Drodzy forumowicze,
w poszukiwaniu wiedzy na ten temat przeszukałem chyba cały internet (no dobra-połowę). Chodzi o fotografowanie ubrań. Normalnie poszukując coś o fotografii produktowej nie natrafiam na nic o ubraniach, tylko o technikach fotografowania butelek, zegarków. Ewentualnie na techniki typowo modowe przy udziale modelek.
W mojej pracy część czasu spędzam na fotografowaniu ubrań . Zdjęcia odpowiednio ułożonych produktów fotografuje (do tej pory) na płasko na białym tle i poźniej wycinam przy użyciu albo programu Fluidmask lub w Photoshopie CS4. Zdjęcia fotografowane są z góry, aparatem trzymanym w ręce.
PROBLEM#1:
O ile w przypadku t-shirtów nie ma problemu ponieważ mieszczą się w kadrze, to w przypadku "dużych" artykułów, mam problem z ogarnięciem kadru. Po pierwsze, zdjęcia robione są ze stołka, z ręki, czyli pojawia się nam zniekształcona perspektywa (nie zawsze udaje się wcelować prostopadle to ziemi). Jak można to wyeliminować? Zdjęcia ze statywem z poziomo ustawianym ramieniem odpadają ponieważ nogi statywu rzucają cień plus utrudnia to kadrowanie. Obiektyw to albo kitowy 18-70 lub 18-55. Body to D7000.
Używam dwóch lamp firmy SunBox o mocy 350W. Jedna wyposażona jest w softbox 70x100 a druga w oktę 120cm.
PROBLEM#2:
a) czy powinnienem tymi lampami walić w sufit bez softboxów?
b) czy dopuszczona jest kombinacja softbox 70x100 i okta 120cm? Chodzi mi o różny rozkład światła. Czy powinniśmy tę oktę zamienić na drugi softbox 70x100 lub podobny aby uzyskać równomierne oświetlenie z obu stron?
c) jak uzyskać rownomierne rozłożenie światła? Wyczytałem w podobnym wątku na formun o krzyżowym uświetleniu lamp lub o ogromnym namiocie bezcieniowym? Naturalnie wolałbym podziałać na posiadanym sprzęcie.
Przy nałożonych softboxach zawsze jakaś część ubrania pozostaje niedoświetlona? Czy powinnen te rzeczy obkładać jakimiś białymi reflektorami?
Widoczna część setupu. Spodnie ułożone pomiędzy lampami na krańcowych końcach pleksi.
d) czy przy takim procesie (nie podświetlając tła od spodu) mogę wyeliminować proces wycinania produktów z szarego tła. Przy prawidłowej expozycji produktu, tło jest szare. Jeżeli zaś ustawię expozycję tak, żeby uzyskać biel to mój produkt będzie przepalony i wyprany z koloru. Przykład:
Mam wrażenie, że fotografia packshotowa jest tak fatalnym odłamem fotografii, że zajmują sie nim wyłącznie komercyjne studia przy agencjach reklamowych (naturalnie na ich pomoc nie mogę liczyć).
Liczę na rzeczową dyskusję, bez złośliwości. Jeżeli coś nie jest jasne, chętnie uzupełnie informacje. Szukałem na forum, szukałem na youtube....uderzam więc tutaj.
Jeżeli ktoś z Warszawy chciałby podzielić się swoją wiedzą i udzielić jakiś "warszatatów" to oczywiście istnieje taka możliwość. Benchmarkem jakości są dla mnie te zdjęcia dostępne tu: http://www.carhartt-wip.com/products/ss12/men/sweats
Dziękuje i zapraszam do dyskusji. Jeżeli źle wcelowałem z działem to proszę admina o wyrozumiałość i odpowiedni ruch.
Jakub
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami