Witam
Piszę z prośbą o pomoc potrzebuje kupić monitor do obróbki zdjęć, polecają Einzo i Nec wiem że cena nowych wysokie więc w takiej sytuacji będę zmuszony zakupić używany :/ Możecie jakieś polecić konkretne modele???
Z góry dziękuje
Szukaj
Witam
Piszę z prośbą o pomoc potrzebuje kupić monitor do obróbki zdjęć, polecają Einzo i Nec wiem że cena nowych wysokie więc w takiej sytuacji będę zmuszony zakupić używany :/ Możecie jakieś polecić konkretne modele???
Z góry dziękuje
Nikon D300, Tamron 17-50 2/8, Nikkor AF 50 f1.8D, Nikkor AF-S DX 35mm f/1,8G, SB-800, D3200
Z czystym sumieniem mogę polecić Eizo FlexScan SX2462W ~4,5-5k wraz z kalibratorem
Nie podałeś budżetu więc rozumiem, że pieniądze nie grają roli
Dodatkowo polecam artykuł : http://www.swiatobrazu.pl/poradnik-z...afa-22027.html
Powinien sporo pomóc![]()
Dzięki wielkie ale ten monitorek to już dla "intensywnych profesjonalistów" :P budżetu rzeczywiście nie podałem bo sam nie wiem za ile można kupić taki dobry a najtańszy monitor.
A co powiecie także o EIZO S1721?
Nikon D300, Tamron 17-50 2/8, Nikkor AF 50 f1.8D, Nikkor AF-S DX 35mm f/1,8G, SB-800, D3200
Do zastosowań typowo amatorskich powinien wystarczyć. Przeskakując z laptopa na ten monitor różnicę zauważysz.. Lecz wiadomo, w tej cenie nie ma co się spodziewać ameryki, osobiście dozbierałbym jeszcze trochę pieniędzy i dopiero coś kupił![]()
Ostatnio edytowane przez studiofocus ; 05-04-2012 o 15:44
A do jakiego np dozbierałbyś ??? jakiś wyższy model? nie mowie tutaj o monitorze za kila tys bo nie potrzebuje takiego![]()
>Johanan: czy nowy za kilkaset PLN da znaczący przyrost jakości w stosunku do tego LCD TN? Czy może skończy jako trzeci monitor, który nie pokazuje tak jak powinien?
Oczywiście kwestia co znaczy "dobry" w cyt.: "taki na którym kolory kontrast miałbym dobry".
Może skalibrowany, oprofilowany Philips będzie wystarczająco dobry? Może CG 245 będzie za mało "dobry".
Gdybym miał wydawać kasę to brałbym nowy - takie rozsądny finansowo wybór do foto to może NEC PA 231 (koło 2 kPLN): normalny gamut, IPS i cena jeszcze nie tak wysoka jak PA 241 czy SX2262.
Ostatnio edytowane przez Zolty ; 09-04-2012 o 22:20
Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.
Zolty,Cię przepraszam, ale 6-cio bitowe gówno, wyświetlające fizycznie jedynie 262 144 kolorów, nadaje się do kalibracji, jak ...
Aaaa daruje sobie porównania, bo szkoda rzucać mięsem po nocy.
A jakieś emulacje, dotyczą i tak tylko droższych TNów, których kupowanie i tak jest opłacalne jak ...
I tu musiałbym znowu rzucić tym i owym.
Dlatego, jeśli już ktoś decyduje się na choćby amatorską zabawę w fotografie cyfrową, to oprócz cyfrowego body MUSI wyposażyć się w sprzęt do zobrazowania tego co tam sobie na kartach pamięci zapisał, bo inaczej ta zabawa nie ma w ogóle żadnego sensu.
Medice, cura te ipsum.
Niestety nie orientuje się w półśrodkach, jeśli traktujesz to hobbystycznie nawet ten najtańszy Eizo za 250zł pewnie Ci wystarczy.
Sam bardzo długo jechałem na monitorze w ogóle nie przystosowanym pod obróbkę graficzną, 22 cal samsung, który służył mi do wszystkiego (multimedia, filmy itp. )
Dopiero gdy miałem pierwszą styczność z poważniejszymi modelami Eizo zauważyłem, że różnica jest kolosalna.
Dla mnie absolutnym minimum aby nie wyrzucić pieniędzy w błoto i za rok zmieniać monitor na inny jest Eizo FlexScan S2233W ( to już niestety ~2,5k ).
luk009 szukasz tanio nie masz kilku K na wypasionego szerokiego gamuta to szukaj eizo L768 za tą kasę nic lepszego nie znajdziesz.
edit
poza tym tu jesz wszystko
Ostatnio edytowane przez Tomek Konopka ; 05-04-2012 o 21:33
D3S / D700 / 14-24 2,8 / 24-70 2,8 / 70-200 2,8 / 35 1,4 / 85 1,4 / SB-800 / SB-900 / NEC PA 271W / i inne takie....
Skontaktuj się z nami