Szukaj
Ale o co Ci dokladnie chodzi? Ja tam nic nie widze. Moze pokaz cropa (1:1) i zaznacz ten element, ktory budzi Twoj niepokoj...
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Jestem przewrazliwiony?? Nie widzisz tego??
Przy cropie (1:1) oczywiscie nie widac tego.
Skad moje obawy?? Zastanawiam sie czy przy odbitkach nie wychodzi taki syf.
Chodzi ci o te kropeczki przy krawędziach? To ślady kompresji jpeg.
OK, jezeli to kompresja.
W takim razie prosze o porade/wskazowke co w przypdaku gdy chce zrobic odbitke?
Daje golego NEF-a czy obrobionego NEF-a wyeksportowanego juz do jpg-a i w jakiej rozdzielczosci?
W jaki sposob obrabiac NEF-y do prezentacji WWW, w jakim sofcie?
Moga wydawac sie Wam te pytania lamerskie ale dla mnie to zagadka.
Pozdrawiam
D
Wlasnie nie, ogladalem do tej pory velvie z rzutnika. Postanowilem sie ucywilizowac i mam problemy.
Prosze o porady jak obrabiac NEF-a na WWW i jak do zrobienia odbitki.
Pozdrawiam
Daniel
Ten cień od krawędzi ucha do brody? i równoległy do niego?
Jednak daj jakieś większe wymiary
kompresja rzeczywiście zjadła prawie wszystko
Wini
Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej
Przeciez odbitek nie robi sie z takich malych plikow, tylko z takich, na ktorych (jak sam zauwazyles) tego nie widac, prawda?! Wiec czym sie zamartwiasz...? To, co Ci zapewne chodzi to normalny efekt budowy obrazu z pikseli.
Specyficzne warunki, czyli skos pod malym katem przy duzym kontrascie (jasna krawedz policzka w zetknieciu z ciemna plama kaptura). W takich warunkach wygladzanie krawedzi sie po prostu wyklada i stad (na pomniejszeniach, kiedy jest mala ilosc pikseli), cos takiego delikatnie moze byc widoczne...
Dziwne, ze dopiero teraz to zauwazyles... Nigdy wczesniej nie ogladales w komputerze innych zdjec albo obrazkow...?![]()
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Jezeli przy powiekszeniu 1:1 nic nie widać to nic tam nie ma i fota jest ok. Takie syfy wychodzą czasem w PSie i róznych przeglądarkach obrazków. Otwierasz obrazek - jest ok, powiększasz - a za chwilę wracasz do podglądu "zmieść na ekranie" i wyłażą syfy. Zauważ że jeślibyś fotę zapisał jako tiff nie miałbys tego efektu. To z powodu kompresji jpg, wystarczy refreshnąć podgląd i jest ok.
Skontaktuj się z nami