Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Chatka Puchatka

Domyślnie Chatka Puchatka

Zdjęcia z cyklu schronisko śpi a fotograf robi zdjęcia. Chatka Puchatka to nazwa tegoż schroniska na Połoninie Wetlińskiej. Ciężkie miejsce do życia mimo to jego właścieciel "gazduje" tam już ponad 50 lat.

ZAPRASZAM

1.

2.

Domyślnie

Czad!

A powiedz mi - nei czepiam się, tylko mnie to zaciekawiło - czemu na jedynce w LD rogu tory gwiazd są jakby zakręcone w drugą stronę? Jakby były dwa centra obrotu gwiazd...
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Chodzi o okolice tzw. równika niebieskiego http://lubczasopismo.salon24.pl/astr...-na-niebie-c-d
    Natomiast przyznaję, jestem troche zaskoczony jego widocznością w Polsce. Myslałem, że to widać raczej w strefie podzwrotnikowej
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Ale jaja! Chcecie powiedzieć, że kolega złapał okiem dolną półkulę? W życiu bym nie pomyślał, że to widać z tej szerokości...

Dzięki za wyjaśnienie!
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

To się dopiero nazywa "mieć oko" do fotografii
    A na mojej długości i szerokości geograficznej ciągle jednolicie szaro...
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez żółto-czarny Zobacz posta
    Chodzi o okolice tzw. równika niebieskiego http://lubczasopismo.salon24.pl/astr...-na-niebie-c-d
    Natomiast przyznaję, jestem troche zaskoczony jego widocznością w Polsce. Myslałem, że to widać raczej w strefie podzwrotnikowej
    Bardzo Ci dziękuję za ten artykuł. Będzie mi trochę prościej wytłumaczyć moim znajomym w czym rzecz. Miło mi, że się Wam podoba. Pozdrawiam.

Domyślnie

A możesz przybliżyć technikę wykonania? Jaki czas (pewnie składane z kilku zdjęć), o której (mniej więcej) godzinie robiłeś zdjęcia?
    Fotografie naturalnie wyczesane w kosmos!
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Dzięki wielkie za ciepłe słowa. Technika złożenia wszystkiegto w całość to nic innego jak darmowy program do składania obrazków, czyli "Startrails". On w łatwy sposób pozwala złożyć wywołane wcześniej rawy, które konwertuje do jpg. Aby dojść do takich efektów brnąłem przez wiedzę forum, praktykę i jeszcze raz praktykę. Po pierwsze przekonałem się do programów Nikona i wywoływania RAWów. Później doszedłem do wniosku, że standardowe czasy z aparatu mi nie wystarczą gdyz zbyt wysoko muszę podbijać ISO. Kupiłem programowalny wężyk. Dalej metodą prób i błędów dochodziłem do ustawień poszczególnych klatek. Czyli ISO, czas i przesłona. Bardzo istotną wiedzą przy zdjęciach nocnych jest wiedza o której i w jakiej fazie będzie księżyc na nieboskłonie. To jego światło pozwala nam bądź nie na uzyskanie "efektu dnia" na zdjęciu. Tą jasność wyciągam później dodatkowo poprzez ADL w CNX lub VNX. Ogólnie to do takich zdjęć, szczególnie w zimowych górach trzeba mieć mnóstwo samozaparcia i...trochę alkoholu POZDRAWIAM

Domyślnie

To ostatnią wskazówkę już umiem.

Zdjęcia świetne technicznie.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Zbanowany
    Miasto
    Północny Atlantyk

Domyślnie

2pompony ! Jeżeli zrobisz sobie prosty rysunek Ziemi i gwiazd i połączysz je liniami, to ci wyjdzie, że o ile gwiazda jest dalej położona, to się "wychyli" spoza horyzontu. Z kolei te bliższe będą już zasłonięte przez krawędź Ziemi (czyli dla obserwatora to będzie po prostu horyzont).
    Innymi słowy - im dalej położona gwiazda, tym wcześniej się "wychyla" zza horyzontu, a że krąży po orbitach południowych (dlatego jest widoczna z półkuli południowej), to orbity są odchylone w stronę południową, a gwiazd północnych w stronę północną.
    Ostatnio edytowane przez UBoot ; 23-04-2012 o 11:00

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów