No cóż, w podanych przypadkach mamy ogromne doświadczenie w doświetlaniu przede wszystkim. Obróbka oczywiście też robi swoje. Ale jak poczytasz komentarze hanibala, to między wierszami podaje trochę przepisów. Między innymi dotyczących wyboru lokalizacji, scenerii. A na filmach widać mniej więcej z jakim światłem pracuje i jak dba o detale. Ale możesz też zauważyć pewne cechy obróbki. Na przykład kolor/zafarb cieni. Rodzaj kontrastu, sposób oddawania cieni, świateł, kolor skóry itd. Jak dokładnie sformułujesz pytania, to i łatwiej będzie zmierzać w konkretnym kierunku.
Ja z powyższą fotą kombinowałbym tak jak poniżej. Dla mnie kadr jest zły, bo bym ją jeszcze dodatkowo obrócił i zachował o wiele więcej dołu. Chcąc się zbliżyć do obróbki bardziej glamour, należałoby skorygować niemal wszelkie zmarszczki. Może się pokuszę o przygotowanie i takiej wersji.
Tu wersja bardziej glamour (pokusiłem się) z delikatnym zafarbem cieni, mniejszym kontrastem, większym wygładzaniem i zgrubnymi korektami zmarszczek:
A może jeszcze ciut dalej? Z delikatnym ziarenkiem by nie było aż tak gładko...
PS. Oczywiście obróbka na szybko by pokazać mój punkt widzenia, a nie by tworzyć idealne dzieło bez błędów.![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami