Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Auto ISO

Domyślnie

O matko teraz dopiero do mnie dolecialo, ze piszesz o zdjeciach z lampa...
    Masakra...

A co o tematu to nie spadnie, jesli ustawisz ISO na powiedzmy 400, potem wlaczysz autoISO to nie spadnie ponizej ustawionego 400...

Wybaczcie brak diakrytykow pisane z komorki....
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Czy w D7000 można ustawić aparat aby działał w następujący sposób:
    Tryb A:
    1. Bez lampy - Auto ISO
    2. Po podniesieniu lampy była możliwośc zmiejszenia ISO.
    (U mnie jak bez lampy aparat ustawi AutoISO 1600, tak po podniesieniu lampy trzyma tą wartość.
    Można jedynie zwiększyć ISO, zmniejszyć się nie da)
    Może da się AutoISO szybko wyłączac bez grzebania w Menu?
    Przeglądałem manuala ale wg mnie to chyba zostaje stworzenie własnego menu i podłączenie pierwszej funkcji pod przycisk funkcyjny. Jeśli są szybsze sposoby proszę o przedstawienie go.
    D7000, N18-105, N35/1.8, N55-300, S24-70/2.8

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    A co o tematu to nie spadnie, jesli ustawisz ISO na powiedzmy 400, potem wlaczysz autoISO to nie spadnie ponizej ustawionego 400...
    Jest jeden przypadek, gdy spada.
    W moim D60, jak ustawię AutoISO na 400 i ręcznie też na 400, to jak światła dość, spada nawet do 100!
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Dziwne, u mnie to działa inaczej.

Dalej mówimy o przypadku z lampą:
    Ustawione autoISO zmienia się w zakresie od ISO ustawionego przed włączeniem autoISO do wartości ustawionej w ustawieniach...

Bez lampy oczywiście może spaść niżej, ale co to znaczy, że się ciemno robi, skoro spada to znaczy, że jest jasno chyba nie?...

P.S. ISO spada do 100 bo taką masz natywną czułość matrycy, u mnie spada do 200...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz.m Zobacz posta
    Totalna bzdura, tryb M + AutoIso jest dla mnie niezastąpione w reporterce. Ustawiam sobie czas i przysłonę a Iso sobie lata od dołu do góry i z powrotem w zależności od panujących warunków

Ktoś kto używa trybu M jest ściśle nastawiony na uzyskanie określonych efektów, używanie AutoIso w tym przypadku będzie powodowało, że fotka będzie taka jak chce ją zrobić aparat dlatego też napisałem, że to się mija z celem.
    Trzeba też uważać aby czasami nie przejechać z ekspozycją - może podam przykład: ustawiamy sobie czas na 1/100s, przysłonę na 8 i włączamy AutoISO - może się zdarzyć, że fotka będzie prześwietlona bo nawet przy najniższej wybranej przez aparat wartości ISO wartości czasu otwarcia migawki i przysłona będą niewystarczające do prawidłowej ekspozycji, AutoIso zatrzyma się np na wartości 100 i niżej już nie zejdzie.
    Ja osobiście używam AutoIso tylko w trybie A, trybu M używam tylko przy zdjęciach z lampą aby móc sterować stosunkiem światła zastanego i błysku (ISO na stałe)
    MISTER
    ------------------------------------

Domyślnie

Nie do końca się z Tobą zgodzę. Powiedzmy, że pracujesz jako fotoreporter, jesteś na hali sportowej, ustawiasz sobie w trybie M parametry ekspozycji: czas 1/500s, f/2.8 dla ISO 800 - pomiar światła wychodzi na zero "0", czyli mamy poprawną ekspozycję. Pomiaru ekspozycji dokonujesz na płytę boiska, tam gdzie oświetlenie jest najlepsze (wiadomo). Włączasz teraz AutoIso i robisz spokojnie zdjęcia z meczu... coś dzieje się na ławce rezerwowych (a tam światła zazwyczaj jest mniej), kadrujesz i robisz zdjęcie nie martwiąc się o poprawną ekspozycję bo aparat sam dobierze odpowiednią wartość ISO nie zmieniając czasu ani przysłony - nie będzie ciemnicy. Coś dzieje się na trybunach - kadrujesz, robisz zdjęcie i po sprawie, po czym znowu wracasz do robienia zdjęć z meczu

Czy dalej wg Ciebie tryb M i AutoISO (tu cytuję) ... skreśla sens używania tego trybu?!

Domyślnie

Musze przyznac ze autoISO spisuje sie rewelacyjnie przy dobrym swietle ale jak zrobi sie troche ciemniej to odrazu leci na 1600 co juz takie fajne nie jest...
    Z6III l V20 l T150-500 l D850 l S60-600 l T11-16 l

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ptaku Zobacz posta
    Musze przyznac ze autoISO spisuje sie rewelacyjnie przy dobrym swietle ale jak zrobi sie troche ciemniej to odrazu leci na 1600 co juz takie fajne nie jest...
    Przecież po to to jest by dobrać odpowiednia czułość.
    Można ustawiać parametry wg uznania.
    Lepsze zdjęcie z szumem niż poruszone.
    Kiedyś przez dzień używałem Canona znajomej.
    Musiałem ręcznie ustawiać ISO, a rozleniwiłem się dobrym automatem z Nikona i sporo zdjęć mi wyszło poruszonych.
    Swoją drogą to w różnych generacjach aparatów inaczej działa to Auto ISO gdy włączy się lampę błyskową.
    Na ogół wtedy wyłączam Auto ISO.
    Pewnie dlatego do dziś do końca nie wiem jak się zachowuje na D700.
    Czasem byłem zaskoczony gdy włączyłem to na Auto bo raz mi dobierał niskie wartości a czasem bardzo wysokie w na oko zbliżonych warunkach z lampą.

Domyślnie

osobiście
    przy dobrych warunkach tryb A z powodu GO , iso = 100 tu ustawienie auto-iso nie robi dużego sensu zawsze będzie niskie , chyba że pochmurna pogoda zdjęcia w budynku z ruchomym objektem itd... tu tryb A , auto-iso on , ręcznie iso ustawić sobie na wartość którą auto-iso nie powinno przekroczyć ,

jak jest ciemniej to tryb M , auto-iso on , ręcznie iso ustawić sobie na wartość którą auto-iso nie powinno przekroczyć ,
    czas 1/125 , przysłona według zastosowania

z Lampą mam iso ustawione na 200 / zdjęcia w pomieszczeniach nie studio / , tryb A , czas dobiera z automatu , lampa iTTL jak za ciemno to dopali

zanim polecą na mnie gromy + & - uwag , chcę podkreślić iż focę tylko amatorsko , więc brak mi doświadczeń z sprzentem profesjonalnym ,

pozdrawiam wszystkich / jak uzbieram na to będe mądrzejszy
    Ostatnio edytowane przez kendo73 ; 12-05-2012 o 13:49
    Aparat nie kłamie .......... to robi później fotograf na komputerze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kendo73 Zobacz posta
    z Lampą mam iso ustawione na 200 / zdjęcia w pomieszczeniach nie studio / , tryb A , czas dobiera z automatu , lampa iTTL jak za ciemno to dopali
    W takiej sytuacji np. D700 da czas 1/60s.
    Używam go z obiektywem 85mm (bez stabilizacji).
    Jeśli pomieszczenie nie jest zbyt ciemne i światło zastane ma swój udział to fotka łatwo może być poruszona.
    Dlatego w takiej akurat konfiguracji daję tryb M i czas oraz ISO wg uznania.
    Przy zoomie z VR natomiast mogę łatwiej zawierzyć automatyce.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów