Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Nota bene sprawdź sobie, czy rzeczywiście masz 2,8 (przy tej samej skali), bo może masz popsuty obiektyw.Żartuję, nie dzwoń do serwisu, masz tam nie 2,8 tylko 4,8. I to też jest normalne, takie są prawa optyki.
    Chodziło mi o minimalnie przymknięty obiektyw, a nie maksymalnie otwarty. Poza tym przy skali 1:1 mogę go otworzyć do f/4.0

Domyślnie

Obliczałem w głowie, stąd przejęzyczenie w estymacji. Tak, z przymykaniem jest tak samo - taka jest fizyka.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Rozumiem, że chodzi o Nikkora. Jeśli jednak interesuje Cię taka maksymalna głębia to lepiej użyć obiektywu o mniejszej ogniskowej, dla przykładu moja 60tka przymkniętą do f/45 dla skali 1:1 da większą głębie od Nikkora również maksymalnie przymkniętego(oczywiście nie sprawdzałem doświadczalnie bo nikkora nie mam, sugerowałem się wyliczeniami z kalkulatora). Pomijam zasadność takiego przymykania, bo ostrość mocno spada.
    Ale 60ka od 105ki ma szerszy kąt widzenia. Więc nie zawsze lepiej używać obiektywu krótszego chcą mieć maksymalną GO, bo może się w kadrze pojawić coś czego nie chcemy.
    D90 + dodatkowych zabaweczek moc
    Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gwynbleidd Zobacz posta
    Ale 60ka od 105ki ma szerszy kąt widzenia. Więc nie zawsze lepiej używać obiektywu krótszego chcą mieć maksymalną GO, bo może się w kadrze pojawić coś czego nie chcemy.
    Przy skali 1:1(a o tym pisałem) i fotografowaniu 60tką trzeba się również bardziej zbliżyć niż w przypadku 105. Kąty są oczywiście tak jak napisałeś inne, ale moim zdaniem przy tak ekstremalnych zbliżeniach możliwość pojawienia się kadrze czegoś czego nie chcemy nie jest większa niż w przypadku 105(lub przynajmniej pomijalna).

Żeby się już do końca wytłumaczyć, to chodziło mi o sens przymykania obiektywu do takich wartość jak f57 co było wynikiem mojego czepialstwa i jak widać nie wyszło mi na dobre. Eee, przynajmniej sobie coś uświadomiłem, bo o ile doskonale wiedziałem, że obiektywy makro ciemnieją to nie byłem świadomy dlaczego i nie pomyślałem, że sytuacja taka może mieć miejsce w przypadku minimalnych otworów. Teraz sobie trochę doczytałem. Pozdrawiam i już nie zaśmiecam.

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za opinie
    Obiektyw zamówiony (Nikon) - pozostaje czekać na dostawę - mam nadzieję, że we wtorek/środę dojedzie i wszystko z nim będzie w porządku.

Domyślnie

Jest!!! wczoraj dojechał obiektyw.
    Pierwsze zdjęcia pokazują, że chyba wszystko w porządku. Lekko widać AC - porównywalnie do innego modelu który kiedyś podpinałem w sklepie, ale CNX2 ładnie poprawia. VR też ładnie działa i na upartego można macro 1:1 z ręki robić, a jakby była ładna słoneczna pogoda to bez problemu.
    Do portretów też się nadaje jak nie chce się zabierać na spacer innego obiektywu. Przez chwilę zastanawiałem się czy nie puścić do żyda N85/1.8D, ale jednak zostawię.
    Bardzo ostry już na 2.8, ale nie zaskoczyło mnie to . Ludzie piszą, że za ostry do portretów, ale co to znaczy za ostry? zmiękczyć zdjęcie zawsze można - wyostrzyć .....

Następny w kolejce do zakupów do mojej szklarni ustawił siue dzisiaj 28/1.8

Domyślnie

Domyślam się że N105VR kupiłeś? Gratulacje udanego zakupu bo skoro użytkownikowi micha się cieszy to znaczy że zakup dobry.

Jeśli można zapytać to nowy czy używkę kupowałeś? Szkło chyba każdego miło zaskakuje, no gdyby tylko nie ta waga i gabaryty. VR przy macro chyba średnio działa ale w portrecie spokojnie do 1/15-1/20 można zejść z czasem i mieć ostro.
    D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią

Domyślnie

Kupowałem nówkę N105VR, bo niewiele droższy od używanego (nówka ok 2700 netto, a używany różnie i to przeważnie bez FV - teraz na alle.. widzę za 2.8k zł )
    Za krótko mam ten obiektyw aby dokładnie ocenić - zrobiłem w domu zrobiłem kilka zdjęć dla zabawy i nawet bez statywu macro wyszły OK. Wydaje mi się, że VR nawet pomaga przy macro, lecz problemem dla mnie jest utrzymanie obiektu w kadrze i głębi ostrości (ruchy aparatu w stronę i od obiektu ). Wiadomo, że statyw obowiązkowo do macro, ale takie pseudo-macro (1:3 1:4 1:5 ) to już bez problemu powinno się udać zrobić bez statywu jak jest dobre oświetlenie, a wtedy VR się przyda.

Domyślnie

Takie macro to nie macro
    W ostatnich kilku miesiącach widziałem ten obiektyw za ok 2000 brutto z fakturą na naszej giełdzie ale z fakturą ciężko go dopaść, jeśli ktoś bierze na firmę to bez sensu brać używkę jeśli sumarycznie niewiele drożej jest nowy.

VR skuteczny w portrecie jest, no i to szkło przynajmniej u mnie w zasadzie zawsze trafia i zawsze jest żyleta ostrość, to co wali jeszcze pozytywnie po oczach to micro-kontrast na cropie.
    D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów