Z ciekawości kupiłem sztukę. Niezbyt smaczne, nie polecam. AlterBear próbuje w chamski sposób zarobić na sukcesie piw AleBrowar ale nie dorasta im do pięt.
Szukaj
Z ciekawości kupiłem sztukę. Niezbyt smaczne, nie polecam. AlterBear próbuje w chamski sposób zarobić na sukcesie piw AleBrowar ale nie dorasta im do pięt.
Może się i pomyliłem, nie jestem profesjonalistą, ot od ponad dziesięciu lat lubuję się w smakowaniu piw.
Faktem jest że w bjcp definicja "robust portera" jest szeroka i można różne piwa pod nią podpiąć ale wydaje mi się że "robust" po angielsku to nie znaczy "rozwodniony i nijaki"?
No, rozwodniony to raczej nie powinien być. Chociaż ogólnie portery górnej fermentacji to raczej takie mniej palone stouty. Nawet alk. i ekstrakt są zbliżone do owsianego, lub sweet stouta.
Przynajmniej tak mi się wydaje, ale specjalistą też nie jestem![]()
D7100, D80, SB900, N18-70, Jupiter 21M/ЮПИТЕР 21М, Mir 24N/МИР 24Н, Helios 44M/ГЕЛИОС 44М, N AF 50 mm 1:1.8 Mk I, N AF 70-210 mm 1:4-5.6 D
Salut zimnym piwkiem w ten gorący wieczór![]()
Można i bez %![]()
mam aparat
A ja dzisiaj to:
Wyśmienite! Ale mogę być niewiarygodny bo uwielbiam szkockie ales. I ja się pytam kiedy nasi browarnicy zaczną takie cuda czynić?
Kolejna czarna ipa
.
| D700 + MB-D10 | + | Samyang 85/1.4 + Tamron 24-70VC | + | Nissin Di866 II | + | 3x YN-RF603 |
fajnie ze shark wyszedl w butelce. i bardzo dobrze ze w malejfaktem jest ze dla wiekszosci ludzi jest zbyt przechmielony.
juz czynia, trzeba tylko dobrze poszukac
mylisz portera z porterem baltyckim.
historycznie to stout zawsze byl mocniejszym piwem od portera. sa klotnie czy ewoluowal z portera jako jego mozniejsza odmiana czy tez byl samodzielnym produktem bo zapiski o pierwszych stoutach pochodza z drugiej polowy XVIIwaktualnie pomiedzy porterami a stoutami roznica w zawartosci alkoholu jest pomijalna. te 5% to standard
klasyka klasyki jest london porter fuller'sa - 5,4% i ibu 33
chcac najogolniej rozroznic klasyczne portery od stoutow mozna stwierdzic ze porter kojarzony jest jako piwo z aromatoami orzechowych slodow a w stoutach wiecej nut palonego jeczmienia i kawy
Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales
portfolio - www.piotrfajfer.com
Skontaktuj się z nami