Podejrzewam, że znów mnie zlinczujecie, ale jeśli nie będę pokazywał swoich starań to się niczego nie nauczę. Proszę o konstruktywną krytykę, no chyba, że się nadaje tylko do kosza.
Szukaj
Podejrzewam, że znów mnie zlinczujecie, ale jeśli nie będę pokazywał swoich starań to się niczego nie nauczę. Proszę o konstruktywną krytykę, no chyba, że się nadaje tylko do kosza.
D5100 :: N18-55 VR :: N35 f/1.8 :: N55-300 VR :: Di622 MkII :: Velbon CX-560 :: inne
Ja tez się uczę ale: popatrz na swoje zdjęcie, co chciałeś pokazać? łodygę czy kwiatek a może jedno i drugie, ani jedno ani drugie nie jest w kadrze w dodatku nie ostre, robiąc kwiatek warto żeby były wszystkie płatki kwiatka ostre a nie tylko jeden
1 ostrość - nie skupiaj się na rozmyciu tylko ostrzeniu
2 kadr - umieść w kadrze to tak żeby inni zobaczyli "wyobrazili sobie"
Niestety, moim zdaniem do kosza...Po pierwsze, co jest tematem tego zdjęcia? Gałązka? Kwiatek? Gałązka i kwiatek? Po drugie, ostrość. W zasięgu głębi ostrości jest trochę kwiatka i ciut gałązki. Jednak nawet to nie jest ostre, bo mam wrażenie, że jednak zdjęcie jest poruszone...
Oczywiście może być tak, że to celowy zabieg, mający zmusić widza do jakichś interpretacji, ale raczej sądzę, że chodziło Ci o wykonanie ładnego, standardowego obrazka budzącej się przyrody. W takim razie doradzam dwie rzeczy: przemyślenie kadru oraz statyw
I tak, jak podpowiada Gerard - skup się najpierw na wykonaniu ostrego zdjęcia kwiatu (co samo w sobie może nie być proste, jeśli fotografujesz w plenerze), a potem myśl, jak tę ostrość utrzymać, jednocześnie zapewniając odpowiednie rozmycie tła (niekoniecznie trzeba otwierać maksymalnie przysłonę, można też poszukać kwiatka oddalonego od tła
)
Próbuj dalej i się nie poddawaj![]()
Dzięki za radyprzynajmniej czegoś się nauczyłem dzięki wam. Gdyby nie wy to bym po prostu patrzył się w ekran i myślał jakie to "fajne" zdjęcie :P
D5100 :: N18-55 VR :: N35 f/1.8 :: N55-300 VR :: Di622 MkII :: Velbon CX-560 :: inne
Cenne rady i dla mnie Panowie, dzięki ! M
Skontaktuj się z nami