Close

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 100

Wątek: 100 rad

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie 100 rad

http://www.swiatobrazu.pl/nie-bierz-...afa-26292.html
    To chyba warto zawiesić na wszystkich we wszystkich wątkach, a zwłaszcza "dekielkowych".

Domyślnie

Z niektórymi ludziska się nie zgodzą, szczególnie z popularnymi skosami: "Fotografuj 'prosto'." "Nie zapominaj o obramowaniu." "Wydruki z automatycznego kiosku fotograficznego są tanie i wyglądają dobrze." itd...

Domyślnie

Swietnei, bo prosto, z polotem i wdziękiem. Osobiście odnalazłem wiele z tego, co sam myślę, ale na przykłąd taki punkt 72 wprost mnie zachwycił!!!

„72. Ludzie, którzy posiadając lustrzankę fotografują portrety z gripem zwróconym do ziemi wyglądają jak idioci.”
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Zbanowany
    Miasto
    Północny Atlantyk

Domyślnie

Powiedzmy sobie szczerze: 30% tych wskazówek to banały ocierające się o śmieszność.

Ponadto ciekawi mnie uwaga dotycząca "kompensacji ekspozycji". Ja działam zawsze na ustawieniu M i próbowałem wielokrotnie używać tej funkcji, ale widocznych efektów nie widziałem. ponadto zauważyłem, że o wiele lepszą metodą jest po prostu oglądanie histogramu tuż po zrobieniu fotografii (a ja przegląd histogramu robię błyskawicznie) i sam koryguję ekspozycję albo poprzez ISO, albo przysłonę, albo czas. Naprawdę nie rozumiem idei kompensacji, które w dodatku i tak nie działa. Ale być może da się po prostu podobne efekty uzyskać na różne sposoby.

Podsumowując, jest to kolejna lista pseudo-mądrości tzw. "znanych fotografów", którzy już dosłownie nie wiedzą, jakich słów użyć, żeby "sprzedać" te swoje banały naiwnym.

Np. kuriozalne zdanie: "nie bój się podnieść ISO, gdy tego naprawdę potrzebujesz" ... Za kogo on nas ma !?
    Czasami wydaje mi się, że profesjonalnym fotografom już się w głowach poprzewracało od nadmiaru wystaw i "ochów i achów" na widok ich dzieł ...

Oczywiście doceniam ich rzemiosło i sztukę, nie twierdzę, że jestem lepszy (ta obróbka to moja pięta achillesowa), ale wolałbym zobaczyć nie 100 banałów, tylko 10 naprawdę ciekawych i coś wnoszących wskazówek. (np. ta sprawa kompensacji)

Domyślnie

Ubot, to ułóż swoją listę!

Idę o zakład, że będzie się cieszyć sporą poczytnością! Jak punkt pierwszy możesz napisać: Nigdy, ale to nigdy i pod żadnym pozorem nie używaj kompensacji w trybie M!

pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Boot, wróciłeś...

Zbanowany
    Miasto
    Północny Atlantyk

Domyślnie

tak, wróciłem ... i od razu zabrałem się za fotografowanie ...

Zbanowany
    Miasto
    Północny Atlantyk

Domyślnie

a oto moja lista:
    1. Fotografuj zawsze JPG + RAW
    2. Używaj trybu M (choć A i S też mogą być, ale P jest według mnie bez sensu)
    3. Stosuj filtry (polar, szary np. 8ND, nawet w nocy !!!)
    4. Fotografuj nad ranem i nocą (wspaniałe efekty mgły)
    5. Zostawiaj tylko najlepsze z najlepszych fotografii
    6. Nie baw się w "nowinki" obróbkowe fotografii. One przemijają i stają się z czasem śmieszne. Np, fotografia panoramiczna 360 jest według mnie bez sensu. To nie fotografia tylko zbiór ujęć, które można płynnie przemieszczać. Ale każde z tych ujęć samodzielnie jest po prostu kiepską fotografią (bo inaczej się nie da, żeby z jednego ujęcia mieć nieskończenie wiele doskonałych kadrów)
    7. Korzystaj z histogramu
    8. Bardzo ważne - opracuj prosty workflow dla obróbki: tzn wywoływanie RAW, ustawienie kolorów i ostrzenie. Nie baw się wszystkimi dostępnymi opcjami, zwłaszcza z pogranicza kiczu obróbkowego (chyba, że robisz to dla małych dzieci)
    9. Przed wykonaniem fotografii upewnij się, że w kadrze nie ma krzaka, trawy, gałęzi pomiędzy tobą a fotografowanym motywem (zwłaszcza, gdy są to ludzie).
    10. Miej dwie baterie i dwie karty pamięci
    11. Nie idź na kompromis z obiektywem - kupuj raczej lepszy, niż raczej gorszy.
    12. Nie kupuj żadnej książki do nauki fotografii - wszystko masz na youtube i na bardzo wielu stronach hobbystycznych.
    Unikaj przy tym stron profesjonalistów, którzy dają rady-banały, a potem odsyłają do swoich książek, gdzie jest kolejna porcja banałów.
    13. Pamiętaj - fotografowanie nie jest trudne !

14. Nie przejmuj się skazami i uszkodzeniami na soczewkach obiektywów !!! Miałem do czynienia z takimi obiektywami i naprawdę nie ma różnicy. To samo dotyczy badpixelów !
    Osobiście bez mrugnięcia okiem kupiłbym obiektywy z rysami na szkłach, o ile byłyby tańsze oczywiście.
    15. Wykorzystuj fakt posiadania lustrzanki do podniesienie swojej pozycji społecznej 9coraz trudniejsze, bo niedługo już wszyscy je będą mieli)
    16. Wykorzystuj akcesoria do dobrego i kreatywnego oświetlenia (blendy, parasolki, dodatkowe lampy)
    17. Lepsza jest stabilizacja w obiektywie, niż w matrycy.
    18. Stosuj pojedynczy punkt ostrości. W większości przypadków to wystarczy.
    19. Miej przynajmniej jedną stałkę do kreatywnego tworzenia kadru.
    20. Używaj lustrzanki do filmowania krótkich scenek (najlepiej do 1 minuty).
    21. Twórz ze swoich fotografii tematyczne prezentacje z podkładem muzycznym najlepiej nie przekraczające 2-3 minut - efekt wspaniały !
    22. Wykorzystuj głębię ostrości do podkreślania tematu fotografii.
    23. Zrób sobie check-listę podstawowych czynności związanych z ustawieniami aparatu. W ten sposób nie zapomnisz w ferworze walki np. przywrócić w obiektywie autofocus, obniżyć ISO itp.
    24. Rób znajomym fotografie okolicznościowe, towarzyskie - w ten sposób pokażesz im świat fotografii (wielu ludzi nie ma pojęcia o tym, jak wielka jest różnica pomiędzy kompaktem i lustrzanką. Myślą: "to zdjęcie i to zdjęcie" ...)
    25. Nie używaj braketingu, ani podglądu głębi ostrości - są to funkcje pozbawione sensu.
    26. Balans bieli zawsze na AUTO - potem w RAWie się to ustawi dowolnie.
    Ostatnio edytowane przez UBoot ; 24-04-2012 o 19:24

Domyślnie

UBoot swietna lista. Czekam na wiecej. To nic ze jedne punkty przecza innym.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    UBoot swietna lista. Czekam na wiecej. To nic ze jedne punkty przecza innym.
    Myślisz np. o pkt 22 i 25?

Powiem, że ja tez jakoś nie jestem w stanie dostrzec przydatności tego guziczka do podglądu. Od razu przypisuję mu inne przeznaczenie. Dla mnie rozkład głębi jaki widzę na matówce jakoś ma się nijak do tego na zdjęciu

Jak mam wątpliwości to wolę zrobić "bracketing przysłony" a nie rozmyślać co jest ciemniej a co mniej ostro.
    Pozdrawiam,
    Tomek

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów