Witajcie!
Poddaję pod Waszą ocenę poniższy pejzaż miejski.
Krótki opis i dywagacje nad tym zdjęciem dostępne na RzucButem.com
Zapraszam i zachęcam do pozostawiania swoich komentarzy (obojętnie, tu czy na blogu)
Dzięki za odwiedziny!
Szukaj
Witajcie!
Poddaję pod Waszą ocenę poniższy pejzaż miejski.
Krótki opis i dywagacje nad tym zdjęciem dostępne na RzucButem.com
Zapraszam i zachęcam do pozostawiania swoich komentarzy (obojętnie, tu czy na blogu)
Dzięki za odwiedziny!
świetna pocztówka, może jedynie prawą stronę (budynki i te schody) delikatnie bym przyciemnił
Ja bym troszkę saturację nieba podniósł. I ta prawa strona rzeczywiście bardzo bije po oczach. Kwestia gustu.Kadr bardzo mi się podoba, ale czy ta ostrość za szybko nie ucieka?
Dziękuję za komentarze!
Zdaję sobie sprawę, że prawa strona jest zdecydowanie elementem, który może odciągać uwagę od centrum. Sytuacja zastana była taka a nie inna - wiosenna słoneczna aura eksponowała w największym stopniu kamienice, które w dodatku swoją barwą (i jej zwiększonym nasyceniem pod wpływem ciepłego zachodzącego światła słonecznego) nie pomagały w roli 'tła' motywu głównego. Uznałem jednak, że wcale nie muszę na siłę (nie miałem pomysłu jak w naturalny sposób, bez straty barw, które moim zdaniem działają akurat na plus) przyciemniać prawej strony. Wydaje mi się, że w pejzażach miejskich wcale nie musi chodzić o jeden dominujący element, aczkolwiek zauważam to na co zwracacie uwagę i zgadzam się, że niekoniecznie jest to atutem fotografii.
Sugestia dotycząca nieba to chyba wypadkowa upodobań. Chciałem uniknąć cukierkowego krajobrazu. Poza tym w kontekście powyższych przemyśleń, zastanawiam się, czy nie istnieje ryzyko, iż niebo zacznie odgrywać bardziej znaczącą rolę i oczy błądzić będą jeszcze bardziej.
Ostrość jest natomiast efektem przygotowywania zdjęcia pod wydruk. Na większym formacie widać efekt, który chciałem osiągnąć - pewną głębię. Nic nie jest rozmyte lecz po prostu im dalej w głąb kadru tym mniejsza ostrość. Po zmniejszeniu te różnice się zatarły i miejscowym podostrzaniem starałem się za symulować taki efekt na niewielkim kawałku przestrzeniAle czy to się broni to musicie już sami stwierdzić
![]()
Gorzej wybrać już nie mogłeś...Strasznie banalne jest to zdjęcie. Ot pstryk! Byłem cyknąłem i mam
Pokaż metro! To jest dopiero coś
![]()
Czymtasem... pozdrawiam bombelkowo
Fajnie skomponowany kadr światło też wykorzystanie pozytywnie.
Skontaktuj się z nami