Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Domyślnie

Rozumiem że "na 0" czyli bez żadnej korekty w labie - poza oczywiście charakterystyką samego labu, która też ma wpływ na kolory.

Nawet na dobrym monitorze nie będzie idealnie , ale taki monitor pozwoli zbliżyć się do tego jak zdjęcie (odbitka) powinno wyglądać. Oprofilowany/kalibrowany sensowny monitor może być bliższy oryginałowi (temu co rejestruje aparat w formie jpg) niż odbitka z labu (kiepskieg labu).
    Wtedy zaczną się kolejne "schody" - wybór labu... o tyle prostszy że przynajmniej będziesz wiedział jak zdjęcie powinno wyglądać.
    Jeśli dasz radę to dozbieraj do tych 1.5-2 kPLN (NEC P221-NEC PA231) + dołóż trochę do profilowania/kalibracji: tu na forum są od tego fachowcy.

>Johanan: "No nie mogę, a jak ten biedak ma wiedzieć co ma, jak nie ma tego jak zobaczyć?" Powinienem zapytać: czy jesteś pewien że to co wypluwa lab jest zgodne z tym co jest na pliku. Dla sprawdzenia trzeba by ściągnąć jakiś testowy plik, zamowić wydruk (wydruk profi - profile, jakość itp), zamowić to samo we wspomnianym labie, wyświetlić na monitorze i wtedy bawić się w porównania.
    Ostatnio edytowane przez Zolty ; 10-04-2012 o 08:55
    Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Oczywiście, że korzystać z labów trzeba świadomie i jeśli są dostępne profile maszyn, to warto wziąć je pod uwagę, ale lab, to już finał zabawy w obrazek i zanim się zaniesie swoje fotki do labu, to trzeba je najpierw gdzieś zobaczyć i ocenić.

Można oczywiście na takich maszynkach, jak np. D800, D4 robić cały proces na body i zapisywać od razu z jotpegach i wierzyć skośnookim kolegom z Nikona, że możliwości softwarowe body, przekraczają możliwości naszych zmysłów i naszą osobniczą zdolność do podejmowania estetycznych korekt, po czym przenosić wprost efekty swoich pstryków na papier (oczywiście za pośrednictwem labu), ale tak mi się coś zdaje, że z takim podejściem do fotografii, które bliższe jest ruletce, czy wróżeniu z fusów trudno jest mówić o fotografii, jako o procesie twórczym.

Bliższe jest to Kena, niż Johanana.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Zdjęcia wywołuje tylko w jednym Labie (i pod tego laba chcę ustawić) wiem że jakość mają tam dobrą. Ale własnie w tym problem że na tych monitorach co mam nie mogę ustawić mam od nich nawet próbkę (wydruk profi - profile) pod którą się właśnie ustawia laba i monitor, właśnie z tego Laba był kolega który nie mogł także ustawić tych monitorów.
    Nikon D300, Tamron 17-50 2/8, Nikkor AF 50 f1.8D, Nikkor AF-S DX 35mm f/1,8G, SB-800, D3200

Domyślnie

Do poziomu Kena trzeba jeszcze ustawić Vivid i wyostrzanie na "9".
    (Jesli o tym samym Kenie R. myślimy)

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Bez wątpienia o tym samym, jako że drugiego takiego oryginała to próżno ze świecą szukać po całym świecie.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Mam takie pytanko. Czym różni się matryca e-IPS od IPS ?
    Nie mogę znaleźć żadnych sensownych odpowiedzi.
    NIKON Coolpix S510

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Le Sir Zobacz posta
    Mam takie pytanko. Czym różni się matryca e-IPS od IPS ?
    Nie mogę znaleźć żadnych sensownych odpowiedzi.
    Post 26 http://www.dfv.pl/forum/viewtopic.php?id=6812&p=2

Na naszym Forum Tom01 pisał gdzieś o sztucznie obniżonej trwałości, a Czornyj o zastosowaniach wyłącznie wąskogamutowych i jakiś gorszych filtrach ( mam nadzieję, że nic nie pokręciłem, ale jakoś w tym sensie ).
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Czyli lepiej brać szeroki gamut zbliżony do AdobeRGB, ale gorszą matrycę PVA, czy też lepszą matrycę IPS (e-IPS), ale gamut pokrywający tylko sRGB ?
    Jak na moją lamerską znajomość tematu wydaje mi się, że sRGB narazie zaspokoi moje potrzeby. Te trochę zieleni i niebieskości da się przeboleć
    Przeglądałem zestawienie sporządzone przez Tom01 i zastanawiam się czy lepiej wybrać najtańszy monitor z grupy "pro" czy też coś z niższej półki.
    Cena gra o tyle rolę, że zakup raczej się nie zwróci
    NIKON Coolpix S510

Domyślnie

Ja się nie znam - ale oprócz "lepszy-gorszy" są jeszcze inne różnice między PVA a IPS: na PVA da się pracować w słabym świetle, IPS ma swoje wymagania co do oświetlenia. Po drugie primo - jeśli nie bawisz się w aRGB i pozostajesz wierny sRGB (oszczędzając sobie mnóstwa zagadnień z zarządzania barwą, konwersją profili) to polecałbym pozostać przy "wąskogamutowcu" (sRGB).
    Po trzecie primo związane z drugim primem - matryca to jedno, a elektronika to drugie - kwestia jak szerokogamutowiec radzi sobie z pracą w trybie sRGB (o ile pamiętam Czornyj wspominał że np EIZO serii SX daje soie radę, a o półkę niższa seria S już nie bardzo - inne "flaki" podobne matryce).
    Piszesz że sRGB wystarczy - bierz sRGB z jak najwyższej półki na jaką Cie stać (choć dzisiaj nie ma chyba dużego wyboru wąskogamutowców wyższo-średniej i wysokiej klasy).

Domyślnie

Zolty ja pracuje na swoim ipeesie w nocy o północy i nie widze bulu. Profilek od Marcina przy 40cd robi swoje.
    Po za tym takie czasy Panie.
    D610 D70 N80-200/2,8 P200/4 N102/2,5 Taku55/1,8 ~135 N18-70, Pixma IP4700+OCP tetenal photo silk & fomei nano pearl

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów