Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: portret Ani

Domyślnie

No cóż, w podanych przypadkach mamy ogromne doświadczenie w doświetlaniu przede wszystkim. Obróbka oczywiście też robi swoje. Ale jak poczytasz komentarze hanibala, to między wierszami podaje trochę przepisów. Między innymi dotyczących wyboru lokalizacji, scenerii. A na filmach widać mniej więcej z jakim światłem pracuje i jak dba o detale. Ale możesz też zauważyć pewne cechy obróbki. Na przykład kolor/zafarb cieni. Rodzaj kontrastu, sposób oddawania cieni, świateł, kolor skóry itd. Jak dokładnie sformułujesz pytania, to i łatwiej będzie zmierzać w konkretnym kierunku.

Ja z powyższą fotą kombinowałbym tak jak poniżej. Dla mnie kadr jest zły, bo bym ją jeszcze dodatkowo obrócił i zachował o wiele więcej dołu. Chcąc się zbliżyć do obróbki bardziej glamour, należałoby skorygować niemal wszelkie zmarszczki. Może się pokuszę o przygotowanie i takiej wersji.

Tu wersja bardziej glamour (pokusiłem się) z delikatnym zafarbem cieni, mniejszym kontrastem, większym wygładzaniem i zgrubnymi korektami zmarszczek:

A może jeszcze ciut dalej? Z delikatnym ziarenkiem by nie było aż tak gładko...

PS. Oczywiście obróbka na szybko by pokazać mój punkt widzenia, a nie by tworzyć idealne dzieło bez błędów.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 28-03-2012 o 01:17

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kowalmen Zobacz posta
    A co robiles Logitech ? tzn jakich użyłeś ustawień ?
    1. Poprawiłem kolory na krzywych
    2. Pędzlem rozmazałem skórę
    3. Rozjaśniłem oczy, przyciemniłem brwi, rzęsy oraz usta
    4. Delikatnie wyostrzyłem rzęsy
    5. Dodałem szum na twarzy
    6. Kolor skóry mi się nie podobał więc dodałem warstwę z kolorem (okolice pomarańczy) krycie 9% (maskowanie tylko skóry)
    7. Połączyłem warstwy
    8. Wyostrzyłem

Gotowe
    http://pawelstrzyzykowski.blogspot.com/
    http://pawelstrzyzykowski.pl
    D300 + Grip, D70s, 35 f/1,8. N 18 - 70 (3,5 - 4,5) , Di 622, akcesoria

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez durom Zobacz posta
    No właśnie przy okazji może zapytam czy jest jakiś prosty sposób aby w obróbce usunąć te przebarwienia?
    1. Bierzesz próbkę koloru ze skóry tam, gdzie według Ciebie jest prawidłowy.
    2. Zamalowujesz całą skórę tym kolorem
    3. Ustawiasz tryb mieszania na "hue"
    4. Zmniejszasz krycie warstwy do 50-75% w zależności od tego jak bardzo skóra jest przebarwiona. Nie zbliżaj się do 90% i więcej, bo identyczny kolor skóry na całym zdjęciu będzie wyglądał nienaturalnie.

Co do obróbki autora (pomijając kadr o którym już dobrze doradził mOSAd), to staraj się tak mocno nie podnosić nasycenia kolorów. Z tła warto tego nasycenia nawet kilkanaście/dziesiąt procent zdjąć i przyciemnić, może dodać lekką winietę.
    No i zapomnij o blurze... Staraj się używać jedynie stempla, trochę dłubania i żaden blur nie jest potrzebny.
    Można się jeszcze pokusić o drobne korekty tonacji na twarzy (w wypadku tego zdjęcia akurat nie są bardzo potrzebne), ale to już trochę bardziej zaawansowana sprawa (możesz sobie poczytać np. o technice "dodge&burn")
    Ostatnio edytowane przez ~lxs ; 28-03-2012 o 20:40
    | FB | BLOG |

Domyślnie

A może odejść od rzeczywistości jeszcze bardziej? Bardzo pobieżnie... Możliwości wiele - co wybrać, co wybrać...

Domyślnie

emisiek kadr wydaje mi się że teraz faktycznie lepiej wygląda co do obróbki to napewno na nie. Cały czas uczę się tej obróbki, ale im więcej się uczę tym gorsze efekty heh. Chyba na jakieś szkolenie będę musiał się zapisać.

Domyślnie

Ja bym wiecej elementów zostawił ostrych Dobrze nie widać na zdjęciu ale za dożo bluru sie wydaje
    studio

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów