Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luk009 Zobacz posta
    A do jakiego np dozbierałbyś ??? jakiś wyższy model? nie mowie tutaj o monitorze za kila tys bo nie potrzebuje takiego
    >Johanan: czy nowy za kilkaset PLN da znaczący przyrost jakości w stosunku do tego LCD TN? Czy może skończy jako trzeci monitor, który nie pokazuje tak jak powinien?

Oczywiście kwestia co znaczy "dobry" w cyt.: "taki na którym kolory kontrast miałbym dobry".
    Może skalibrowany, oprofilowany Philips będzie wystarczająco dobry? Może CG 245 będzie za mało "dobry".

Gdybym miał wydawać kasę to brałbym nowy - takie rozsądny finansowo wybór do foto to może NEC PA 231 (koło 2 kPLN): normalny gamut, IPS i cena jeszcze nie tak wysoka jak PA 241 czy SX2262.
    Ostatnio edytowane przez Zolty ; 09-04-2012 o 22:20
    Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    A co niby ma kalibrować i profilować, mydlanego, zużytego CRT, czy może LCD TN?

Żeby kalibrować, to trzeba mieć co.
    Niedawno na jednej ze swych wypraw wojennych stałem się mimowolnym posiadaczem nieskazitelnego CRT EIZO T966, którego przytuliłem z ciekawości i litości jako interesujący eksponat muzealny (właściciel - nb. pierwszy - chciał go zutylizować i nie bardzo wiedział jak). Ku memu zdumieniu okazało się, że ma przebieg zaledwie 6 tyś godzin i świeci niegorzej niż nowy...

Oczywiście takie jednorożce nie trafiają się codziennie, pośród tzw. "poleasingowego" szrotu są wręcz niepodobieństwem, ale nie należy przekreślać wszystkich używanych monitorów świata, przy odrobinie cierpliwości można czasem trafić mityczną funkiel-nówkę nieśmiganą po Niemcu, co jeździł tylko w niedzielę do kościoła...

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zolty,Cię przepraszam, ale 6-cio bitowe gówno, wyświetlające fizycznie jedynie 262 144 kolorów, nadaje się do kalibracji, jak ...

Aaaa daruje sobie porównania, bo szkoda rzucać mięsem po nocy.

A jakieś emulacje, dotyczą i tak tylko droższych TNów, których kupowanie i tak jest opłacalne jak ...

I tu musiałbym znowu rzucić tym i owym.

Dlatego, jeśli już ktoś decyduje się na choćby amatorską zabawę w fotografie cyfrową, to oprócz cyfrowego body MUSI wyposażyć się w sprzęt do zobrazowania tego co tam sobie na kartach pamięci zapisał, bo inaczej ta zabawa nie ma w ogóle żadnego sensu.
    Medice, cura te ipsum.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    ...

Oczywiście takie jednorożce nie trafiają się codziennie, pośród tzw. "poleasingowego" szrotu są wręcz niepodobieństwem, ale nie należy przekreślać wszystkich używanych monitorów świata, przy odrobinie cierpliwości można czasem trafić mityczną funkiel-nówkę nieśmiganą po Niemcu, co jeździł tylko w niedzielę do kościoła...

Taaa, cuda Panie się zdarzajo, ale to jakby nie moja bajka jest.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zolty Zobacz posta
    ...takie rozsądny finansowo wybór do foto to może NEC PA 231 (koło 2 kPLN): normalny gamut, IPS i cena jeszcze nie tak wysoka jak PA 241 czy SX2262.
    Ja bym napisał idealny do fotografii

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Niedawno na jednej ze swych wypraw wojennych stałem się mimowolnym posiadaczem nieskazitelnego CRT EIZO T966, którego przytuliłem z ciekawości i litości jako interesujący eksponat muzealny (właściciel - nb. pierwszy - chciał go zutylizować i nie bardzo wiedział jak). Ku memu zdumieniu okazało się, że ma przebieg zaledwie 6 tyś godzin i świeci niegorzej niż nowy...

Że mi się taki nie trafił pare lat temu, przebierałem w crtekach i nic ciekawego nie znalazłem.

Chłopaki a nie ma P221W? Po wybraniu równej sztuki z pomocą speca jest właśnie super monitorek do foto za 1,5kz.
    A jak dalej nierówno to seria PA oczywiście Neca. Mam PA231 i na nic innego długo nie zamienię
    D610 D70 N80-200/2,8 P200/4 N102/2,5 Taku55/1,8 ~135 N18-70, Pixma IP4700+OCP tetenal photo silk & fomei nano pearl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Taaa, cuda Panie się zdarzajo, ale to jakby nie moja bajka jest.
    To nie jest kwestia cudów, tylko wąskiej grupy majętnych użytkowników. Inny przykład - klient postanowił po roku zmienić sobie CG243W na większy CG275W. Przebieg 24-ki: 1976 godzin (akurat zapamiętałem, bo to mój rok urodzin) - i kto zabroni bogatemu?

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A fuj, nuworysz nie tknie macanego, bo umarłby na wstydliwą wysypkę.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

>Johanan: nie przepraszaj.... ja sie zgadzam co do TN. Kwestia kosztów i oczekiwań - poniżej pewnej sumy nie da się dobrze.
    Tak jak pisałem brałbym nowy - ewentualnie używkę, ale tylko z zaufanych rąk (nie z serwisu aukcyjnego ani poleasingowego "w ciemno").

(Wlaśnie zerknąłem na twój wcześniejszy post i widzę że się zgadzamy).
    Dostaję wysypki na myśl że wtopię kasę i będę musiał wydać ją jeszcze raz.... mam to od czasu mojego pierwszego używanego samochodu po panu mechaniku ;(

I jeszcze takie pytanie do założyciela wątku: co masz na myśli pisząc:

"...i na kazdym z nich wyswietla inne kolory nie takie jak na zdjęciach ". Masz na myśli zdjęcia z labu, wydruki z własnej drukarki? Nie neguję tego że twoje monitory wyświetlają nieprawidłowo, ale czy masz pewność że to co nazywasz "zdjęciem" ma prawidłowe kolory/kontrast? Jeśli nie to może się okazać że najlepszy monitor nie da ci tego czego oczekujesz i czekają na ciebie czeluście tematyki "zarządzania barwą".
    Ostatnio edytowane przez Zolty ; 09-04-2012 o 23:38
    Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No nie mogę, a jak ten biedak ma wiedzieć co ma, jak nie ma tego jak zobaczyć?

Jak ma wybrać swoje 8 bitów na jotpeg, skoro widzi fizycznie znacznie mniej, niż ów jotpeg sobą reprezentuje?

Tu nie ma zmiłuj i albo rybka, albo pipka.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

"...i na kazdym z nich wyswietla inne kolory nie takie jak na zdjęciach ". Masz na myśli zdjęcia z labu, wydruki z własnej drukarki? Nie neguję tego że twoje monitory wyświetlają nieprawidłowo, ale czy masz pewność że to co nazywasz "zdjęciem" ma prawidłowe kolory/kontrast? Jeśli nie to może się okazać że najlepszy monitor nie da ci tego czego oczekujesz i czekają na ciebie czeluście tematyki "zarządzania barwą".[/QUOTE]"

Zdjęcia z Labu które wychodzą na 0. Każdy z tych dwóch monitorów wyświetla inaczej i nie wiedziałem który wyświetla bardziej właściwie. Był również kolega który pracuje w Labie i próbował ustawić ale jakoś żadnego z nich nie udało się.
    Nikon D300, Tamron 17-50 2/8, Nikkor AF 50 f1.8D, Nikkor AF-S DX 35mm f/1,8G, SB-800, D3200

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów