wszystko cacy,
poproszę trochę info o technice
w zaślepce od obiektywu robię dziurę i heja ??? focim
edyta: poprosiła googla o pomoc. i znalazłem pinholowy wątek
Szukaj
wszystko cacy,
edyta: poprosiła googla o pomoc. i znalazłem pinholowy wątek
Ostatnio edytowane przez rafulec ; 12-04-2012 o 01:10
To zalezy co chcesz osiągnąć.
Czy bardziej zalezy ci na jakości obrazu czy na samodzielnym wykonaniu. Jakość to bedzie dobra dziurka z Allegro (kupna nie koniecznie = dobra), a samodzielne wykonanie to szpilka wbita w sreberko po jogurcie. Miedzy nimi będzie dziurka własnoręcznie ale solidnie wykonana np. w blaszce po puszce od piwa. Pinhol daje wiele możliwosci - i w zależnosci od tego czego oczekujesz, tak robisz dziurkę
Ja osobiscie szybko przestałem robić sam dziurki i kupowalem gotowe. Zaletą jest: dobra jakość otworka, cienka blaszka, wiadoma i dokładna srednica.
Ostatnio edytowane przez pastwisko ; 12-04-2012 o 01:53
generalnie ... takwszystko cacy,
ja tradycyjnie wykorzystuję metalowe puszki po ciastkach, perfumach i herbacie. dziuruję wiertarką i zaklejam blaszką z puszki od piwa. otworek szpilką, a do środka papier światłoczuły przyklejany na zwiniiętą tasmę malarską ( nie niszczy odbitek).
otworki robione "na oko" dają radę, chociaż znajomy opracował technikę pomiarów za pomocą ... starego rzutnika, otworki wychodza dokkładne
najdłużej trwało stworzenie tabeli naświetlań. i próby czy uwzględniac efekt Schwarzschilda, czy nie, jakie ISO ma papier itp
przykład dla Fstop 200:
Do wykonywanie dziurek polecam igły insulinowe, można dostać w aptece od 0,02mm wzwyż, najlepiej wykonać ją w blaszce po cocacoli, ponieważ jest najcieńsza
Co do parametrów otworków, czułości negatywów to polecam Pinholedesigner
Papiery natomiast dobrze zrobić próbki, niemniej generalnie ich czułość waha się do ISO 3-12.
Genralnie można poradzić sobie bez problemu bez światłomierza i przeliczania czasów, w słoneczny dzień dla papieru Fomy czy Foton-u czasy nie większe niż 1 minuta w pochmurny dzień do 1:45 sekund.
Zapraszam
<a href="http://www.michalostrowski.com.pl/" target="_blank">www.michalostrowski.com.pl</a><br>
Własną dziurkę najłatwiej zmierzyć skanerem - znając rozdzielczość i skalę powiększenia to nie problem w fotoszopie, przy okazji mozna sobie obejżeć jej jakość. Trzeba ją zeskanować jak film - wtedy jest podswietlona od góry. Dobra metoda to zrobienie kilku od razu i wybranie najlepszej.
D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL
Ostatnio edytowane przez enthropia ; 12-04-2012 o 15:51
Zaje****a jest ta fota z bilbordami. Była ze dwa razy na AO, ale nadal jestem pod wrażeniem![]()
Pozdrawiam,
Marcin
no czasem coś fajnego wyjdzie
a tu kilka z moich modeli:
Skontaktuj się z nami