeczki czy niedoskonałości fermentacji).
Natomiast ja mogę poczęstować piwem które ma ok 100 IBU ale "goryczkowości" to się w nim nie znajdzie, za to cała plejada innych smaków.
Bo nie samym ibu goryczka żyje.
Świetnym tego przykładem jest Crazy Mike który ma IBU 100, ale jest w zasadzie dość słodki z umiarkowana goryczka. Teraz ma wyjść jakieś piwo z IBU 150.
.
Skontaktuj się z nami