Close

Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 134

Wątek: D300s vs D7000

Domyślnie

A ja się ciągle zastanawiam co oznacz "daje lepszy obrazek" i na czym ta lepszość polega. Nie chodzi mi o D7k czy D300/s tylko o same stwierdzenie.
    D300 N18-200VR N35 1.8 S10-20 N 180/2.8 AF N 105 2.8D N 70-210 AF 1:4

Domyślnie

dużo ludzi pisze że d90, d300 mają taki "plastikowy obrazek" Ja to zauważyłem w moim byłym d90 (te same matryce)
    może też chodzi o wyciąganie z cieni... użyteczne iso... napewno celniejszy jest balans bieli... 16MP też jest korzystniejszy w przypadku cropa

Oszczędny w słowach Awatar JanTarn1
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

"A ja się ciągle zastanawiam co oznacz "daje lepszy obrazek" i na czym ta lepszość polega. Nie chodzi mi o D7k czy D300/s tylko o same stwierdzenie."

- Odp. - jak w poście wyżej + więcej szczegółów na zdjęciu, większa rozpiętość tonalna i niższe szumy przy wysokim iso. Polecam różne zestawienia pracy matrycy D7000 i D90 (bo ten ostatni matrycę ma wspólną z D300s). A w skrócie - to co kilka postów temu napisał moderator.
    P.S. W Twoim poście chyba chodzi o zapisy "co oznacza" i "tylko o samo stwierdzenie" - ale ja rozumiem, że stukając szybko na kompie czasami chodzimy na skróty...

Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach Awatar JanTarn1
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Chociażby. Temat omawiany na różnych forach, choćby na optycznych. Skoro zna go amator, to ...
    Szacun za szybkość działania Moderatora.
    Z mojej strony over.

Domyślnie

Tak czytam i dochodzę do wniosku, że niektórzy muszą się mocno podbudować tym jaki to profesjonalny D300 mają. Zapewne stojąc obok właściciela D3,D4 odczuwają to co odczuwa osoba z kompleksem małego członka w saunie siedząc obok dobrze wyposażonego murzyna.
    Zaletami D300 jest lepszy AF, trochę mocniejsza obudowa, trochę szybszy tryb seryjny (nie dotyczy NEF 14bit). D7000 ma lepszą matrycę (dynamika i wszystko inne), lepszy AF w LV, lepszy pomiar światła, konfigurowalne tryby użytkownika U1 i U2, dwie jednakowe karty pamięci, interwałometr. Każdy powinien wybrać sam czego potrzebuje, co jest najważniejsze. I nie należy się kierować tym o ile dany aparat przedłuża wiadomy organ, bo nie przedłuża.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

wer wymieniając te wszystkie elementy d7k, które rzekomo przewyższają d300/s, to mam wrażenie, że sam chcesz wyleczyć się z kompleksu posiadania mniejszego członka/body
    Tak na marginesie, to trochę Cie poniosło, bo nie wiem czemu wymieniłeś interwałometr, tryb seryjny jest nie trochę szybszy, a znacznie szybszy (w d7k bufor zapycha się bardzo szybko), tryb użytkownika U1, U2, to uboższa wersja banku ustawień osobistych. Oczywiście daje to ciut szybszy wybór, ale z drugiej strony są to tylko dwa ustawienia. Nie widzę też przewagi dwóch takich samych slotów na karty nad slotami CF/SD.
    Porównywanie w ogóle tych dwóch modeli dla mnie nie ma najmniejszego sensu.
    D7k ma nowszą matrycę i to nie podlega dyskusji. Czy daje lepszy obrazek? Jeśli często używamy wyższego iso i robimy odbitki ponad A4, to tak. Jeśli nie, to ciężko będzie gołym okiem ten lepszy obrazek zobaczyć.
    Każdy chyba powinien wiedzieć czego oczekuje od aparatu. Każdy z tych modeli ma swoje zalety i należy sobie wybrać model z większą ilością zalet. Jednak zalet wg nas, bo dla jednego wielkość d300 będzie zaletą, dla innych wadą.
    Jeśli dla kogoś priorytetem jest matryca z wysokim użytecznym iso, to nie powinien mieć dylematu i brać d7k i tyle na ten temat. Za chwilę pojawi się temat d5100, czy d300/s.

Domyślnie

D300 też ma interwałometr Przynajmniej mój :P

Ja też przy przesiadce z C 450D zastanawiałem się nad D300s/D7000 - zwyciężyła opinia kolegi użytkującego D300s oraz fakt, że nadarzyła się świetna okazja na używane D300. Daleki jestem od stwierdzenia, że mój aparat jest lepszy od D7000, bo tego drugiego nie używałem. Natomiast wiem że jeśli miałbym dokupić drugie body, to będzie to albo drugie D300, albo od razu D700 (nawet grip mi będzie pasował). D7000 jako nieco inaczej "zorganizowane" body trudniej byłoby mi ogarnąć, niż parę D300 x 2 lub D300/D700, nie mówiąc już o obróbce.

No i jedną z (dla mnie istotnych) przewag było to, że używkę D300 mogłem nabyć duuuużo taniej niż nowe D7000 (bo używek wtedy jeszcze nie było ), oczywiście ze świadomością wszystkich konsekwencji.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekW Zobacz posta
    ... D7000 jako nieco inaczej "zorganizowane" body trudniej byłoby mi ogarnąć, niż parę D300 x 2 lub D300/D700, nie mówiąc już o obróbce...
    Ja posiadam własne D200 i D700, czasami pracuje kolegi D7000 i nie mam żadnych problemów z "organizacją" D7000. Obróbka też niczym się nie różni, poza drobnymi detalami.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

...a ja ciekaw jestem ile tak naprawdę osób dostrzegło by różnicę w zdjęciu zrobionym przez D300 czy D7000, nie zaglądając do EXIfa...

Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów