Witam fachowców i z góry zaznaczam, że moja wiedza fotograficzna jest mocno amatorska. Dlatego proszę o poradę, jaki dobrać obiektyw do zdjęć dokumentacyjnych w gabinecie stomatologicznym.

Zdjęcia będą robione raczej z ręki, z odległości powiedzmy od pół metra do półtora od celu, jakim jest oczywiście jama gębowa pacjenta. A dokładniej, cel ma wielkość od portretu (cała twarz) w dół, aż do poziomu makro (np. pojedynczy ząb w paszczy), ale najczęściej będzie to ogólny widok uzębienia.

Kamera to Nikon D3100, ale ponieważ w grę wchodzi zakup innej, to będę wdzięczny za rady i w tym zakresie. Jak przypuszczam, przyda się obiektyw z VR, choć myślę też o opcjonalnym przegubowym wysięgniku sufitowym do mocowania zestawu aparat + lampa pierścieniowa (Metz 15 MS-1?), co ułatwiłoby stabilizację kamery, a przy okazji dało możliwość stałego zasilania całości. Z tym wysięgnikiem jest w sumie kłopot, bo znalazłem tylko jedną w miarę ciekawą ofertę - ramię FR3A (chyba, żeby kupić jakąś używaną sufitową lampę zabiegową i przerobić jej mocowanie).

W całej sprawie chodzi o maksymalne ułatwienie korzystania z aparatu, bo to oszczędza czasu i mitręgi, ale z drugiej strony ważna jest też jakość zdjęć (np. do publikacji). Chciałbym też skorzystać z możliwości kart eye-fi, by dało się zdjęcia gładko przesyłać na komputer i włączać do dokumentacji pacjenta, tudzież przesyłać mailem np. do protetyka.

W sumie w niniejszym zapytaniu najważniejsza jest dla mnie kwestia doboru szkła, bo nie chciałbym kupować czegoś, co się kompletnie nie sprawdzi, a brakuje mi wiedzy i doświadczenia. Z góry dzięki za porady.