Szukaj
Ostatnio edytowane przez nonnatus ; 25-04-2012 o 23:05
zwierciadlanki: D800 D750 D3 D300 F65
nikkory: 14-24/2.8 20/2.8 28/2.8 50/1.8 70-200/2.8 VR
manual: zenitar 16/2.8 fish, helios 44/2
SB900 frotto cokin lowepro epson L800
Stworzyłem pierwszą część listy 100 rad, na pierwszy rzut 50.
1. Przed naciśnięciem spustu pomyśl co chcesz przekazać zdjęciem.
2. Pomyśl dla kogo robisz zdjęcie - dla siebie, dla znajomych czy dla wszystkich. Czy kadr jest zrozumiały dla odbiorcy?
3. Gdy zrobisz zdjęcie zastanów się czy nie można zrobić tego inaczej. W fotografii cyfrowej spróbowanie nic nie kosztuje.
4. Przed naciśnięciem spustu zastanów się czy widziałeś już takie zdjęcie? Jeśli tak, to po co powtarzać to co zrobili inni. Zdjęć wieży Eiffla, piramid, Big Bena są miliony, po co następne takie samo? Znajdź własny punkt widzenia.
5. Ogranicz liczbę elementów w kadrze. Ograniczyłeś? To usuń jeszcze kilka zbędnych rzeczy.
6. Fotografuj świadomie. Wiedz dlaczego wybrałeś taki tryb pracy.
7. Układaj w głowie zdjęcie zanim naciśniesz spust. Zdjęcie powstaje w twojej głowie, pstryknięcie aparatem to tylko zarejestrowanie tego co powstało w twojej głowie.
8. Nie bój się eksperymentować i szukać.
9. Pamiętaj, że każde zdjęcie musi o czymś opowiadać, bez dodawania 5 minut opowiadania.
10. Odpowiedz na pytanie, czy zdjęcie które robisz zainteresowałoby Cię, gdyby ktoś inny je zrobił?
11. Poznaj swój aparat. Niech będzie przezroczystym narzędziem i nie przeszkadza w tym co planujesz.
12. Wykorzystuj możliwości aparatu nie dlatego, że są takie, tylko w celu osiągnięcia zamierzonej wizji.
13. HDR jest narzędziem, a nie celem samym w sobie.
14. Panorama ma pokazać w jak szerokim stepie jesteś, a nie pokazać, że masz w aparacie opcję panoramowania.
15. Korzystanie z trybów manualnych nie czyni z Ciebie profesjonalisty. Korzystaj z odpowiednich trybów dostosowanych do sytuacji.
16. Nie ważne jakim sprzętem robisz zdjęcie, ważny jest końcowy efekt.
17. Nie korzystaj z programów tematycznych. To co zaprogramowano w firmie dla typowej sytuacji, nie musi być odpowiednie dla sytuacji w której jesteś. Programy tematyczne to tylko pewne ustawienia aparatu. Naucz się zasad dla poszczególnych sytuacji i je modyfikuj wg potrzeb.
18. Jeśli zdjęcie Ci nie wychodzi, to zastanów się co możesz poprawić, a nie rezygnuj.
19. Aparat jest głupszy od Ciebie, ufaj sobie, a nie programistom, którzy coś zaprogramowali.
20. Przeczytaj instrukcję obsługi, będziesz wiedział na co pozwala aparat.
21. Wbudowana lampa błyskowa to najgorszy rodzaj oświetlenia.
22. Lampa zewnętrzna na aparacie byłaby najgorszym źródłem światła gdyby nie lampa wbudowana.
23. Wstań rano, złota godzina jest też o świcie.
24. Im więcej lamp wykorzystujesz tym więcej problemów masz do rozwiązania.
25. Światło lampy błyskowej możesz modyfikować. Filtry pozwalają zmienić barwę światła, parasolki, dyfuzory, softboksy zmiękczyć światło.
26. Światło lampy ma zbudować nastrój sceny, a nie zalać wszystko powodzią fotonów.
27. Zaawansowane lampy mają różne tryby pracy, naucz się je wykorzystywać.
28. Nie wszędzie wolno używać lampy. Obrazy, druki, dzikie zwierzęta nie lubią światła lampy błyskowej.
29. Lampa błyskowa ma ograniczoną moc. Nie oświetlisz tego co jest daleko.
30. W aparacie można wyłączyć lampę błyskową.
31. W aparacie masz samowyzwalacz, nie musisz robić autoportretu w lustrze w łazience. Kalesony na suszarce to nie jest dobre tło.
32. W aparacie masz samowyzwalacz, nie musisz robić zdjęcia aparatem na wyciągniętej ręce.
33. Zawodowe modelki nie robią dzióbka do każdego zdjęcia.
34. Zawodowe modelki nie wyglądają jakby się zatrzasnęły na miesiąc w solarium.
35. Akt to nie jest zdjęcie gołej baby z rozkaczonymi nogami.
36. W necie jest miliard zdjęć gołych cycków, jeśli nie masz nic więcej do przekazania, to zachowaj to zdjęcie dla siebie.
37. Nie fotografuj się przy cudzych samochodach. Od leczenia kompleksów jest psychiatria, a nie fotografia.
38. Każde zdjęcie może być wykorzystane przeciwko Tobie.
39. Zdjęcie ma przedstawiać żywą osobę, a nie lalkę z gabinetu figur woskowych.
40. Jak się odchudzisz na zdjęciu, to możesz potem usłyszeć - ale przytyłaś/przytyłeś.
41. Kupując aparat wybierz taki, jaki jest Ci potrzebny.
42. Megapiksele i megazoom nie decydują o jakości aparatu.
43. Sprawdź czy aparat leży Ci w ręce.
44. Wydawaj pieniądze rozsądnie, po co wydawać tysiące na aparat używany raz do roku?
45. Nie, wbrew temu co mówią reklamy, w komórce nie masz profesjonalnego aparatu.
46. Nie ma najlepszego aparatu, tak jak nie ma najlepszego samochodu. Czy Ferrari jest lepsze od samochodu dostawczego w dostarczaniu ziemniaków do warzywniaka?
47. Nie ma najlepszego obiektywu. Każdy ma wady i zalety.
48. Nie ma najlepszej lampy błyskowej.
49. Profesjonalny sprzęt kosztuje dużo. Nie daj sobie wmówić, że coś taniego to sprzęt profesjonalny. (szczególnie dotyczy to statywów za 50 zł)
50. Jeśli kupisz lustrzankę to pamiętaj, że możesz potem wydać 2 wygrane w lotto na obiektywy i osprzęt.
D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.
Porada
44. Wydawaj pieniądze rozsądnie, po co wydawać tysiące na aparat używany raz do roku?
jak dla mnie bez sensu. Każdy kupuje takie zabawki na jakie go stać. Jedni do tego, żeby nimi fotografować, inni żeby poszpanować rodzinie i znajomym, jeszcze inni nabywając np. limitowany zestaw Leica traktują to jako inwestycja, która zwróci się po czasie.
Galeria: www.artifoto.ksu.pl
D5000, S150, N60, N17-55, N16-85, Metz 48AF, pierścienie, sanki, Velbon Ultra Lux-i L
wer ! To mi przypomina raczej listę kompleksów kogoś, kto uważa, że "wie lepiej".
- dlaczego uważasz, że ktoś nie może robić fotografii "wieży Eiffla" tylko dlatego, że ktoś inny już ją zrobił ?
Nie wziąłeś pod uwagę tysięcy możliwych ujęć oraz chmur, pory dnia, obiektów na tle tej wieży (np. swojej rodziny) itp.
Poza tym nawet, gdyby każdy człowiek zrobił IDENTYCZNĄ fotografię tej wieży to i tak miałoby to sens. Bo każdy wtedy może ją wykorzystać jako swoje dzieło i nie musi płacić drugiej osobie !
To jest bardzo ważny argument: każdy może mieć swój zestaw darmowych fotografii. Swoją fotografię fal, swoją fotografię chmur, swoją fotografię zwierząt, swoją fotografię gór, swoją fotografię trawy itp.
Kolejny powód to to, że jeżeli ktoś chce się uczyć, to musi wypróbować wszystkie ścieżki fotograficzne. A ty byś chciał komuś to ograniczać. Uważam, że należy raczej ludzi zachęcać do osiągania podobnych rezultatów jakie osiągają bardziej zaawansowani.
Zauważyłem, że fotografowie bardzo chętnie udzielają rad w stylu: "rób dobre zdjęcia", a bardzo niechętnie takie np.:
"aby osiągnąć efekt gładkiej skóry na twarzy modelki wejdź do menu do pozycji X, ustaw suwak nr 1 na pozycję 45%, suwak nr 2 na pozycję 89%, zaznacz opcje A1 i B3 ..." itp itd.
Takich porad w styku "workflow" mi bardzo brakuje. A może gdzieś są ? Kiedyś oglądałem na youtube filmik o tym, jak zrobić jakąś operację w gimpie. Filmik zrobiła kilkunastoletnia dziewczyna (tak 15-16), mówiła bardzo wyraźnie, prosto, wszystko było jasne po kilku minutach i można było spokojnie odtworzyć jej ruchy.
i już marudzenie do kwadratu marudzące.
dobre rady.
zwierciadlanki: D800 D750 D3 D300 F65
nikkory: 14-24/2.8 20/2.8 28/2.8 50/1.8 70-200/2.8 VR
manual: zenitar 16/2.8 fish, helios 44/2
SB900 frotto cokin lowepro epson L800
Zdumiewa mnie zadufanie niektórych i przesadna jak widać ufność we własne zdolności.
Oczywiście wszelkie listy typu 100 przykazań należy traktować nei jako sieriozne przykazania pełne wzniosłego bólu i mądrości życiowych, tylko jako możliwie dowcipne przekazanie poglądu na dany temat przez łebskiego znawcę w skrótowej formei punktów.
Żeby to się jakoś czytało, po pierwsze taka lista musi mieć wdzięk, bo inaczej to wygląda jak jakaś przydługa, niestrawna i nudna czeklista. Co więcej, warto czasem przemycić jakiś dowcip dla rozluźnienia, żeby nie siedzieć w trakcie lektury na baczność cały czas.
DO stworzenia takich list, skrzących się wdziękiem i dowcipnych potrzeba jak widać sporych umiejętności i nei każdy temu podoła. Nie dziwię się, że Uboot dał sie nabrać na napisanie swojej. Poza tym się dziwię.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Nie będąc reporterem ani ślubniakiem, czyli mając dużo czasu z "M" korzystałem rzadko, tylko w konkretnych przypadkach (pomiar puktowy). Z "P' nigdy nie korzystałem ale nie neguję, iż inni go potrzebują. Podglądu głębi ostrości brakowało mi przy zdjęciach z małych odległości. Focenia uczyłem się z książek i czasopism, w internecie są zbyt często totalne bzdury.
W swym zestawie masz oczywiście cenne rady, nie zmienia to jednak faktu, że sobie jaja z nas robisz.Masz poczucie humoru i mnie się to podoba.
![]()
Umysł ludzki jest jak spadochron, użyteczny jest tylko wtedy gdy jest otwarty.
eee tam.
Lepsze zadufanie i nad-wiara niż niedowartościowanie prowadzące do chandry, depresji, załamania i zgonu.
A co do listy - co tam - i ja mam swoją - nie wiem wprawdzie czy wdzięczną, ale za to krótką.
Tylko jeden punkt.
1. (one and only) przed wykonaniem każdego zdjęcia stwórz swoja listę 500 rad, a następnie zastosuj się do kazdej po kolei.
I'm not always right, but I'm never wrong...
Z tym, że prawdziwy twardziel za każdym razem stwarza nową pięćsetkę, a stosuje się do wszystkich bez pierdnięcia.![]()
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Skontaktuj się z nami