Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: nikon d3100

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Czechowice-Dziedzice

Smile nikon d3100

witam, jestem posiadaczem aparatu nikon d3100. zastanawiam się nad kupnem obiektywu helios 44m-4 2/58, tylko jaki bagnet

Proszę publikować wpisy we właściwym forum!

Domyślnie

Ten Helios ma bagnet M42 i tylko taki. Do tego będziesz musiał zakupić przejściówkę z M42 na Nikon F. Są dwie wersje. Z soczewką - będziesz miał mydło na F/2-2.8 ale będziesz mógł wyostrzyć na nieskończoność, bez soczewki - w zależności od szkła ostrzejszy od pełnej dziury ale bez możliwości ustawienia ostrości na nieskończoność. Poza tym z tym szkłem nie masz AF i pomiaru światła (choć nie całkiem, bo w przypadku D3100 czy podobnej puszki - D40/x, D60, D3000 itp taki pomiar można w łatwy sposób uzyskać)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wipeout Zobacz posta
    witam, jestem posiadaczem aparatu nikon d3100. zastanawiam się nad kupnem obiektywu helios 44m-4 2/58, tylko jaki bagnet
    Fajowo - ale niewlasciwe forum !!

P.S. to ten bagnet ma gwint :^))))
    P.S. II do Nikona niesmialo zasugeruje bagnet Nikona, ale ten bez gwintu
    Ostatnio edytowane przez Nikomat ; 07-04-2012 o 12:26
    Smiena 8, a kiedys potem Nikomat FTn - moj pierwszy Nikon :^) Potem to juz tylko Epson PhotoPC ...
    Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów - Stanisław Lem

Domyślnie

Proponuję poczytać: http://forum.manualfocus.org/viewtopic.php?id=12363
    oraz: http://www.youtube.com/watch?feature...&v=fl61DNsY4Cc
    oraz: http://forums.dpreview.com/forums/re...1&changemode=1
    Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 07-04-2012 o 13:08
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Zdaję mi sie, że temat został założony w nieprawidłowej kategorii, ta dotyczy systemu ''1''

Domyślnie

Witam, nie wiem czy do dobrego forum dołączyłam, ale chcę się poradzic Może pomożecie
    Otóz niedawno kupiłam sobie tego nikona z podstawowym obiektywem (18-55), mogę dostac od szwagra teleobiektyw Nikkora 70-210mm, 1:4 5:6, tylko pytanie jest takie czy bagnet będzie pasował? I czy wykorzystam 100% możliości tego obiektyu? Jeśli nie, to na jakim polu zawiedzie..
    Pozdrawiam;D

Domyślnie

Bagnet będzie pasował ale będziesz musiała ostrzyć ręcznie. AF w tym obiektywie musi być napędzany silnikiem w body, ponieważ to szkło nie posiada wbudowanego silnika. Niestety D3100 nie posiada silnika.

Domyślnie

Mam i aparat i szkiełko. Gra nie warta świeczki. Szkoda zdrowia na ręczne ostrzenie. Dodatkowo przelotka z bagnetem i szkiełkiem nie jest tania i obniża! jakość zdjęć. Lepiej poczekać i dozbierać na coś bardziej sensownego.
    Tutaj jest... podpis

Uprawnienia umieszczania postów