Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Oswajanie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekCz Zobacz posta
    Cięcia w pół ramienia czy głowy na 1 i 3 ? Trójkę by może ratował przez ciaśniejsze cięcie ... pójście w szczegół ...
    A co to ciąć już nie można? Dobrych portretów z uciętą głową w połowie nie robią?
    Zgodzę się co do 1. zdjęcia. Mało zdecydowane to cięcie (właściwie ucięcie ) i najpiękniej nie wygląda, ale na usprawiedliwienie mam: obiektyw jakim fotografowałem, ogrodzenie które miałem za sobą i chęć złapania ruchu/miny konia w tle (to najbardziej), przez co się zagapiłem i tak niefortunnie ciachnąłem. Mea culpa. Natomiast na 3. fotografii cięcie jest na tyle zdecydowane, że mnie nie przeszkadza. Szczegółu z tego robił nie będę bo akurat mam na innej klatce. Ten kadr wybrałem świadomie i z pełną premedytacją.

Na koniec przypominam, że znajdujemy się w dziale reportaż, nie zdjęć pozowanych… Niekiedy przez wzgląd na szereg czynników kadr nie może być inny. Zaznaczam (bo później mi ktoś zarzuci to i owo), że wszystkich krzywych, poucinanych i ogólnie niedorobionych zdjęć nie można w ten sposób tłumaczyć, trzeba mieć jakiś sensowny powód. Nie?

[edit]
    Na dowód, że zależało mi na drugim planie (w reportażu staram się w miarę możliwości dbać o każdy plan) i majtającym głową fryzie, mam i nieucięte zdjęcie, ale z byle jakim tłem:

Powtórzę jeszcze raz -- tamto wybrałem z pełną świadomością jego wad i ułomności.
    Ostatnio edytowane przez swider ; 13-04-2012 o 18:10
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    A co to ciąć już nie można? Dobrych portretów z uciętą głową w połowie nie robią?
    ...
    Powtórzę jeszcze raz -- tamto wybrałem z pełną świadomością jego wad i ułomności.
    Right, rozumiem że sytuacja nie w studio, tylko reportaż. Nie zawsze się da idealnie uciąć. Tak sobie dyskutujemy.
    Ostatnio edytowane przez JacekCz ; 13-04-2012 o 20:30
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    A nie przypadkiem o fryzyjskiego kunia chodzi (akurat widać takiego na pierwszym i piątym zdjęciu)?
    Osobiście wolę jednak Tinkery, bardziej energiczne i nie tak mułowate jak większość fryzów (choć może niepotrzebnie generalizuję). Natomiast jeśli chodzi o elegancję i prezencję… tutaj te kare leniuszki wypadają lepiej, zwłaszcza ten wysoki chód… oj tak.
    o tak ! , tak dokladnie sa niesamowite... i zapomnialem dodac, ze zdjecia sa bardzo ladne .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekCz Zobacz posta
    Right, rozumiem że sytuacja nie w studio, tylko reportaż. Nie zawsze się da idealnie uciąć. Tak sobie dyskutujemy.
    I o to chodzi na forum. Dyskusje na poziomie, gdzie bijemy się na argumenty, deliberujemy, zastanawiamy się wspólnie nad fotografią… ale tak szczerze, bez zacietrzewienia i wzajemnej złośliwości, a wszystko to w miłej i inspirującej atmosferze. A czasem człowiek nawet nauczy się innego spojrzenia. <ach… rozmarzyłem się>

Cytat Zamieszczone przez Motorniczy Zobacz posta
    o tak ! , tak dokladnie sa niesamowite...
    To prawda. Cudne są.
    Nie żebym robił Ci tym na złość, ale przyznam się, że w ubiegłą środę byliśmy na fryzach w terenie.
    Najzieleńszy z zielonych

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

Mam w planie zrobic zdjecia z Fryzami i ludzmi , taki projekt mam od kilku miesiecy w glowie ale jestem na etapie szukania wlascicieli tych koni we Wloszech. Nie, nie umiem jezdzic konno, boje sie koni

Domyślnie

Jakbyś mieszkał w Polsce, to fryzów w stajni dostatek… a tak, dupa blada.
    W każdym razie powodzenia na sesji i dużo łagodnego światełka życzę.
    Najzieleńszy z zielonych

Domyślnie

Wybieram 3, 7, 8 i oczywiście bonus. Gdyby całe repo było czarno - białe...

Domyślnie

2 i 7-meczka najlepsze .
    G

Domyślnie

swider, mam pytanie: bo do zdjęć dodałeś po linijce tekstu - próbowałem więc wyobrazić sobie, że tekstu nie ma i od razu zmienił mi się odbiór całego setu... nieśmiało (bo nie chcę z Tobą zadzierać ) dodam, że dla mnie raczej mniej czytelny pod kątem tytułu.
    Jak jest/powinno być "zgodnie ze sztuką" - zdjęcia w fotoreportażu z tekstem czy bez?
    Twój tekst jest w zasadzie kosmetyczny - czy w takiej postaci (ilości) objaśnień fotoreportaż /o/broni się?
    .
    fotografuję portrety, sport, teatr tańca i jeszcze kilka innych obszarów - w tym w szczególności reportaże wszelakie piotr.jaruga_at_gmail.com

Domyślnie

Świetny reportaż i piękny temat. Nie umiem się tak rozpisywać na temat zdjęć jak moi poprzednicy. Mi po prostu się bardzo podoba.
    D700|D80|MB-D80|N24-70 f2.8|N50 f1.4|N18-70 f3.5-4.5|S10-20 f4-5.6|SB-900|...|

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów