Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie Prześwietlone/niedoświetlone zdjęcia w trybie A

Witam,
    dołączam do niechlubnego grona tych, co jak trwoga, to do... nikoniarzy W sensie, ze na forum tematyczne trafia się w momencie, kiedy mamy problem i chcemy wykorzystać tych, co w temacie siedzą.

Mam nadzieję, ze się nie obrazicie, a raczej przyjmiecie moją prośbę o pomoc jako komplement

Otóż -->

Mam Nikona D70s. Przez ostatnie miesiące używałam go bardziej, jak cyfrową "małpkę", niż normalny aparat, czyli leciałam na trybie P. Teraz mam trochę czasu i znów zaczęłam trochę się aparatem bawić i wyszły mi jakieś komplikacje. Nie pamiętam, czy od nowości w aparacie tak było, czy teraz się zaczęło.

Według mojej mocno podstawowej wiedzy, tryb półautomatyczny A, czyli z preselekcją przysłony, polega na tym, że ja zapodaję aparatowi przysłonę, jakiej chcę użyć, a on dobiera optymalny czas naświetlenia. Rozumiem przez to, że jak podam mu przysłonę 5,6, a później 7, to aparat dobierze mi takie czasy, żeby obydwa zdjęcia były tak samo naświetlone?

Dobrze rozumuję? Jeśli tak, to lecę dalej.

Załączam poglądowe zdjęcia. Najpierw zrobiłam fotkę w trybie P. A następnie pięć w trybie A, zmieniając po trochu przysłony. Wyszło mi, że im większą przysłonę zapodam, tym więcej światła aparat wpuszcza i powoduje prześwietlenie zdjęć.

Tak to ma działać? Czy ja popełniam jakiś logiczny, podstawowy błąd i go nie widzę?

Aha - wszystkie zdjęcia są robione z matrycowym pomiarem światła.

Domyślnie

jakieś wielkie prześwietlenia to nie są po prostu aparat inaczej zmierzył ekspozycję zrób to samo na statywie w zacienionym miejscu będzie w miarę równo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darkmajin Zobacz posta
    jakieś wielkie prześwietlenia to nie są po prostu aparat inaczej zmierzył ekspozycję zrób to samo na statywie w zacienionym miejscu będzie w miarę równo
    No, wielkie nie są, bo zrobiłam z małymi różnicami przysłon. Jak robię to na skrajnych przysłonach, w pokoju ze sztucznym światłem, to wychodzi mi czarne (niedoświetlone) i białe (prześwietlone) zdjęcie.

Domyślnie

Każdy kadr jest nieco inny. Szczególnie różnią się te, gdzie ekspozycja również najbardziej się zmienia. Aby wykonać wiarygodny test musisz wykonać zdjęcia dokładnie takie same i w tych samych warunkach. W sytuacji gdy znaczną część kadru zajmuje śnieg i czasem pojawia się ciemna plama na górze, a czasem nie, to pomiar światła może znacząco się różnić - tak jak to widać na Twoich fotkach. Generalnie na ich podstawie wydaje mi się, że aparat działa prawidłowo. Poza tym przy takim kadrze można się już pokusić o punktowy pomiar światła z ewentualną korektą, bo matrycowy jak widzisz, przy drobnych przesunięciach aparatu może dawać już zupełnie różne rezultaty.
    D90 | N18-105 | N35/1.8 | N85/1.8 | S8/3.5 | S10-20/4-5.6 | N622II | YN560 | RF602

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Irpac Zobacz posta
    Każdy kadr jest nieco inny. Szczególnie różnią się te, gdzie ekspozycja również najbardziej się zmienia. Aby wykonać wiarygodny test musisz wykonać zdjęcia dokładnie takie same i w tych samych warunkach. W sytuacji gdy znaczną część kadru zajmuje śnieg i czasem pojawia się ciemna plama na górze, a czasem nie, to pomiar światła może znacząco się różnić - tak jak to widać na Twoich fotkach. Generalnie na ich podstawie wydaje mi się, że aparat działa prawidłowo. Poza tym przy takim kadrze można się już pokusić o punktowy pomiar światła z ewentualną korektą, bo matrycowy jak widzisz, przy drobnych przesunięciach aparatu może dawać już zupełnie różne rezultaty.
    Hmm, to w takim razie jutro zrobię takie fotki na statywie, postaram się nie łapać w kadr śniegu i zrobię je od przysłony 4,5 do 29 Może się "naprawi" I chyba pozostanę przy tym matrycowym pomiarze na razie...

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Normalne zachowanie aparatu w sytuacji gdy:
    -kady nie są identyczne (minimalnie się różnią)
    -zmieniają się warunki oświetleniowe ( nie tylko w samym kadrze, ale też ogólnie. Nawet jeśli tego nie zauważasz, to oświetlenie w plenerze jest bardzo dynamiczne).
    -to tylko aparat i tylko automat (tryb A), zwracaj uwagę na histogram i używaj korekty ekspozycji. Generalnie w moim D70 przy matrycowym mam -2/3 EV, ale to może być indywidualna cecha puszki.
    -jak już opanujesz ekspozycję, rób w RAW.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Normalne zachowanie aparatu w sytuacji gdy:
    1. -kady nie są identyczne (minimalnie się różnią)
    2. -zmieniają się warunki oświetleniowe ( nie tylko w samym kadrze, ale też ogólnie. Nawet jeśli tego nie zauważasz, to oświetlenie w plenerze jest bardzo dynamiczne).
    3. -to tylko aparat i tylko automat (tryb A), zwracaj uwagę na histogram i używaj korekty ekspozycji. Generalnie w moim D70 przy matrycowym mam -2/3 EV, ale to może być indywidualna cecha puszki.
    4. -jak już opanujesz ekspozycję, rób w RAW.
    1. Fakt.
    2. Yhy, prawda. Tylko czemu zmiana na tych zdjęciach jest jednokierunkowa? Im większy przysłona, tym jaśniejsze zdjęcie? Po jutrzejszej próbie zobaczę, czy też tak będzie.
    3. Jeszcze nie opanowałam korekty... Wiem, ze jest, ale jeszcze na mnie czeka
    4.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trycja Zobacz posta
    2. Yhy, prawda. Tylko czemu zmiana na tych zdjęciach jest jednokierunkowa? Im większy przysłona, tym jaśniejsze zdjęcie? Po jutrzejszej próbie zobaczę, czy też tak będzie.
    Zbyt zmienne środowisko. I jak będziesz robić test jeszcze raz to lepiej nie przy świetle energooszczędnych żarówek
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trycja Zobacz posta
    2. Yhy, prawda. Tylko czemu zmiana na tych zdjęciach jest jednokierunkowa? Im większy przysłona, tym jaśniejsze zdjęcie?[...]
    Przesłona przesłoną, dobrałaś ręcznie; migawka oczywiście automatycznie. Generalnie jest jakaś tendencja, ale raczej chaotyczna.
    Tak wygląda właściwy porządek czasu i przesłony co 1/2EV
    Pzesłony: 1,4 ; 1,7 ; 2 ; 2,3 ; 2,8 ; 3,5 ; 4 ; 4,5 ; 5,6 ; 6,3 ; 8 ; 9,5 ; 11 ; 13 ; 16 ; 19 ; 22
    Czas (w sek): 1 ; 0,7 ; 1/2 ; 1/3 ; 1/4 ; 1/6 ; 1/8 ; 1/10 ; 1/15 ; 1/20 ; 1/30 ; 1/45 ; 1/60 ; 1/90 ; 1/125 ; 1/200 ; 1/250 ; 1/350 ; 1/500 ; 1/750 ; 1/1000

W praktyce i tak wystąpią różnice

Domyślnie

No i robiąc zdjęcie ze statywu, lub inną metodą gdy nie przykładasz oka do wizjera, pamiętaj że wpadające przez wizjer światło też wpływa na pomiar ekspozycji. Najlepiej jest zasłonić wizjer, tak aby nie wpadało przez niego w ogóle światło. Ma to głównie znaczenie gdy światło padające na aparat znacząco różni się od tego, które pada na fotografowaną scenę, ale skoro już robisz takie testy, to powinnaś wyeliminować wszystkie czynniki, które mogą go zakłócić. No i oczywiście stałe ISO, ale to chyba wiadomo.
    D90 | N18-105 | N35/1.8 | N85/1.8 | S8/3.5 | S10-20/4-5.6 | N622II | YN560 | RF602

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów