Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Góraleczka

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Góraleczka

Witajcie, po ostatnim blamażu ze zdjęciami na forum postanowiłem pokazać coś innego. Pewnie równie słabego ale czegoś chce się nauczyć. Dziś więc góralka. Dziewczyna nie jest modelką to jej debiut przed obiektywem. Zdjęcie są czarno białe z uwagi na to iż takie bardziej mi się podobają.
    2x Canon 5D Mk III, Sigma 15mm F/2,8 FE, Sigma 85mm F/1,4, Canon 16-35L II, Canon 35L, Canon 135L, Canon 70-200 L IS II

Domyślnie

Pikne dziewce ! A i łobraski zacne panocku 1,2 i 3 super ! Na 5 ten podwójny podbródek troszkę psuje całość.
    D700/ S5Pro / N 80-200 f2.8 / N 85 f1.8 / S 8 f3.5 / T28-75 f2.8 / SB 900 / iMac27" / iMac 20" / iPad3

Domyślnie

a gdzie kolor? Magia stroju góralskiego polega między innymi na kolorystyce, a tutaj to umarło...... bo pozbawiłeś zdjęcia tego co najlepsze w tego typu folklorze.

Moim faworytem jest tylko 4..... ale w kolorze (wyobraźnia jeszcze nie zawodzi)
    | D600 + MB-D14 | 15-30mm f/2.8 | 50mm f/1.4 | 85mm f/1.8 | SB900 | GoPro | Lowepro |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daniel_Foto Zobacz posta
    Zdjęcie są czarno białe z uwagi na to iż takie bardziej mi się podobają.
    Jej… przecież to ciężki grzech pozbawiać kolorów stroje ludowe. To w ferii barw tkwi ich piękno i uroda, to one winny być ważnym elementem tej sesji. Pamiętaj, że czarno-biel zawsze musi być czymś uzasadniona, używana na zdjęciach w których kolor nie odgrywa żadnej roli, niczego nie wnosi czy wręcz przeszkadza w odbiorze (np. tam gdzie chcemy uwypuklić fakturę). Natomiast na powyższych fotografiach… jest wręcz odwrotnie -- w moim przekonaniu piękne barwy powinny stanowić ich sedno, grać pierwsze skrzypce (à propos 3. zdjęcia ), a Ty je wyciąłeś.

Musisz też zwracać uwagę na pewne niuanse, szczegóły. Z racji, że to fotografia pozowana, wymaga się od fotografa (od modelki poniekąd również) perfekcji w doborze kadru, pozy. Na przykład na pierwszym zdjęciu… podejrzewam, że niechcący… uciachałeś kawałek palca lewej ręki. Znowuż na ostatnim, fatalnie wyszła broda modelki opierająca się o skrzypce (podwójny podbródek).

Jakby zdjęcia były w kolorze, to byłyby naprawdę przyjemne… poza kilkoma mniejszymi wadami.

PS No tak, mój znakomity refleks spowodował, że koledzy wyżej -- uprzedzając mnie -- w dwóch zdaniach podsumowali wszystko co chciałem przekazać.
    Ostatnio edytowane przez swider ; 15-04-2012 o 01:09
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Ok dzięki za uwagi, wieczorem pozwolę sobie dodać te i kilka innych zdjęć w kolorze. Jeszcze raz bardzo dziękuje za cenne wskazówki
    2x Canon 5D Mk III, Sigma 15mm F/2,8 FE, Sigma 85mm F/1,4, Canon 16-35L II, Canon 35L, Canon 135L, Canon 70-200 L IS II

Domyślnie

No to jak mówiłem jeszcze kolor, + jedno nowe zdjęcie.

Gaduła Awatar timi
    Miasto
    Golub-Dobrzyń
    Wpisów
    3

Domyślnie

No i super, w kolorze zdecydowanie lepiej

Domyślnie

no i od razu lepiej, ale nie Super......mimo to nr.8 przypadła mi do gustu
    | D600 + MB-D14 | 15-30mm f/2.8 | 50mm f/1.4 | 85mm f/1.8 | SB900 | GoPro | Lowepro |

Domyślnie

Ważne że przynajmniej nie ma kompletnej kompromitacji. Dzięki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daniel_Foto Zobacz posta
    Ważne że przynajmniej nie ma kompletnej kompromitacji.
    Do kompromitacji to Ci jeszcze daleko.
    Co prawda trochę się myliłem pisząc, że kolor będzie lepszy bo… jest o NIEBO lepszy!

Mam jeszcze kilka uwag (wiem, wiem -- marudzę ).
    Na pierwszym zdjęciu faktycznie błysnąłeś dość mocno lampą -- jak zauważył ktoś wcześniej -- gdyby nie utrata szczegółów na białej bluzce (zwłaszcza lewy rękaw) nie przeszkadzałoby mi to zbytnio… natomiast co innego przykuwa moją uwagę -- twarz. Nad nią powinieneś popracować. Skóra jest zbyt niebieska i wygląda niezdrowo, przydałoby się ocieplić i iść w kierunku przyjemnej brzoskwiniowej barwy. Niedoskonałości pojawiające się na czole też do usunięcia. Najgorzej prezentują się jednak usta. Zamiast apetycznej czerwieni współgrającej z koralami, widzimy ciemne, sino-fioletowe kolory. Co najmniej jakby modelka chwilę przed sesją zajadała się borówkami.
    Ogólnie twarz do poprawy. Powinna być delikatna, jasna i świetlista, a jest: ciemna, szaro-niebieska i… niezdrowa.

Nie pasuje mi też (obróbkowo) zdjęcie 9. Szare, wyblakłe, pozbawione życia -- negatywnie wyróżnia się na tle pozostałych: ciepłych, kolorowych i kontrastowych. Ale chwila spędzona w PSie i spokojnie tchniesz w nie nowe życie.

Powodzenia!
    Ostatnio edytowane przez swider ; 15-04-2012 o 19:54
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów