Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie Auto iso a Nikon D5000 - popsuty aparat?

Od początku miałem problemy z tą funkcją i dlatego z niej nie korzystałem.
    Może opiszę swój problem. Ustawiam auto iso. Maksymalna czułość 1600, najdłuższy czas migawki 1/50. Przełączam aparat na tryb A. Ustawiam przysłonę na F11 (specjalnie, żeby przetestować, czy trzyma czas) i dostaję zdjęcie z czasem... 1/6 (czyli znacznie dłużej, niż deklarowana 1/50). Czy to jest normalne, czy mam reklamować aparat?

Domyślnie

A jakie jest wtedy ISO? Jak mniejsze od 1600, to coś jest nie tak.

Domyślnie

1600 na czerwono.

Domyślnie

No skoro mu brakło możliwości podbijania ISO więcej niż 1600 i skoro zablokowałeś mu przysłonę na f/11 to aparat musiał się ratować czasem, stąd 1/6sec.. Masz fotkę z exifem z tego eksperymentu?
    D90|T17-50/2.8|S70-200/2.8II|SB-800|M42
    www.fotopstryki.blogspot.com | www.fotofoter.org

Domyślnie

Umbra, niczym się nie przejmuj tylko rób zdjęcia - to jak najbardziej normalne w trybie A. Dlaczego tak się dzieje ? przeczytaj powyższą odpowiedź kolegi basidion.

Domyślnie

albo instrukcję do aparatu (strona 149)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz.m Zobacz posta
    Umbra, niczym się nie przejmuj tylko rób zdjęcia - to jak najbardziej normalne w trybie A. Dlaczego tak się dzieje ? przeczytaj powyższą odpowiedź kolegi basidion.
    Ja wiem, ale chyba nie powinno tak być, skoro zablokowałem zarówno iso jak i czas. Powinien zrobić niedoświetlone zdjęcie, ale trzymać czas i iso, a trzymał tylko iso. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Domyślnie

Nie. Właśnie tak powinno być! Aparat przy danym świetle ustawił maksymalne ISO czyli 1600 i przy tym ISO nie mógł już ustawić czasu zadanego 1/50s więc ustawił taki czas, przy którym dobrze naświetli zdjęcie. Jakby to zrobił przy innym ISO, to byłby to błąd aparatu. W tym wypadku wszystko jest ok.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Ja wiem, ale chyba nie powinno tak być, skoro zablokowałem zarówno iso jak i czas. Powinien zrobić niedoświetlone zdjęcie, ale trzymać czas i iso, a trzymał tylko iso. Tak mi się przynajmniej wydaje.
    W takim przypadku nie rób na A tylko na M.
    fotohobbysta

Domyślnie

Właśnie zawsze robiłem na M i bez autoiso, bo czasów nie trzyma, ale chciałem spróbować jeszcze raz. Tym bardziej, że na A aparat lubi prześwietlać, a czy wprowadzam korektę ekspozycji, czy sam skracam czas - nie ma różnicy.
    Ostatnio edytowane przez Umbra ; 13-05-2012 o 06:50

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów