Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: D80 "usypia"

Oszczędny w słowach
    Miasto
    DG (Sławków)

Domyślnie D80 "usypia"

Witam!

Po włączeniu D80 jeżeli przez jakiś czas nie zrobię zdjęcia, wygasa na monitorze (tym górnym, czarno białym) informacja na temat czasu, przysłony (aparat ciągle działa) i wciśnięcie spustu do połowy nic nie wpływa na aparat, zdjęcia też się nie da zrobić. Dodam, że gdybym co chwilę robił zdjęcie, to nic takiego się nie dzieje. Jednak wcześniej, gdy przez około 5 sekund nic nie robiłem - był taki efekt. Potem przywróciłem do ustawić fabrycznych, to efekt występuje po około kilkunastu sekundach.

Dodam, że wystarczy wyłączyć i włączyć aparat - wtedy wszystko działa. Ale mnie to irytuje, bo chcę zrobić zdjęcie, a się nie da. Włączenie i wyłączenie trwa ułamek chwili, przecież D80 działa błyskawicznie, ale nie zmienia to faktu, że to bardzo irytuje...

Pozdrawiam

Domyślnie

Jedyne co przychodzi mi do głowy, to ustawienie czasu po jakim wyłącza się pomiar światła...jednak ja mam ustawiony np. 5 sek i w niczym nie opóźnia/utrudnia to zrobienie zdjęcia gdy już się wyłączy...

Domyślnie

Jak kolega powyzej, jest to pomiar swiatla mozna ustawic w opcjach menu po jakim czasie ma sie wylaczyc.
    Jest to oczywiscie zrobione dla oszczedzania baterii.
    Ale D80 powinien sie "obudzic" z uspienia jesli wcisniesz przycisk migawki do polowy (nie musisz wylaczac i wlaczac aparatu).
    Fuji: X100, X-Pro1, X-T2

Oszczędny w słowach
    Miasto
    DG (Sławków)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yanluk Zobacz posta
    Jak kolega powyzej, jest to pomiar swiatla mozna ustawic w opcjach menu po jakim czasie ma sie wylaczyc.
    Jest to oczywiscie zrobione dla oszczedzania baterii.
    Ale D80 powinien sie "obudzic" z uspienia jesli wcisniesz przycisk migawki do polowy (nie musisz wylaczac i wlaczac aparatu).
    Właśnie problem w tym, że się nie budzi...

Spust działa chyba poprawnie, bo jak włączę i wcisnę do połowy, to normalnie mi AF ustawia, jak do końca, to zdjęcie zrobi. Ale jak już się "uśpi" to się nie "obudzi", muszę wyłączyć i włączyć...
    Nawet jeżeli zmienię pomiar światła na dłuższy, to i tak nic nie pomoże, bo gdy już wpadnie w stan uśpienia (tylko później), to tylko ponowne włączenie wchodzi w grę...

Jeżeli to może mieć jakiś związek, to zaobserwowałem to chyba po tym, jak kilka razy cykłem kilkaset fot w ciągu dnia (time lapsy). Ale na migawce mam dopiero 22k, więc moim zdaniem nie dużo...

Domyślnie

A próbowałeś zmienic może soft na nowszy, ewentualnie starszy?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    DG (Sławków)

Domyślnie

Nie pamiętam, czy mi się zdarzyło, ale spróbuję - jak nie pomoże, napiszę znowu ; )

Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów